Oldalak
▼
2011. szeptember 21.
Zakuszka
Az Erdélyben olyan jól ismert zakuszka örmény eredetű étel,aminek a receptjét minden háziasszony maga alakítja ki saját ízlés szerint.Elkészítése szinte egy egész napot igénybe vesz,amíg a zöldségeket előkészítjük és magát a zakuszkát is jól meg kell főzni amíg a tetejére feladja kissé az olajat.Ez ennél az adagnál 2.5- 3 órát is igénybe vesz.
Hozzávalók:
5 kg paradicsompaprika(gogos) - 3.5 kg lesütve,megpucolva
5 kg padlizsán( vinetta) - 3.5 kg lesütve,megpucolva
2 kg sárgarépa( murok) - 1.5 kg megpucolva
1.5 kg fehér hagyma - 1.3 kg megpucolva
1 l. házilag főzött paradicsomlé
1 l olaj
só,bors,babérlevél,2 evőkanál cukor
1 kiskanál szalicil
A padlizsánt lesütöttem és megpucoltam. A paradicsompaprikát kissé lesütöttem, edénybe rétegeztem és lesóztam,hogy jól beizzadjon,majd a héját lepucoltam és megmostam.A sárgarépát és a hagymát megpucoltam és sós vízben roppanósra főztem. Ezek után az összes zöldséget ledaráltam és az olajban főni tettem előbb a paradicsompaprikát, sárgarépát és a hagymát,majd kb. 1 óra után a padlizsánt és a paradicsom levet .Állandó keverés mellet jól összefőztem, fűszereztem.Miután eloltottam a tűzet alatta,belekevertem egy kiskanál szalicilt.Azonnal tiszta,forró üvegekbe raktam és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
35 kisebb-nagyobb üveggel lett ebből az adagból.
Hm.. rengeteget készítettél.. Nekem csak 4 kis üveggel lett idén. Sőt már az is fogyóban van...
VálaszTörlésSzép fotók egy finom harapnivalóról!!!
VálaszTörlésGratulálok, mert tudom mivel jár a készítése! én már a rövidített változatot készítem évek óta, mivel nem igen van helyem tárolni.Látom, Nálad már nem aktuális, de ha érdekel itt megtalálod, talán jövőre..
VálaszTörléshttp://martyhobby.blogspot.com/2010/09/gyors-zakuszka.html
Nagyon jó a rácson sütött gogos, vinetta, ettől még fantasztikusabb az íze!
Nagyon guszta, én is szombaton készítettem el..nagyon jól sikerült, sajnos nagyon hamar el is fogy :)
VálaszTörlésA képekről, emlékízekről az jut eszembe, hogy milyen rég nem ettem/láttam gogost... És az, hogy a zakuszka mellé nagyon jó a kerti paradicsom.
VálaszTörlés:-)
Nagyon szuper és milyen sok lett! Szeretnék én is készíteni, bár egy kicsit kisebb adagot. Ezt így kenyérre kenve is lehet enni? Még nem láttam így.
VálaszTörlésHű, mennyit csináltál, egy egész kondérral...Nagyon guszta!!!
VálaszTörlésPanna: Általában ennyit szoktam,tavaszig majd elkel:)
VálaszTörlésVicuska: köszönöm.
Márti:Megnéztem a receptedet is,látom te is használsz bele fokhagymát,soknál olvastam még.Legközelebb egy kisebb mennyiségben én is kipróbálom.
Jutka: Ami finom,arra rájárnak :))
Hobbiszakács: finom ám a kerti paradicsommal:)
Trollanyu: Igen,kenyérre kenve eszük. Kisebb adagban könnyen el lehet készíteni,próbáld ki,biztos izleni fog.
Illéskrisz::)Köszönöm.
Nagyon guszta így már az üvegekben! Jó sok munka lehet valóban vele. Igazából csak elképzelni tudom hogy milyen lehet a hozzávalók alapján úgy gondolom hogy füszeres krém?
