Hozzávalók: 3 kg meggy, 2,3 kg. cukor
A meggyet megmostam és kimagoztam,rászórtam 1 kg. cukrot és másnapig állni hagytam,többször átkevertem.Ekkor leszűrtem,1 liter gyümölcsléhez hozzáadtam 1/2 l vizet és 1 kg cukrot,20 percig főztem majd tiszta száraz üvegekbe töltöttem és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
A visszamaradt meggyet tiszta üvegkannákba tettem,minden réteg meggyre 1-1 kanál cukrot szórtam,kissé megnyomtam a kanállal,míg kevés levet eresztett.Egy edény aljára újság papírt tettem, a lezárt üvegkannákat ráhelyeztem,feltöltöttem annyi vízzel,hogy az üvegek nyakáig ért és 20 percig lassú tűzőn főztem,kiemeltem és hűlni hagytam.Télen a gyümölcsöt süteménybe használom, a leve meg kiváló szörpnek.
10 megjegyzés:
Nagyon praktikus ez a recept.
Nagyon tetszik ez az eltevési módja a meggynek.
Jaj, ne is mond, az elmúlt hetekben én is a rengeteg meggyel küzdöttem, és nálam is meggyszörpi lett a sok léből. Én kicsit másként csináltam a sütibe való meggyet, én cukorszirupban kiforraltam, majd kiszedtem a meggyet, ezt még párszor megismételtem, a cukorszirupot mindig visszaforralva. Évek óta így csinálom, nekem bevált. A többiből meg meggy dulceata lett. Helytakarékos megoldás :D
Ó, de szép egészséges meggyek, imádom őket. Nagyon guszta , milyen jó télen a sütibe ez a finomság!
Gyönyörű képeket készítettél ismét.
Nagyon jó recept, kár, hogy már nincs meggyem...Na, majd jövőre!
Ne kínozz, évek óta nem ettem friss meggyet :-/
Ez nagyon finom!!! Majdnem ugyanígy készítem, csak kevés szalicilt is belekeverve 3-4 napig hagyom állni, időnként megkeverve a cukros meggyet. Ennyi idő alatt jobban kiszívja a meggy levét. A szirup nálam dettó ugyanez, a sűrűjéből jól leszűrve meggydzsem készül: felfőzöm, közepes lángon 15-20 percet főzöm és üvegekbe rakom, majd száraz dunsztba- igazi csemege!!!
Kedves Aldea! Köszönöm a kedves szavakat. Én is nagy rajongója vagyok a te blogodnak, rendszeresen jövök ezután is.
Szia, nagyon guszták a képeid, biztos ugyanolyan finomak is. Gratulálok!
Megjegyzés küldése