Oldalak

2011. november 27.

Adventi koszorú


Áldott, Békés  Adventi készülődős napokat kívánok Mindenkinek!

 

Kislányom adventi koszorúja. Az  idén  fehérre készítettem,ez volt a kívánsága.

Koszorúm a konyhában.


Régebbi koszorúim.



2011. november 25.

Tehéntúrós gombóc

 Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 2 tojás, 4 evőkanál cukor,1 vaníliás cukor, 4 csapott evőkanál búzadara (gríz) csipet só, 20 dkg zsemlemorzsa, olaj, porcukor


A tehéntúrót jól összekeverem a felvert tojásokkal,kétféle cukorral,búzadarával és a csipet sóval. Hűtőbe teszem 1 órára. Csipet sóval vizet forralok,vizes kézzel gombócokat formálok és 10 percig főzöm.Addig kevés olajon megpergelem a zsemlemorzsát és a gombócokat beleforgatom .Porcukorral megszórva tálalom.


2011. november 24.

Málaga torta


 Recept innen.( fázisfotókkal ellátott). Nem tudom ha Málaga városról kapta e a nevét ,nincs erre utalás. Nagyon finom, könnyű torta,kicsit rumos.kicsit vaníliás..nagyon ízlett.

Hozzávalók:
piskóta: 3 tojás, 1,5 dl cukor,  0,75 dl olaj, 1,5 dl liszt + 2 evőkanál liszt, 1 kávéskanál sütőpor
habcsók :4 tojásfehérje, 6 evőkanál cukor, 4 evőkanál darált dió

krém: 3 dl tejszín, 3 dl tej, 1 vanília ízű pudingpor,4 tojássárgája, 6 evőkanál cukor, 10 dkg mazsola, 1 tasak(10g) zselatinpor
csokimáz: 10 dkg étcsokoládé, 1dl tejszín

szirup:1 dl víz, 1 evőkanál cukor, pár csepp rumeszencia
díszítés:3 dl tejszín, csokoládédíszek




A piskótához az egész tojásokat a cukorral addig kevertem,míg vastag krém lett.Ekkor  vékony sugárban hozzákevertem az olajat majd beledolgoztam a sütőporral elkevert lisztet. 25 x 35 .ös ,sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem.
A habcsókhoz kemény habbá vertem a tojásfehérjét a cukorral majd lazán beleforgattam a darált diót. A piskóta tetejére simítottam és 150 fokon  40 percig sütöttem,szárítottam.

A krémhez a mazsolát beáztattam a szirupba. A tejszínt kemény habbá vertem ,hűtőbe tettem.A zselatint  1/2 dl vízbe  duzzadni hagytam. A 4 tojássárgáját csomómentesre kevertem a cukorral , pudingporral és a 3 dl tejjel. Lassú tűzőn vastag krémmé főztem , majd lehűtöttem, többször megkavarva,hogy ne bőrözzön be a teteje.Mikor kihűlt, belekevertem a lecsöpögtetett mazsolát ,a feloldott zselatint és  tejszínhabot.

A csokimázhoz   a tejszínt felforrósítottam ,beletördeltem a csokoládét , egynemű krémmé kavartam és lehűtöttem.


 A piskóta alját a megmaradt  rumos sziruppal meglocsoltam. A habcsókos felét bevontam a  csokimázzal, hosszában kettévágtam,  felére kentem a krémet majd a másikkal beborítottam úgy, hogy a csokis rész kerüljön a krémre . Egy éjszakára jól lehűtöttem. Másnap 3 dl tejszínhabbal  bevontam és csokidíszekkel díszítettem.


2011. november 21.

Oreo kekszes ropogós szelet

 Ötlet innen

Hozzávalók: 15 dkg oreo keksz,  5 dkg puffasztott rizs( karamelles volt nekem itthon), 10 dkg pillecukor,  5 dkg vaj

A pillecukrot a vajjal mikróban összeolvasztottam, belekevertem a feltördelt oreo kekszet és a puffasztott rizst.Fóliával bélelt 15 x 20 cm.es tepsibe simítottam,2 órára lehűtöttem majd kockára vágtam.


