2011. augusztus 23.

Snickers sütemény




Ezt a süteményt nagyon sokan készítik Erdélyben.Egy ismerősömnél  ettem  pár éve, ő  egy román magazinból írta ki a receptjét de akkor nem kértem el, így amikor  a tavasszal  megláttam Ottis blogján   rögtön tervbe vettem.Ha nem is sikerült akkor rögtön,de a hétvégén csak elkészült.  Elkészítették még: Gál Edith ,sedith , Alíz
Aki szereti a dió-karamell párosítást,az ne hagyja ki,mert nagyon finom sütemény.A tésztára azért nem került fehér csoki,mert valami úton -módon a kamrámból eltűnt  a 2 tábla fehér csoki és csak akkor vettem észre,amikor már  a sütés közepében voltam,így  oda is barnát tettem.A csokitolvajt majd meglesem,csak visszatér még:)


Hozzávalók: 
Tésztához: 6 tojás fehérje, 10 dkg cukor, 20 dkg darált dió, 5 evőkanál liszt, 1 kiskanál sütőpor
                 20 dkg fehér csokoládé  5 evőkanál olaj
Krémhez: 20 dkg dió darabokra vágva, 20 dkg vaj, 15 dkg cukor, 6 tojás sárgája
Tetejére: 20 dkg csokoládé, 5 evőkanál olaj
A tojásfehérjéket a cukorral  kemény  habbá vertem. A diót a liszttel és a sütőporral összekevertem, majd óvatosan a habba forgattam. A masszát  sütöpapirral bélelt  tepsibe öntöttem és előmelegített sütőben 25 percig sütöttem. Kicsit hűlni hagytam, majd a tetejére kentem az 5 kanál olajjal elkevert olvasztott csokoládét.
A krémhez 5 kanál cukrot karamellizáltam, hozzáadtam a vajat  majd gyors kevergetés mellett  a megmaradt  cukorral elkevert tojások sárgáját és besűrítettem. Legvégül  belekevertem a darabos diót amit megpergeltem kissé,mielőtt felvágtam. Kihűtöttem majd a  csokoládé tetejére kentem . Tetejét bevontam az  5 kanál olajjal elkevert olvasztott csokoládéval.Néhány órára hűtőbe raktam, majd forró vízbe mártott késsel szeleteltem.

2011. augusztus 22.

Tejes kukorica



A kukoricát akkor szedem le,amikor  a haja még puha a csuhé pedig zsenge és zöld.A fazék aljára teszek pár csuhét,arra teszem a zsenge kukoricát és  betakarom még egy rend csuhéjjal.Forrástól számítva kerek 20 percet főzöm.Tálaláskor mindenki maga ízlésére sózza.



2011. augusztus 20.

Cukkinis lepény




Hozzávalók: 20 dkg cukkini, 10 dkg padlizsán, 1 hagyma, 1 kaliforniai paprika,1 paradicsom, 10 dkg sonka, 5 dkg sajt, 3 tojás, 3 evőkanál tejföl, 7 dkg liszt,  0,5 dl olaj, 1 teáskanál sütőpor,só, bors, paprika; a piteforma kenéséhez: olaj, liszt 

Elkészítése: a zöldségeket megpucoljuk és kockára vágjuk. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd  kevés olajon megdinszteljük a cukkinivel, a padlizsánnal, és a paprikával együtt. Sóval és borssal fűszerezzük, majd hűlni hagyjuk. Míg hűl, a  tojásokat felverjük a tejföllel és az olajjal, hozzáadjuk  a kockára vágott sonkát, a reszelt sajtot, és a sütőporral elkevert lisztet, majd legvégül  a dinsztelt zöldségeket. A piteformát megkenjük olajjal, beszórjuk lisztel és beleöntjük a masszát. A tetejét megszórjuk őrölt pirospaprikával és rátesszük a felszeletelt paradicsomot. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

2011. augusztus 13.

