Oldalak
2011. május 31.
Medvehagymás penne
Hozzávalók: 15 dkg penne, 10 dkg bacon, 10 dkg feta sajt, 3 kanál medvehagymás pesto, só
A pennét sós vízben 6 percig főztem, 5 percig degedni hagytam,majd leszűrtem és hideg vízzel leöblítettem.A bacont felaprítottam és kisütöttem majd összekavartam a többi hozzávalóval.
2011. május 29.
Citromtorta
Hozzávalók:
Kakaós piskóta: 6 tojás,18 dkg cukor,13 dkg liszt,5 dkg kakaó,csipet só
Krém: 25 dkg mascarpone, 10 dkg fehércsoki, 4 dl tejszín, citrom
Díszítés:3 dl tejszín,csokidíszek,citrom
A kakaós piskótához az egész tojásokat a keverőtálba törtem ,hozzáadtam a csipet sót és lassan adagolva a cukrot addig vertem,míg egy laza,könnyű krém lett ( ez eltarthat 10-15 percig ). Ekkor beleszitáltam a lisztet,kakaót és könnyű mozdulatokkal összekavartam. 24 cm. átmérőjű tortaformába öntöttem és előmelegített sütőben, 25 perc alatt készre sütöttem.
A krémhez a fehércsokit gőz fölött megolvasztottam,hagytam kissé lehűlni és összekevertem a mascarponeval,fél citrom levével és reszelt héjával.A tejszínt kemény habbá vertem és hozzákevertem a mascarpones krémhez.
A kihűlt piskótát három lapba vágtam ,megtöltöttem a krémmel,felvert tejszínhabbal bevontam és csokidíszekkel , citrommal díszítettem.
2011. május 28.
Bolognai spagetti
Férjemtől kaptam ezt a kis spagettis porcelán tálacskát,bolhapiacról vette,olyan potom áron(1 Ron),hogy eleinte azt hittem viccel.Azt mondta,ha nem avatom fel rögtön,csak duplájáért adja nekem:) Úgy is megérte volna,de inkább amilyen hamar csak tudtam,telepakoltam.:)
Bolognai spagetii 4 személy / 45 perc
Hozzávalók: 35 dkg spagetti tészta, 50 dkg darált marha és
sertéshús vegyesen, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 sárgarépa, 1 konzerv (40 dkg)
darabolt paradicsom, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 teáskanál cukor, 2 evőkanál
olívaolaj, 1 teáskanál szárított oregánó, 1 teáskanál szárított bazsalikom, só,
bors ízlés szerint; a tálaláshoz: 4 evőkanál konzervkukorica, reszelt sajt.
Elkészítése: Az
apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát és a lereszelt sárgarépát
megdinszteljük az olajon, hozzáadjuk a darált húst, és folyamatosan kevergetve pirítjuk,
amíg a hús pörgösre átsül. Hozzáadjuk a darabolt paradicsomot meg a
paradicsompürét, rászórjuk a zöldfűszereket meg a cukrot és ízlés szerint sózzuk,
borsozzuk, összekeverjük, majd lefedve, alacsony lángon 20-30 percig főzzük,
hogy az ízek összeérjenek. Közben a spagettit bő, sós vízben, a csomagoláson
található utasítás szerint al dentére főzzük, majd leszűrjük. A spagettit a
bolognai mártással tálaljuk, tetejére konzervkukoricát és reszelt sajtot szórunk.
2011. május 27.
Citromos keksz
Hozzávalók: 8 dkg vaj, 3 evőkanál pitypangméz, 5 dkg darált mandula, 15 dkg liszt, 1 citrom reszelt héja és leve, csipetnyi só, 2 evőkanál kandírozott citromhéj ; a tálaláshoz: 5 dkg porcukor
Elkészítése: A vajat kikavarjuk a mézzel, hozzáadjuk a citrom levét és a reszelt héját, a sót, a darált mandulát meg a lisztet és sima masszává gyúrjuk. Legvégén beledolgozzuk az apróra vágott, kandírozott citromhéjat is. 3 cm. átmérőjű rudat formálunk, fóliába csomagoljuk és 2-3 órára hűtőbe rakjuk. Mikor jól lehűlt, 3-4 mm-es karikákra vágjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon,10 perc alatt megsütjük. Még langyosan, porcukorba hempergetjük.
2011. május 26.
Komló leves
Ezt a levest drága Anyai Nagymamámtól tanultam.A kertben a kerítésre mindig felfutott a komló,Nagyival leszedtük a fiatal ,kb. 20 cm es hajtásokat,feltördeltük mint a paszulyt és finom levest készített belőle.Sok sok éve már ,hogy a jelenléte nem tölti be a kertet,az udvart... egyedül szedtem a komlót,de lelki szemeim előtt láttam öregecske kezeit, ahogy anno tördelte és készítette a levest.Arra emlékszem,hogy füstölt hússal és újhagymával csinálta,a végén tejfölt tett bele.Úgy csináltam én is és pont olyan lett az íze,amilyenre emlékeztem.