VálaszTörlésEz nem is olyan sok... csak egy adag... :D:D:D
VálaszTörlésMost nálunk is elég szokott lenni egy adag, de régebb, édesanyámnál, még a három is alig volt elég. :)
Látom, te is sült paprikából készíted; néhány éve én is, mert nem bírom megenni a paprika héját.
Aleda, kérlek írj nekem egy mailt (edithreceptjei@gmail.com), mert nem tudom felvenni veled másképp a kapcsolatot, és szeretnék kérdezni valamit!:) Köszönöm előre is. :)
Puszi
Éva: Van vele elég munka,de a végeredmény egész télen kárpótol.Igen,fűszeres zöldségkrém.
VálaszTörlésSedith:Igy van Edith, ez nem is sok,vannak ismerőseim nekem is ,akik 2-3 adaggal tesznek el télire,paszulyost is meg gombást is.
Mi már két nagy adaggal főztünk az idén, de nagyon fogy, mert elosztogatjuk, népszerűsítjük Magyarországon. Mindenkinek ízlik:-) A te recepted egész más, mint amely alapján én főzöm, de ez mindenképpen csak finom lehet.
VálaszTörlésAzt hiszem megvilágosodtam: akkor tőletek van a gogosári neve!))) Mindig tanul valamit az ember
VálaszTörlésMi is a tegnap készítettük anyummal, dupla adagot, 40 üveggel lett. Hasonlóan készítjük mint te, csak murkot mi nem teszünk bele.
VálaszTörlésMinden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg lennék elégedve! (Ha a zakuszka pirítóson lenne... de ez csak gonoszkodás, nem kell komolyan venni!) Én is csináltam, sárgarépa nélkül. Jók a fotóid!
VálaszTörlésEzt a mennyiséget ötödöltem, mert hogy még csak most hallottam először a zakuszkáról, de már Lajosmizsén is ismerik, szóval nagyon terjed a jó! ;-)) És mivel még kondér sincs, így konyhában készül majd, próbaképpen, sütőben és tűzhelyen. Ha ez beválik (miért is ne?), jövőre veszünk üstházat és jöhet a nagyüzemi gyártás a nyár folyamán anyukáméknál a kertben. De lenne egy kérdésem: hány literes kondérban rotyog Nálatok az alapanyag?
VálaszTörlésGionetta, így elsőre jó a kis adag is belőle, aztán jövőre biztos készül majd több belőle.
VálaszTörlés:))
A kondér 20 literes.
A héten csináltam meg, nagyon jó lett. A kérdésem az lenne, mivel idő csak részletekben van rá, hogy előző este a paprikát le lehet sütni, hogy azzal is előrébb legyen? Másnap reggel csak bedobom a sütőbe, felhevítem és folytatom a leírás szerint. Természetesen a lesózás, izzadás az éjszaka megvan.
VálaszTörlésA másik, h a padlizsán levét sütés után le kell csepegtetni? Valahol azt olvastam, h keserű lehet tőle a kész eredmény.
Egyébként az utolsó fázis keverésénél neked van valami/valaki kéz erősítőd aki beszáll az izom munkába? :-)
Köszi Andi
Andi, a paprikát nem ajánlom, hogy estétől reggelig tartsd anélkül, hogy a héját lehúznád, mert megfeketedik a húsa(az égett héjától)Ha esetleg nem zavar, hogy sötétebb lesz a zakuszka, akkor tarthatod, mert amúgy más baja nem lesz.
VálaszTörlésA padlizsánt le kell csöpögtetni, mert valóban keserű lehet a leve.
Kézerősítő van, a férjem:) Igaz nem örül az ilyen fajta edzésnek, de azt mondja egyszer egy évben bevállalja:)
Hogyan szoktátok fogyasztani?Csak kenyérrel vagy más módon is használható? Köszi Márti
VálaszTörlésMi kenyérre kenve szoktuk fogyasztani, de grillhúsok mellé mártogatónak is kitűnő.
VálaszTörlés