Oldalak
▼
2011. augusztus 11.
Grillezés és grillszószók
Gyakran készítek rablóhúst,gombát,cukkinit,hagymát,paprikát rakok az épp olyan hús mellé,ami van otthon.A felső képen csirkehús volt és bent készült grill tepsiben,az alsó képen disznóhús és szalonna is,az kinti grillezőn készült.Én csirke májat szeretek így sütni oregánóval szóróm meg,az egy lentebbi képen látható.
A " mici " magyarul "kicsike"t jelent, a románok jellegzetes darált húsból készült étele,ami nagyon finom tud lenni,ha jól és jóból van elkészítve.Sajna, a nagykereskedők polcairól leemelve,érhetnek kellemetlen meglepetések és bizony akinek először ilyenben van része,csodálkozhat,hogy ugyanbiza mi ebben a finom??Kolozsvár külvárosában van egy húskereskedő,akinek a portékájában évek óta nem csalódtunk,mindig tőle vásárolunk,mert bár házilag is elő lehetne állítani, készen megkevert mici fűszerek kaphatók,de olyan soha nem lesz,mint amit ők készítenek. Általában mustárral eszik,én szószt készítek hozzá.
Férjem nagy kedvence grillen sült tarja,ehez tejfölös"mujdei"t kér mindig. Ezt az elnevezést a francia mousse d'ail szóból románosítottak,ami fokhagyma habot jelent.
A fokhagymát áttöröm, durva sóval jól kikavarom és cseppenként pár evőkanál olajat keverek hozzá,míg majonéz állagú lesz.Ekkor felhígítom kevés szódavízzel és tejfölt keverek bele.
A mici -hez a fent leírt szószhoz keverek még egy evőkanál mustárt és 2-3 kanál majonézt.Lehet még fokozni zöld fűszerekkel.
Hétvégeken elég gyakran grillezünk,ilyenkor juhtúróval töltött gombafejek, disznóhasalja, karaj, kolbász, csirke comb és szárny szokott még sülni grillen, attól függően hogy a család vagy a vendégek épp mit szeretnének.
Mindjárt elájulok, olyan gusztusos minden. Szoktam én is rablóhúst készíteni, meg mindenfélét grillezni, de ez így egyszerre annyira gyönyörű. Mindent megkóstolnék most rögtön:)
VálaszTörlésEgyszerűen fantasztikusak, szépek, bizony komolyan megéheztem már a látványtól is!
VálaszTörlésEz aztán királyi lakoma! Az ízlelőbimbóim mozgásba lendültek. ;DDDD
VálaszTörlésEz igen! Gyönyörű képes összeállítás a grillezésről. :)
VálaszTörlésEzek a színek...a mujdei eredetéről nem is tudtam!
VálaszTörlésHát mint mindig, most is fenséges az összeállításod, gratulálok. Hát el tudnék csemegézni belőlük, mi is szeretjük a grill ételeket.
VálaszTörlésDe jó lenne, ha nem csak a képek lennének előttem!
VálaszTörlésMost degeszre enném magam!
Csodás minden!
Csak kapkodtam a fejemet, hogy melyiket válasszam, de nem tudtam! Nagyon guszta mindegyik, így rád bízom amelyikből maradt abból kérek!:))
VálaszTörlésNagyon éhes lettem, csodásak a képek! :)
VálaszTörlésDe jó lehet Nálatok vendégeskedni!! Van minden, mi szem-szájnak ingere!! Minden olyan finomnak látszik, nem is tudnám hirtelen mit válasszak!! Le a kalappal!! A fotók olyan szépek, az ember legszívesebben benyúlna egy pár falatért!!
VálaszTörlésGyönyörű színek, remek, imádom
VálaszTörlésCsurog a nyálam! Micsoda színkavalkád!! Illatok, ízek!!!
VálaszTörlésálomszép!
VálaszTörlésNagyon étvágygerjesztő fotók !
VálaszTörlésNagyon szép blog érdekes recepteket és gyönyörű fotókat. Üdvözlet!
VálaszTörlés