Dödölle



Életemben először készítettem és ettem dödöllét,annyit hallottam már róla,hogy muszáj volt kipróbálnom.Lehet télen még készítek majd, de hogy nyáron nem,az biztos.A Tv ben hallottam ,hogy a dödölle akkor lesz finom,ha  7-szer kiver a víz amíg kavarják. Engem bizony kivert ,úgyhogy majd télen jól kimelegszem mellette,de most nem hiányzott:)

Hozzávalók: 50 dkg krumpli,  20 dkg liszt, 20 dkg húsos szalonna, 1 vöröshagyma,2 evőkanál olaj,  só; a tálaláshoz: 2 dl tejföl

Elkészítése: A krumplit kockára vágjuk és annyi enyhén sós vizet töltünk rá, amennyi épp ellepi, majd  megfőzzük. Ha megfőtt, levével együtt összetörjük, visszatesszük a lángra és állandóan kavarva hozzáadjuk a lisztet. Addig főzzük, míg a massza összeáll és jól formázható lesz. A húsos szalonnát kockára vágjuk és zsírjára sütjük. A pörcöt szűrőkanállal kivesszük, a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, a végén pedig visszatesszük a szalonnapörcöt is. A krumplis masszából evőkanálnyi adagokat veszünk, kicsit megformázzuk és egy teflon bevonatú serpenyőben, kevés olajon megpirítjuk a dödölléket, majd összevegyítjük a szalonnás hagymával. Tálaláskor tejföllel locsoljuk.


2011. augusztus 12.

Mucenici Muntenești și Moldovenești


Mucenici Muntenești

Ingrediente pentru 4 persoane:
pentru paste mucenici: 100 g făină, 50-60 ml apă caldă, un praf de sare;
pentru supă: 1,5 l apă, 1 portocală, 1 lămâie, un praf de sare,  1 plic zahăr vanilat, 4 linguri zahăr, scorțișoară, esență de rom, 4 linguri nucă măcinată.

Prepararea:   Făina se cerne într-un castron, se adaugă sarea și apa și se frământă un aluat elastic. Se întind șnururi lungi  de cca. 10 cm din aluat și se modelează în forme de opt. Se pun pe ștergar de bucătărie și se lasă la uscat peste noapte.  Apa se pune la fiert, se adaugă zahărul, zahărul vanilat, coaja rasă de portocală și de lămâie și sarea. Când a dat în clocot, se adaugă pastele mucenici și se fierb până când se ridică la suprafața apei. Supa se ia deoparte, se adaugă romul și scorțișoara. Se acoperă și se lasă să stea 15 minute, după care se servește în farfurii, se presară deasupra  nucă măcinată. 





Mucenici Moldoveneşti
Ingrediente: 
Pentru aluat: 550 g făină, 125 ml lapte, 125 ml apă călduţă, 150 g zahăr, 1 ou, 80 g unt, 1 linguriţă sare, 1plic(7g) drojdie uscată; 
pentru uns: 1 ou, 50 ml lapte; 
pentru sirop: 300 ml apă, 150 g zahăr, 1 plic zanăr vanilat, esenţă de rom, coaja rasă de lămâie;
pentru tăvălit: miere, nucă măcinată

Prepararea: Drojdia se amestecă în făină, se adaugă zahărul, sarea, oul, laptele şi apa călduţă şi se frământă un aluat elastic. La sfârşit se încorporează untul topit. Se acoperă şi se ţine la loc cald 1 oră, sau până când î-şi dublează volumul.  Aluatul dospit se răstoarnă pe planşeta presărată cu făină, se frământă puţin cu grijă şi se împarte în 20 bucăţi. Fiecare bucată de aluat se întinde în rulou lung de cca. 50 cm, se prinde în mijloc şi se răsuceşte ca un şnur. Şnurul obţinut se uneşte la capete, astfel obţinând un cerc. Cercul se încolăceşte în formă de opt. Mucenicii se pun pe tavă tapetată cu hârtie de copt, se lasă din nou 1 oră să dospească. Se ung cu ou bătut cu lapte, apoi se coc în cuptorul preîncălzit la 190 grade, 20 minute. Între timp se fierb ingredientele pentru sirop, când se scot mucenicii, se scufundă în siropul călduţ şi se aşază pe tavă. Se ung cu o pensulă cu miere şi se presară din belşug cu nucă măcinată.





Moldovai szentecskek
Egy  jellegzetes román  kalács- sütemény, amit  8-as ra formáznak és  március 9- én szokták sütni a  Sevasta-i 40 vértanú tiszteletére, akiket a római  Licinius császár 8 napig kínozott majd halálra ítélt,mert nem akarták megtagadni kereszténységüket.  A szokás szerint 40 darab szentecskét sütnek a háziasszonyok a férfiak pedig fejenként 40 pohár bort kell megigyanak.

