Hozzávalók: 45 dkg liszt, 3,75 dl víz, 1 kávéskanál só, 2,5 dkg élesztő
Elkészítése:
a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a vizet, a sót és az
összemorzsolt élesztőt, majd gyors mozdulatokkal összekeverjük, de nem
dagasztjuk (a tészta állaga lágy lesz). Letakarva, 12 órát kelni hagyjuk
a szoba hőmérsékletén.
Ekkor egy konyharuhát vastagon belisztezünk, a tésztát ráborítjuk és
széleit a közepére hajtjuk, majd 1 órát pihentetjük. Ezalatt a sütőbe
teszünk egy fedeles öntött vaslábast vagy jénai tálat, együtt
felforrósítjuk, majd a tésztát a konyharuha segítségével a forró tálba
fordítjuk és lefedjük. A kenyeret 190 fokon, 30 percig lefedve, majd 25
percig fedetlenül sütjük.
11 megjegyzés:
Nagyon guszta lett Aleda ez a kenyér! Nekem a figyelmemet elkerülte ez a recept Latsianál, nagyon jó.Kifogom próbálni, csak az a baj hogy vaslábasom nincs, szerinted zománcos lábas jó?
Éva: Köszi.Szerintem,zománcosban is megsülne(miért ne?) ha jól emlékszem,volt aki jénaiban sütötte....de nem akarok rossz tanácsot adni,szerintem kérdezd meg Latsiától.
Nálam is nagy kedvenc ez a kenyér. Mióta megismertem a receptjét, nem is sütök másmilyen kenyeret. Jó, mert ez nem olyan macerás :))
Gyönyörű, én még sosem sütöttem kenyeret, viszont van kenyérformám, azt hiszem kipróbálom hamarosan.
Gyönyörű lett
Nagyon szép!
Aleda légyszíves nézzél be hozzám!
Panna: Valóban,nagyon egyszerű ez a kenyér.
Kati,Bianka,Ottis: köszönöm.
Fondantina: kitöltöttem,de nem tudom,mennyire voltam segítségedre,hisz nem reklámozok a blogomon semmit.
Éva: köszönöm.
Gyönyörű kenyérke!
Kedves Aleda!Köszönöm szépen Neked, hogy a 100. olvasóm lettél!
2012-es Erdelyi Konyha Kalendarium
receptbeszerzésbe kezdtem.
Egyelőre a május hónap receptjeihez.
Ha van kedved tisztelettel felkérnélek pár receptet küldjél nekem, tiszteletpéldány ellenértékében.
Ebben lehet előétel, leves, főétel és desszert. Előre is köszönöm Jutka.
Nelli: szívesen olvaslak,úgyszintén köszönöm neked.
Jutka: Megtisztelő a felkérés.köszönöm.
Megjegyzés küldése