Ezt a süteményt nagyon sokan készítik Erdélyben.Egy ismerősömnél ettem pár éve, ő egy román magazinból írta ki a receptjét de akkor nem kértem el, így amikor a tavasszal megláttam Ottis blogján rögtön tervbe vettem.Ha nem is sikerült akkor rögtön,de a hétvégén csak elkészült. Elkészítették még: Gál Edith ,sedith , Alíz
Aki szereti a dió-karamell párosítást,az ne hagyja ki,mert nagyon finom sütemény.A tésztára azért nem került fehér csoki,mert valami úton -módon a kamrámból eltűnt a 2 tábla fehér csoki és csak akkor vettem észre,amikor már a sütés közepében voltam,így oda is barnát tettem.A csokitolvajt majd meglesem,csak visszatér még:)
Hozzávalók:
Tésztához: 6 tojás fehérje, 10 dkg cukor, 20 dkg darált dió, 5 evőkanál liszt, 1 kiskanál sütőpor
20 dkg fehér csokoládé 5 evőkanál olaj
Krémhez: 20 dkg dió darabokra vágva, 20 dkg vaj, 15 dkg cukor, 6 tojás sárgája
Tetejére: 20 dkg csokoládé, 5 evőkanál olaj
A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá vertem. A diót a liszttel és a sütőporral összekevertem, majd óvatosan a habba forgattam. A masszát sütöpapirral bélelt tepsibe öntöttem és előmelegített sütőben 25 percig sütöttem. Kicsit hűlni hagytam, majd a tetejére kentem az 5 kanál olajjal elkevert olvasztott csokoládét.
A krémhez 5 kanál cukrot karamellizáltam, hozzáadtam a vajat majd gyors kevergetés mellett a megmaradt cukorral elkevert tojások sárgáját és besűrítettem. Legvégül belekevertem a darabos diót amit megpergeltem kissé,mielőtt felvágtam. Kihűtöttem majd a csokoládé tetejére kentem . Tetejét bevontam az 5 kanál olajjal elkevert olvasztott csokoládéval.Néhány órára hűtőbe raktam, majd forró vízbe mártott késsel szeleteltem.