A kalácska nagyon finom, gyerekként volt alkalmam  egy román szomszédnéninél kóstolni   és nagyon rég el akartam készítem,úgy látszik most jött el az ideje:) Receptet  már sajna, nem kérhettem tőle, így rákeresve a nettem, ezt találtam a legjobbnak és nem tévedtem.


Hozzávalók: 
Tésztához: 55 dkg liszt, 1,25 dl langyos tej, 1,25 dl meleg víz ,15 dkg kristálycukor,  1 tojás, 8 dkg vaj, 1 tk só, 1 tasak szárított élesztő
Kenéshez: 1 tojás sárgája, 0,5 dl tej

Sziruphoz: 3 dl víz, 15 dkg cukor, 1 vanilía cukor, rum, 1 citrom reszelt héja
Kell még : méz, darált dió

A hozzávalókból  tésztát dagasztottam és 1 órán át kelni hagytam.Lisztezett deszkára kiborítottam és 20 részre osztottam. Mindegyiket egyenként  50 cm-re sodortam, kettőbe fogtam és összefacsartam majd a két végénél összeillesztettem, kör alakban.A kört egyszer átcsavartam,hogy 8 as  legyen. Sütőpapirral bélelt tepsibe tettem, újabb 1 órát kelesztettem.A tojás sárgáját elkavartam a tejjel,ezzel lekentem a kalácskákat és előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöttem.
Addig elkészítettem a szirupot: a vizet  a cukorral felforraltam,hozzáadtam a vanília cukrot a rumot és a citrom reszelt héját. A kalácskákat ebbe a szirupba belemártogattam ( nem szívja meg magát,csak mázasak lesznek), tálcára tettem,tetejüket lekentem mézzel és megszórtam darált dióval. 



 

2011. augusztus 11.

Grillezés és grillszószók


Gyakran készítek rablóhúst,gombát,cukkinit,hagymát,paprikát rakok az épp olyan hús mellé,ami van otthon.A felső képen csirkehús volt és bent készült grill tepsiben,az alsó képen disznóhús és szalonna is,az kinti grillezőn készült.Én csirke májat  szeretek így sütni oregánóval szóróm meg,az egy lentebbi képen látható.


A " mici " magyarul  "kicsike"t jelent, a románok jellegzetes darált húsból készült étele,ami nagyon finom tud lenni,ha  jól és jóból van elkészítve.Sajna, a nagykereskedők polcairól leemelve,érhetnek kellemetlen meglepetések és bizony akinek először ilyenben van része,csodálkozhat,hogy ugyanbiza mi ebben a finom??Kolozsvár külvárosában van egy  húskereskedő,akinek a portékájában évek óta nem csalódtunk,mindig tőle vásárolunk,mert bár házilag is elő lehetne állítani, készen megkevert mici fűszerek kaphatók,de olyan soha nem lesz,mint amit ők készítenek. Általában mustárral eszik,én szószt készítek hozzá.



Férjem nagy kedvence grillen sült tarja,ehez tejfölös"mujdei"t  kér mindig. Ezt az elnevezést a francia mousse d'ail szóból románosítottak,ami fokhagyma habot jelent.

A fokhagymát áttöröm, durva sóval jól kikavarom és cseppenként pár evőkanál olajat keverek hozzá,míg majonéz állagú lesz.Ekkor felhígítom kevés szódavízzel és tejfölt keverek bele.

A mici -hez  a fent leírt szószhoz  keverek még egy evőkanál mustárt és 2-3 kanál majonézt.Lehet még fokozni zöld fűszerekkel.


 Hétvégeken elég gyakran grillezünk,ilyenkor juhtúróval töltött gombafejek, disznóhasalja, karaj, kolbász, csirke  comb és szárny  szokott még sülni grillen, attól függően hogy a család  vagy a vendégek épp mit szeretnének.


2011. augusztus 10.

Savarin







A híres Savarin süteménynek egy gyorsabb és könnyebb változata .Romániában,szinte nincs cukrászda,amelyben  ne lehetne kapni,ilyen egyszemélyes adagokra készítve nem  pedig koszorúformában.A recept nem az eredeti élesztős változat,hanem prézlivel készül de elég jól imitálja azt.Aki szereti az édes,szirupban tocsogó sütit annak beválik,itthon nálunk senki sem kedveli.Ezt is sógoromnak készítettem,neki nagy kedvence,néha meglepem egy- egy adaggal ,mint pl . itt
A recept egy román fórumról való.