Ajándékcsomag Katától


Évánál meghirdetett játékon belül Katától kaptam ajándékcsomagot,amit itt is nagyon szépen köszönök neki!!!

Kata különleges fűszerekkel  lepett,olyanokkal is, amikkel soha nem találkoztam még  max. csak hallottam róluk a blogokon: tonkabab, chili szál, zöld kardamon, kandírozott narancshéj, vegyes gyümölcs és gyömbér, szárított citromhéj, vanília, liofilizált eper,mogyoró krokkant,aszalt körte  ,levendula.  Olyan bódító illat áradt szét amikor kibontottam a csomagot,hogy szinte már éreztem a bonbonok ízét  amikhez  használni fogom őket.
Ezeken kívül egy csomag marcipánnal,díszítő cukorral és egy általa készített mandulás-kandírozott narancshéjas csokival amit a lányommal azonnal felfaltunk:)).
Kata blogján  http://katucikonyha.blogspot.com/  egyúttal segítséget és recepteket is találtam a bonbonok készítéséhez, hisz rengeteg bonbon recept van fent,amiben ilyen különleges ízek keverednek.

2011. november 16.

Pácolt csülök aranyló krumplival

Hozzávalók:  1 db csülök, krumpli, só, bors, őrölt paprika, hagyma, fokhagyma, babérlevél, fűszeres liszt, olaj

Fűszeres liszt: 1 csupor liszt, fél kávéskanál bors,1 kávéskanál só,1 kávéskanál fokhagyma por, 1 kávéskanál őrölt rozmaring, 2 kávéskanál őrölt paprika

Páclét készítettem a következőkből: 2 l víz, só szemes bors, babérlevél, egy kicsi hagyma, 5 cikk fokhagyma.Ezeket összefőztem és jól lehűtöttem,majd egy éjszakára a csülköt beletettem.Másnap ebben a páclében megfőztem,kicsit hűlni hagytam majd éles késsel a bőrös részt bekockáztam. Tepsibe tettem és sütőben ropogósra sütöttem.

A krumplit megpucoltam, négybe vagy a krumpli nagyságától függően többe vágtam. Hideg vízben főni tettem, a forrástól számítva 5 percig főztem majd leszűrtem. Forrón belehempergettem a fűszeres lisztbe és forró olajban kisütöttem.( a krumplit nem kell hagyni kihűlni és a lisztes keverékkel sem állni, azonnal sütni kell) Kívül ropogós ,belül pedig puha,omlós lesz a krumpli.


2011. november 14.

Krumplis pogácsa




Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg főtt, áttört krumpli, 20 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 2 evőkanál tejföl, 1 dl tej, 1 teáskanál cukor, 3 teáskanál só, 2,5 dkg élesztő

Elkészítése: az élesztőt felfuttatjuk  a cukros, langyos tejben. A  lisztet átszitáljuk, majd beledolgozzuk a vajat és az áttört krumplit. Közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük az élesztős tejet, a 2 tojás sárgáját, a tejfölt, a sót, és jól összedolgozzuk, míg hólyagos lesz. Letakarva, 50 percig kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk és téglalap alakra kinyújtjuk. Gondolatban három részre osztjuk, jobb oldalát a közepéig hajtjuk, majd  rá a bal oldalát. Ezt újból harmadoljuk, felső részét lehajtjuk a közepéig majd alsó felét rá.10 perces pihentetésekkel még 2 x megismételjük a hajtogatást. Ekkor 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, tetejét éles késsel bevagdossuk és kerek formával kiszaggatjuk.Tetejüket  lekenjük felvert tojással majd 20 percig pihenni hagyjuk. Előmelegített  sütőben 200 fokon, 25 perc alatt megsütjük.