Hozzávalók: 2 nagy marék komló, kevés füstölt hús, 1 kanál liszt, 1 újhagyma, olaj, só, fűszerpaprika,tejföl
A füstölt húst felkockáztam és megfőztem.A komlót feltördeltem és megmostam, forró vízben leforráztam és leszűrtem.Az újhagymát apróra vágtam, kevés olajban megdinszteltem,rászórtam a lisztet,pirospaprikát és beletettem a komlót.Összekavartam és felöntöttem kb. 1.5 liter vízzel amiben főtt a füstölt hús. Sóval ízesítettem és 5 percet főztem még.Tejföllel tálaltam.
2011. május 25.
Töltött tojás
Rég nem készítettem töltött tojást (húsvétkor is elmaradt) és a kislányom szóvá is tette,így most szombat reggelire,ami már majdnem 11 óra volt( ekkor ért haza iskolából,matek előkészítőről) ,csak és kizárólag az ö kérésére és neki készült.
Hozzávalók: 8 tojás, 12 dkg májkrém, 1 csokor metélőhagyma, só, bors, űrölt fűszerpaprika; a majonézhez: 1 tojás sárgája, 1 kávéskanál mustár, 2,5 dl olaj, 3 dl tejföl, só, bors; a tálaláshoz: 1 tojás, metélőhagyma
Elkészítése: A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk és félbevágjuk. A sárgájukat kikeverjük a májkrémmel, sóval, borssal és kevés őrölt fűszerpaprikával fűszerezzük, majd belekeverjük az apróka vágott metélőhagymát. Ha esetleg túl kemény, kevés mártást adunk hozzá. Egy csillagcsővel ellátott nyomózsákba tesszük és a fél tojásokat megtöltjük a krémmel. A mártáshoz a tojásból, mustárból és olajból majonézt keverünk, hozzáadjuk a tejfölt és sózzuk, borsozzuk. A mártást egy tál aljára szétterítjük és belehelyezzük a megtöltött tojásokat. Tálaláskor megszórjuk reszelt főtt tojással és metélőhagymával.
2011. május 24.
Tetszik a recepted díj
A következő díjjal Barbi tisztelt meg. Nagyon örültem neki és köszönöm szépen.
A díjról annyit,kell tudni, hogy nincs semmilyen kikötés, amit teljesíteni kellene. Ha akarod tovább adod, ha akarod csak kiteszed a blogodba
Mindenképp tovább szeretném adni a következő bloggertársaknak, fogadjátok szeretettel.
1.Krisznek Culinaria Ungaria
2.Évának Takarékos konyha
3.TücsökBogárnak Tücsökbogár
4.Katinak Makacskakonyhája
5.MRitának ritaennielvezet
Baconos krumplicsónakok
Gyors vacsora, férfiaknak sörkorcsolya, vagy akár vendégváróként is megállja a helyét.A bacon nagyon finom ízt kölcsönözött a krumplinak,csak úgy etetti magát. Saját ízlés szerint lehet fűszerezni.
A krumplit héjában roppanósra főzzük, megpucoljuk ,4 be vágjuk, baconba tekerjük ,fűszerezzük, kevés olíva olajjal meglocsoljuk és mehet is a sütőbe.Vegyes salátával tálaljuk.
2011. május 23.
Püspökkenyér
Latsia receptje szerint készítettem,nagyon finom lett,csak nem tudom miért tettem 16cm széles tepsibe.Az ízén úgysem rontott.
Hozzávalók: 7 tojás fehérje, 8 dkg liszt,12 dkg porcukor, 4 dkg olvasztott vaj, 5 dkg dió, 5 dkg mogyoró,10 dkg étcsoki, 5 dkg mazsola, 5 dkg aszalt füge,5 dkg aszalt barack
A gyümölcsöket,magvakat összevágtam, összekevertem a lisztel és a porcukorral ,belekevertem a habbá vert tojásfehérjébe majd hozzáadtam az olvasztott vajat.
Vajazott,lisztezett tepsibe öntöttem,előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöttem. Porcukorral megszórtam.
2011. május 22.
Csalános spenót leves kétféleképpen
Hozzávalók: Fele fele arányban spenót és csalán (nekem 2-2 marékkal), fél liter tej, 2 szál új fokhagyma,kevés olaj, 1 kanál liszt, só
A spenótot és a csalánt jól megmostam ,leforráztam,leszűrtem és kissé összevagdaltam.Az fokhagymát kevés zöldjével együtt apróra vágtam,olajon megdinszteltem ,rátettem az összevagdalt spenót-csalán keveréket,1 kanál lisztet és folytonos keverés mellett felöntöttem a fél liter tejjel és 1.5 l vízzel.Sóval ízesítettem és kb. 10 percig főztem.