Hozzávalók:
Tészta: 5 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 púpos evőkanál  prézli, csipet só
Szirup: 1 csupor víz, 15 dkg cukor, rum
Díszítés: baracklekvár, tejszínhab, koktél csresznye

A  tojások sárgáját habosra kevertem a csipet sóval  és a  cukorral majd hozzákevertem a prézlit .A tojás fehérjét kemény habbá vertem,belekavartam a sárgájába  előbb csak  felét,majd könnyedén a másik felét is.Kivajazott, lisztezett muffinformába tettem és 20 perc alatt készre sütöttem.
Addig elkészítettem a szirupot: a cukrot megfőztem a vízzel,rummal ízesítettem.
A savarinokat kivettem a muffinformából,egyenként belemártogattam  a szirupba és tálcára raktam.hagytam,míg magukba szívták a szirupot.Ezután kettőbe vágtam,  alsó részt lekentem baracklekvárral,rá kemény habbá vert tejszínt tettem,befedtem a levágott résszel,amit szintén lekentem baracklekvárral.Tejszínhabbal és koktélcseresznyével díszítettem.


Élesztős szavarin

Hozzávalók: 
a tésztához: 25 dkg liszt, 1,5 dl langyos tej, 0,3 dl olaj, 2 tojás, 1 evőkanál cukor, 5 g friss élesztő, csipetnyi só;

Elkészítése: Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalókkal együtt megdagasztjuk. nagyon lágy, ragacsos masszát kapunk. Letakarjuk, 20 percig kelni hagyjuk. A formákat alaposan kikenjük olajjal, belisztezzük, majd 2 evőkanál segítségével szétosztjuk bennük a masszát(a forma háromnegyedéig töltsük meg). 10 percig pihenni hagyjuk, majd 180 fokon, 20 percig sütjük. 

2011. augusztus 9.

Hűsítő almástorta



Hozzávalók: 5 db. alma, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj, baracklekvár,fahéj
Piskóta:5 tojás, 10 dkg  cukor, 5 evőkanál olaj, 15 dkg  liszt,1 citrom reszelt héja, mókás kanál sütőpor, csipet só
Tálalás: tejszínhab, karamell pöttyök, fahéj

A cukrot karamellizáltam és a tortaforma alját és oldalát bevontam vele.Az almát megpucoltam,szeletekre vágtam és a karamellre rendeztem.Itt-ott vajdarabkákat  és baracklekvárt tettem rá,majd megszórtam őrölt fahéjjal.
A tojások sárgáját kikavartam az 5 kanál olajjal ,a csipet sóval és a reszelt citrom héjával. A fehérjét kemény habbá vertem  a cukorral majd a kettőt összekevertem és hozzáadtam a sütőporos lisztet. Az almára öntöttem és 30 perc alatt készre sütöttem. 10 percet hagytam állni a tortaformában,majd egy tálcát tettem a tetejére és hirtelen mozdulattal kifordítottam.
Jól lehűtve, tejszínhabbal tálaltam.





2011. augusztus 8.

Tormás kence



Hozzávalók: 2 db alma, 2 szál sárgarépa, 2 főtt tojás, 1 evőkanál majonéz, 1 dl görög joghurt, 1 evőkanál  torma krém, 1 kiskanál francia mustár,só,bors


A  főt tojásokat,almát,sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeltem és fűszereztem.A majonézt elkevertem a tormakrémmel,francia mustárral és a joghurtal majd belekavartam a reszelt zöldségeket.Jól lehűtve,ropogós szelettel tálaltam.

2011. augusztus 6.

Málnás tekercs




Hozzávalók

 a piskótához: 3 tojás, 9 dkg cukor, 9 dkg liszt, csipet só; 

a krémhez: 25 dkg mascarpone, 10 dkg porcukor, 20 dkg fehér csokoládé, 2 dl habtejszín, málnalekvár, 30 dkg málna; 

a díszítéshez: 2 dl habtejszín, 20 dkg málna, kevés csokidara

A piskótához az egész tojásokat a keverőtálba törjük, hozzáadjuk a csipet sót és lassan adagolva a cukrot addig verjük, míg egy laza, könnyű  krém lesz. Ekkor beleszitáljuk a lisztet és könnyű mozdulatokkal összekavarjuk. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük és előmelegített sütőben, 15 perc alatt készre sütjük, de ne szárítsuk ki. Tetejét
porcukros liszttel kissé beszórjuk és papírral együtt feltekerjük, majd az egészet vizes konyharuhába csavarjuk és úgy hagyjuk kihűlni. 