2011. november 9.

Fügés pite



Hozzávalók
a pitetésztához: 15 dkg liszt, 7 dkg vaj, 1 tojás sárgája, 3 dkg porcukor, csipet só, 2-3 evőkanál hideg víz;
a töltelékhez: 12,5 dkg mascarpone, 10 dkg porcukor, 10 dkg őrölt mandula,1 tojás, 50 ml tejszín, 4 füge, 2 evőkanál mandulaforgács;
a tálaláshoz: 1 evőkanál porcukor;
a piteforma kenéséhez: diónyi vaj



Elkészítése: a tésztához a  vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, a csipet sót és annyi vizet, hogy puha tésztát kapjunk. Fóliával letakarjuk és 30 percre hűtőbe tesszük.
A töltelékhez a a mascarponet kikavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a tojást, a tejszínt és végül az őrölt mandulát.
Egy 20 cm-es piteformát vajjal kikenjük, a tésztáz kör alakúra kinyújtjuk és kibéleljük vele. A tölteléket beleöntjük, kirakjuk a negyedekbe vágott fügével és megszórjuk mandulaforgáccsal. Előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.
 Porcukorral megszórva tálaljuk.

.

2011. november 2.

Karfiol leves


 Hozzávalók: 1 fej karfiol, 25 dkg csirkemell, kevés olaj,1 hagyma,2 evőkanál kanál házi ételízesítő , 2 dl tej, 2 evőkanál liszt, 2 tojás sárgája,1 dl tejföl, őrölt bors, petrezselyem levél

Kevés olajon megdinszteltem az apróra vágott hagymát és a kockára vágott csirkemellet, hozzáadtam 2 kanál ételízesítőt  és felöntöttem vízzel .Mikor a hús megfőtt  beletettem a rózsáira szedett karfiolt.A lisztet  csomómentesre kavartam a tejjel, kevés levessel hőkigyenlítettem és behabartam vele a levest.(vigyázni kell míg felfő,mert könnyedén kifuthat). Izesítettem őrölt borsal és apróra vágott petrezselyem levéllel.2 tojás sárgáját elkavartam 1 dl tejföllel,ezt is hőkiegyenlítettem kis levessel és belekavartam a levesbe.

2011. november 1.

Cékla savanyúság


A cékla nagy vitamin  és ásványi anyag forrás, kiváló méregtelenítő.Préselt leve tisztítja a májat,elősegíti az ott felhalmozódott zsír lebontását. Ajánlatos préselt sárgarépa lével együtt fogyasztani és csak fokozatosan növelni a cékla levet, mert  a túlzottan fogyasztva szédülést és hányingert okozhat. Narancs  levével hígítva kimondottan finom.

A cékla pincében tárolva, egész tavaszig eláll. Kedvencem a savanyúságok között, időnként 2-3 kg.ot megkészítek  és jó ideig kitart.

Hozzávalók:  2-3 kg cékla,  20-30 dkg torma, ecet, cukor, só, őrölt köménymag
 
Elkészítése: a céklát jól megsikáljuk és hideg vízben, kb. 1óra  alatt megfőzzük. Főzés után  kivesszük a vízből  és hűlni hagyjuk.  Késsel  lehámozzuk a héját és nagyfokú reszelőn lereszeljük, majd hozzákavarjuk  a  reszelt tormát. Fél liter vízben, feloldunk  ízlés szerinti sót, cukrot, ecetet és őrölt köményt, majd hozzákeverjük a céklához. Tiszta üvegkannába tesszük és lezárjuk. Azonnal fogyasztható de pár nap alatt jobban összeérnek az ízek és sokkal finomabb. Hűtőben tárolva hetekig eláll. 
 
Tipp: Készíthetjük sütve is, ekkor egyenként alufóliába csomagoljuk, és addig sütjük, míg a fogpiszkáló könnyedén belemegy.