Spenótos csalánleves paprikásan
Hozzávalók: 25 dkg sóska, 25 dkg spenót, 2 szál zöld fokhagyma, 3 dl tej, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál paprikakrém, só; továbbá: 4 tojás, esetleg ecet
Elkészítése: A spenótot meg a csalánt hideg vízben többször is megmossuk, majd forró vízben leforrázzuk. Leszűrjük, hagyjuk lecsöpögni és késsel összevágjuk. A friss fokhagymát megpucoljuk, megmossuk és a zöldjével együtt apróra vágjuk, majd az olajon megfonnyasztjuk. Megszórjuk a liszttel, összekavarjuk és azonnal hozzáadjuk az összevágott spenót-csalán keveréket, majd együtt megdinszteljük. Félrehúzzuk a tűzről és lassan adagolva a tejet, csomómentesre kavarjuk. Felöntjük vízzel, beletesszük a paprikakrémet, megsózzuk és megfőzzük. Vigyázzunk míg felforr, mert a liszt miatt könnyen kifuthat! A keményre főtt tojásokat karikára vágjuk és tálaláskor a levesbe tesszük. Ízlés szerint ecettel savanyíthatjuk is.
Csokis keksztorta
Hozzávalók: 40 dkg 50 %-os kakaótartalomú csokoládé, 20 dkg vaj, 0,5
dl tejszín, 0,5 dl méz, csipetnyi só, 20 dkg keksz; a felső csokoládéréteghez: 20
dkg 50 %-os kakaótartalomú csokoládé, 2
dl tejszín.
Elkészítése: Az összetördelt csokoládét a vajjal, a
sóval, a mézzel meg a tejszínnel vízgőz fölött felolvasztjuk, majd sima,
egynemű krémmé kavarjuk. Félrevesszük, hozzáadjuk az összetördelt kekszet,
összekavarjuk, majd fóliával bélelt 20 cm-es tortaformába nyomkodjuk és hűtőbe
tesszük. A 2 dl tejszínt felforraljuk,
félrevesszük a tűzről, hozzáadjuk a 20 dkg összetördelt csokoládét, 5 percig állni
hagyjuk, majd sima krémmé kavarjuk. A keksztortát egy tálcára borítjuk és
rásimítjuk a krémet. Tetszés szerint díszítjük.
2011. május 21.
Medvehagymás pesto
Elkészítése: A medvehagyma leveleket megmossuk és konyhai papírtörlőn megszárítjuk, majd kisebb darabokra tépkedjük, a napraforgómagot pedig serpenyőben kissé megpirítjuk és hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt, a medvehagymával együtt a botmixer edényébe rakjuk és lassan adagolva az olajat, krémesre turmixoljuk. Hozzáadjuk a parmezánsajtot, sózzuk, borsozzuk és egy keveset még kavarunk rajta a botmixerrel. Száraz, tiszta üvegekbe rakjuk, légmentesen lezárjuk és hűtőben tárolhatjuk.
Fogyaszthatjuk vajas kenyérre kenve, mártogatósként, használhatjuk tésztás ételekhez, mártások ízesítéséhez vagy pedig kelt tésztákhoz töltelékként.
2011. május 20.
Csülkös kelbimbó
2011. május 18.
Epres ,rikotta krémes kosárkák
Gondolkoztam azon,hogy epres témát válasszak e ,hiszen most tömve lesznek a blogok epres receptekkel,végül úgy döntöttem,hogy igen,hátha így többen fognak a játékra jelentkezni.Aki tehát szeretne játszani,az töltse majd fel a receptjét a saját blogjára és egy képet a recept linkjével küldje el a sutikalandok kukac gmail pont com mélcímre.
Szavazni a Sütikalandok blogon és a blog Facebook oldalán lehet majd.(természetesen az én receptem erre a fordulóra nem kerül bele,hisz én adom a feladványt)
Hozzávalók:
Kosarak: 2 tojás fehérje,5 dkg vaj,5 dkg porcukor,5 dkg liszt
Krém: 25 dkg rikotta, 2 dl. tejszín, 1 vaniliacukor,
Diszités:5 dkg tejcsokoládé, 5 dkg porcukor,25 dkg eper
A kosárkákhoz a vajat kikavartam a porcukorral,hozzáadtam a lisztet és a tojásfehérjét és krémmé kevertem.Sütőpapira 15 cm átmérőjű köröket rajzoltam és egy egy evőkanál krémet belesimítottam.5-8 perc alatt megsütöttem.Mikor a széle már kezdett barnulni kivettem és finoman ráterítettem egy egy megfordított pohárra ,úgy hagytam kihűlni.
A krémhez a rikottát kikavartam 1 dl tejszínnel és a vaníliás cukorral,a megmaradt tejszínt kemény habbá vertem és hozzákevertem a krémhez.
A tejcsokit gőz fölött felolvasztottam és vékony sugárban a kosarak belsejére csorgattam.
6 szem epret bevontam a tejcsokival és dermedni hagytam.A többi epret a porcukorral összeturmixoltam.
A krémet a kosarak aljára tettem,középre töltöttem az eperöntetet és a csokis eperrel díszítettem.
A kosarak hozzávalóiból pontosan 6 evőkanál lett.A krém 6 fele osztva belefért volna a kosarakba,de a kép kedvéért nem tömtem tele .