Hozzávalók: 5 kg érett, hibátlan sárgabarack, 2.5 kg cukor, csapott teáskanál befőzési szalicil
A barackokat megmossuk, forró( nem fövő) vízbe tesszük pontosan egy percig, majd szűrőkanállal kiemeljük és hideg vízbe rakjuk. Onnan egyenként kivéve, a héját lehúzzuk (szinte magától kicsúszik), magját kivesszük. A cukrot összekeverjük a befőzési szalicillel, egy tiszta edény aljára szórunk egy keveset, rá egy sor barackot amit azonnal lecukrozunk, hogy ne barnuljon meg. Mikor az egész barackot lerétegeztük, finom mozdulatokkal 100 x megkavarjuk. Ezt a műveletet 10-15 percenként megismételjük, összesen 10 x , ez 1000 kavarást jelent.:) Persze, nem a pontos kavarási szám tartja el a barackot, de a lényeg, hogy a cukor teljesen elolvadjon. Sok barack marad egészben, de ez a dzsem lényege. Az egész kavarás ne haladja túl a 2 órát, hogy a dzsem ne kezdjen el barnulni. Az üvegkannákat forró sütőben csírátlanítjuk, hagyjuk kihűlni és úgy tesszük bele a dzsemet. Azonnal lezárjuk és hűvös helyen tároljuk.
17 megjegyzés:
Nagyon szépek lettek ! Milyen mennyei lehet az illatuk,imádom a sárgabarackot !
Ez a módszer nagyon tetszik nekem, mert megmarad benne minden vitamin:) Más gyümölccsel is meg lehet csinálni vagy csak a sárgabarackkal?
Kár, hogy nem előbb írtad be ezt a receptet! Már leérett a barack, de talán majd jövőre. Csak annyiban csinálnám másként, hogy szalicil helyett nátrium - benzoátot használnék. Én úgy tudom, a szalicil nagyon veszélyes még kis mennyiségben is.
Nagyon szépek a fotóid!
Ez de nagyon jó ötlet! Nagyon finom lehet!
Köszi, hogy közzétetted! :)
A legfinomabb lekvár a sárgabarack lekvár :)) Guszták a képeid!
Jövőre ezzel a recepttel készítem ! más gyümölccsel is működik?
Éva: köszönöm szépen. Mi is nagyon szeretjük.
Trollanyu: Málnából is készítettem egyszer,csak az nagyon híg lett.
Marisz57: Köszönöm, a köv. adagba azt fogok tenni én is.
Csilla. Nagyon finom.Szívesen
Panna: köszönöm.
Márti: Csak sárga barackkal és málnával próbáltam.
Gyönyörű fotók, csak amúgy gyönyörködtetnek! És a lekvár is mennyei lehet. Régebb hasonlóan készítettünk ribizlizselét. 3 órán át állandóan kavarni kellett. Hú, nem volt semmi, állandóan váltogattukegymást édesanyámmal!
Szerintem a befőzőpor csak akkor jó, ha főtt lekvárt készítesz, azaz úgy tudom, hogy a nátrium-benzoátot csak belefőzve lehet használni. Azért lehet, hogy nem így van, de én ezzel a finom lekvárral nem kísérleteznék.:)
Sedith: köszönöm.Állandóan kavarni? Na az nem semmi volt.De a végeredmény biztos megérte.
Köszönöm a tanácsot,utána fogok nézni.
Koszonom az otletet, jovore mindenkepp kiprobalom! Magdi (www.magdireceptek.blogspot.com)
Szamócát raktam el így, anno ifjú koromban, finom volt!
Szia,nagyon jo recept,azt szeretnem kerdezni,meddig kell a forro sutobe bent hagyni? koszi!
A száraz üvegeket hideg sütőbe teszem, meggyújtom a lángot a lassú fokozaton és 15 percet hagyom égni, majd eloltom és ott hagyom kihűlni őket.
Inkább főzöm kicsit, mint szalicillel mérgezem
Szeretnem kerdezni Natr.benzoikummal nem lehetne a szalicil helyett?
A szalicil jóval károsabb a szervezetre, mint a Na-benzoát, különösen a gyerekek számára veszélyes. Kár a barackot tönkretetti a szalicillal.
Azért akik tiltakoznak a késhegynyi szalicil miatt, tudniuk kell, hogy a javallott, mindennapos ártalmatlannak minősülő aszpirin, kalmopyrin stb... acetil-szalicilsav.
Csak mondom.
A Nátrium-benzoátról meg kiderült, hogy rákkeltő.
Szóval a szalicil (ami a nyírfakéregből készül és még az állatok is fogyasztják) azért kissé túlzott az aggodalom.
Ami fontos, hogy főzni nem szabad. (Azt nem tudom miért)
Megjegyzés küldése