A krémhez a fehércsokit gőz fölött megolvasztjuk és kissé visszahűtjük. A mascarponet kikavarjuk a porcukorral, majd kanalanként adagolva hozzákeverjük a fehércsokoládét és a felvert habtejszínt. A piskótalapot kitekerjük, lehúzzuk róla a papírt, lekenjük málna dzsemmel majd a krémmel. Kirakjuk málnaszemekkel és feltekerjük. A tekercset papírral finoman összeszorítjuk és jól lehűtjük. Tetejét bevonjuk felvert habtejszínnel, majd málnával és csokidarával díszítjük.  


2011. augusztus 5.

Erdei málna dzsem. Szeder dzsem





2 kg erdei málnát és 2 kg szedret kaptam ajándékba egy kedves ismerősömtől,dzsemet készítettem belőlük.Bár az erdei málnának nagyon sok és apró a magja,de nagyon finom az aromája és biztos nem volt permetezve.2:1 dzsemfixel tettem el,mert másképp nagyon híg maradt volna.A szedernél is úgyanúgy jártam el.

Hozzávalók: 2 kg erdei málna (szeder) ,1 kg cukor, 1 tasak 2:1 dzsemfix
A málnát gondosan átválogattam,átmostam és szűrőben lecsepegtettem.Főzőedényben felfőztem és hozzáadtam a cukorral elvegyített dzsemfixet,5 percig zubogva főztem.Tiszta,csírátlanított üvegkannákba raktam és száraz dunsztban hagytam kihűlni.




2011. augusztus 4.

Csőben sült brokkoli


Hozzávalók:
1 fej brokkoli, 25 dkg darált hús, 1 tojás, 1 kis hagyma, 1 szelet kenyér, 5 dkg sajt, olaj, prézli, só, bors, paprika; a besamel mártáshoz: 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 2,5 dl tej, 10 dkg sajt, só, bors

A brokkolit sós vízben roppanósra főzzük. Addig a hagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. A  kenyeret beáztatjuk, majd  kiszorítjuk. A darált húshoz keverjük a hagymát, a kenyeret, a felvert tojást. Sóval, borssal és paprikával ízesítjük, majd jól összedolgozzuk. Elkészítjük a besamel mártást, amihez vajon világosra pirítjuk a lisztet, felöntjük a tejjel és csomómentesre kavarjuk ,majd sűrűsödésig  főzzük. Sóval, borssal ízesítjük. Egy hőálló tálat kivajazunk és prézlivel megszórunk. A brokkolit rózsáira szedjük, sorban egymás mellé fektetjük és a szárukra kanállal galuskákat teszünk a darált húsos masszából. Leöntjük a besamel mártással, tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Sütőben 30 percig sütjük.

 


2011. augusztus 3.

Zöldbab télire

Hozzávalók: 5 kg zöldbab, 1.5 kg paradicsom, zellerlevél, petrezselyemlevél, só, szalicil

A zöldbabot feltördeltem és megmostam.A petrezselyem leveleket apróra vágtam. A paradicsomot megmostam, felvágtam és passzírozó géppel átpasszíroztam. Egy nagy edénybe, rétegesen tettem a paszulyt, sót, paradicsomlevet és petrezselyem zöldet. Annyi vízzel öntöttem fel, hogy épp ellepte. Lassú tűzön, 1 órán át pároltam, míg a paszuly összeesett.Tiszta, csirátlanított üvegkannákba raktam, középre és felül egy egy megmosott zellerlevelet tettem, felöntöttem a fövő levével és tetejére késhegynyi szalicilt szórtam. Az üvegeket lezártam és vízzel teli edénybe állítottam, mely az üveg nyakáig ért. Forrástól számítva, 20 percig dunsztoltam és ott hagytam kihűlni.

Az 1 óra párolási idő a mennyiség miatt volt szükséges. Ha kisebb adagot készítünk, kevesebb ideig pároljuk, a paszuly épp roppanós legyen, nem kell elfőzni, hisz még a dunsztolás és majd a leves elkészítése során a paszuly még puhul.

2011. augusztus 2.

Ordás palacsinta




Hozzávalók:
Palacsintához: 20 dkg liszt, 2 tojás, csipet só, 2 deci tej, 2 deci szódavíz (vagy amennyit felvesz).
Ordás krémhez: 1/2 kg orda, 2 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 1 vanília cukor, kevés reszelt citromhéj, ízlés szerint  zöld kapor

Palacsinta tésztát készítettem a hozzávalókból és külön-külön megsütöttem . A krémhez 2 tojás sárgáját kikavartam a vaníliás cukorral és a cukorral,hozzákevertem az ordát, a citromhéjat és az apróra vágott kaport.A palacsintákat lekentem a krémmel,feltekertem és kettőbe vágva tálaltam.


2011. augusztus 1.

Ribiszkés baracklekvár



A ribiszkés baracklekvárnak nagyon különleges aromája van és nem utolsó sorban gyönyörű tüzes napfény színe. Most igazából egyik sem sikerült nekem,ezt a lekvárt elsiettem,futtában csináltam,mert miután megvettem a hozzávalókat  tudtam meg,hogy el kell utaznom, és hétvégére nem mertem a hűtőben tárolni,de lehet jobb lett volna. 2 kg. barackhoz tavaly fél kiló ribiszkét tettem,most 1 kg -ot vettem , fél kg-ot muffinnak szánva,de mivel időm nem volt rá,úgy döntöttem,hogy az egész kg-ot beleteszem.Rossz döntés volt, nagyon elpirosította  a színét ,ráadásul  sietve , túl nagy lyukú szitán passzíroztam át,elég sok ribiszke mag került bele..szóval kinézetre nem tetszik a végeredmény :(  Izre azért nem kivetni való,biztos el fog kelni a télen.
  9 db. 3,7 dl-es üvegkanna lett ebből az adagból.

Hozzávalók: 2 kg sárga barack, fél kg. ribiszke( nálam most 1 kg ), 1 kg cukor

A barackokat megmostam,forró vízbe tettem egy percre,majd héját lehúztam és kimagoztam.Kb. fél órát főztem, többször megkavarva.Addig a ribiszkét megmostam, 20 dkg cukorral zubogva főztem 15 percig,majd szűrőn átpasszíroztam és a barackhoz kavartam .Mikor együtt újból felforrt,hozzáadtam a  80 dkg cukrot és újabb 20 percig főztem. Forró üvegkannákba tettem ,lezártam és száraz dunsztban hagytam kihűlni.

A képen a ribiszkés baracklekvár  és a Sárga-barack-dzsem-fozes-nelkul  látható.

Csíkos süti



Katakonyha blogon láttam ezt a sütit,valóban látványos és finom is .Viszonylag,elég hamar lehet szeletelni és nagyon kiadós.Kata köszi a receptet.

Hozzávalók :
Lapokhoz:15 evőkanál kristálycukor, 3 tojás, 3 dl tejföl, 15 evőkanál liszt, 3 mokkáskanál szódabikarbóna, pici só,5 evőkanál darált mák, 3 evőkanál kakaó, 5 evőkanál darált dió

Krémhez:8 dl tej, 8 evőkanál búzadara, 20 dkg margarin, 18 dkg porcukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, pici só

A lapokat külön-külön készítettem el,azaz  1 tojást habosra kevertem 5 kanál cukorral, hozzáadtam 1 dl tejfölt,  a szódabikarbónával és a sóval elkevert 5 kanál lisztet  és 3 evőkanál kakaót. Kicsit folyósabb, nagyjából piskóta állagú tészta lett.Egy közepes tepsiben sütőpapíron  megsütöttem  kb.15 perc alatt.A másik két lapot is ugyanúgy elkészítettem,mákkal majd dióval.

A krémhez a tejet felforraltam a sóval, állandó keverés közben beleöntöttem a grízt, egészen keményre főztem, majd teljesen kihűtöttem. A margarint habosra kevertem a cukorral  és a vaníliával,hozzáadtam a kihűlt grízet majd a lapokat ezzel a krémmel rétegeztem, a tetejére is hagytam belőle egy vékonyabb rétegre valót majd megszórtam darált dióval .

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...