Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 12 dkg vaj, 12 dkg méz, 2 tojás, 1 tojás sárgája, 3-4 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna; a cukormázhoz: 1 tojásfehérje, 12 dkg porcukor; selyemszalag
Elkészítése: a lisztet a porcukorral, a mézeskalács fűszerkeverékkel, a szódabikarbónával összevegyítjük. A lágy vajat elmorzsoljuk a lisztes keverékben, majd hozzáadjuk a langyosra melegített mézet és a felvert tojásokat , majd jól összedolgozzuk. Ha szükséges, pár csepp vizet adjunk hozzá. A masszát fóliával letakarjuk és egy éjszakán át hűtőben tároljuk. Másnap, lisztes deszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk és tetszés szerinti formákkal kiszaggatjuk. Szívószál segítségével mindegyikre kis lyukat csinálunk, majd sütőpappírral bélelt tepsibe rakjuk, és 180 fokon, 8-10 perc alatt megsütjük. A cukormázhoz a tojásfehérjét kemény habbá verjük, kanalanként hozzáadjuk az átszitált porcukrot és addig verjük, míg kemény, fényes krém lesz. Nylonzacskóba töltjük, egyik sarkán nagyon kicsi lyukat vágunk és a zacskó tetejét összecsavarjuk. A kihűlt mézeskalácsokat tetszés szerinti mintával írókázzuk, száradás után mindegyiket szalaggal átkötjük, és felhasználásig fémdobozban tároljuk.
Mézeseim 2010 ből
32 megjegyzés:
Csodas!
Nagyon szépeket írókáztál! Egyik szebb mint a másik!
Khm..khm..Van egy olyan megérzésem, hogy igazán a karácsony a te időszakod (meg a húsvét). Ekkor éled ki magad csak igazán. És ilyenkor valóban van értéke a kreativitásnak.
Csodásak lettek:) Nagyon ügyes vagy!!!
Nagyon szep!!!
gyönyörűek. ismét.
Csodaszépek! Micsoda türelmed van!! :))
Köszönöm,Lányok.
Szépek lettek!!
MESESZÉPEK!!!!!!!Nagyon ügyes vagy!
Hat nem tudok mást mondani ,hogy gyönyörűek.
Annyira gyönyörűek!!!!
Délután, amikor először megláttam a kis képet, egyből rákattintottam. Az ütő állt meg bennem, mert azt írta ki a blogspot, hogy a blog el lett távolítva. Aztán később már örömmel láttam, hogy megvagy!! Kérlek szépen ne ijesztgess!!
A mézesek, - csakúgy, mint minden Nálad készült étel és kép -, csodálatosak.
Ezek nagyon tetszenek és biztos vagyok benne ha tudnék sütni csinálnék ilyeneket disznek a fára:)
Köszönöm ,Lányok nektek is.
Maria, bennem is megállt az ütő a tegnap délután:( kb fél órán át nem volt található a blogom,fogalmam sincs mi történt és miért. Végül egy megerősítő kódot kaptam a telefonomra és azzal sikerült elővarázsolni.
Tudatosult bennem,hogy ezt itt bármikor elveszíthetjük.
Mentsetek le mindent.
OMG! These are wonderful works of art! Very beautiful! Congratulations!
Csodalnivaloak!!te vagy a legugyesebb, legkreativabb es legkedvesebb anyuka a vilagon!!!!!:):):*:*szeretlek:X:*:*
Thank you,Renata :)
Köszönöm:)) Szeretlek ,drága kis Pipém :)****
Bármihez is kezdesz valami gyönyörűség lesz a végeredmény! El tudnék képzelni egy karácsonyfát ezekkel a gyönyörű mézeskalácsokkal. :)
Hát ezek gyönyörűek!:))
Csodaszépek a mézeseid! Biztos finomak ik!
Nagyon szépek lettek! Látszik a fejlődés az előző évihez képest. Milyenek lesznek a jövő éviek...:-)
Gyönyörűek!
Gyönyörűek a mézeseid, némelyik olyan, mint egy csipke...
Nagyon szépen írókáztál!
Aleda, csodásak lettek mind! nagyon ügyes vagy!
Nagyon szépek lettek! Ügyes vagy! :)
Lenne egy kérdésem, én is szeretnék sütni mézeskalácsot, de sajnos sehol sem kaptam mézes fűszert a nagy Kolozsváron :( Megtudnád mondani, hogy honnan vetted? Előre is köszönöm!
Okki: Sajnos,nem tudok kielégítő választ adni, hisz én sem kaptam sehol Kolozsváron mézeskalács fűszert:(. Tavaly hoztam Mo.ról és abból még megmaradt 2 kiskanállal a másik kettőt pedig pótoltam egy középmegoldással,ami elég hasonló.A Kaluflandban van Kotányi: Strudel cu mere( almás rétes) fűszerkeverék,aminek az összetétele elég hasonló:fahéj,citrom,szegfűszeg,gyömbér.
Szerintem ez is megállja a helyét.
Köszönöm szépen, megpróbálom az almás rétes fűszerkeverékkel. Azért remélem, hogy nálunk is lesz kapható hamarosan mézeskalács fűszerkeverék, nem hiszem hogy senki sem készít erre fele.
En nagyon szivesen szerzek nektek, ha esetleg szuksegetek lenne meg ra. Nalunk van egy nagyon jo kis "magyar" uzlet,(Magyarorszagrol importalnak mindent)es ha gondoljatok meg egy futar segitsegevel esetleg megoldhato.
Azt szeretnem kerdezni, azazz panaszkodni es kerdezni, hogy en is keszitettem a hetvegen mezeseket viszont mikor a tojasfehrejet betettem a zacsiba volt mikor nem jott.Hiaba nyomkodtam mint a veszet...olyankor vagtam egy nagyobb lyukat, de az meg mar tul nagy volt es igy szetfolyt...igy utolog a tipedbol rajottem, hogy tul folyosra csinaltam...Szoval azt szeretnem kerdezni, hogy olloval vagy pedig tucel csinaltal lyukat a zacsira? Mert en tuvel, de az kicsi volt es akkor nem jott semmi, ha pedig olloval vagtam ki, akkor pedig kiomlott
Bibitta: Köszönöm szépen,igazán kedves vagy.Most már nem készítek mézest ,de ahogy szükségem lesz rá és nem találok addig,igénybe veszem a segítségedet.Előre is köszi!!!
A kész fehérjét zacskóba tettem és a lyukat kis körömvágó ollóval vágtam amennyire kicsit csak tudtam. Nem igazán sikerült nekem sem olyan kicsire vágni amilyenre szerettem volna,ezért is nem a legvékonyabb az írás. Sajna, ebben én sem vagyok ügyes,csak azt írom le amit a profiknál olvastam: fontos üzleti porcukrot használni,mert abban van keményítő ami vastagítja a masszát és fogpiszkálóval a kézfejre húzott csíknak nem kell szétfolynia.A porcukrot szigorúan kétszer át kell szitálni,hogy ne legyen csomós ,ami megakadhat majd a kis lyukon.
OOO egy csomo mindent tanultam belole, mostmar en is csak jovore fogok vele ujra probalkozni.
Mindenkinek Boldog Bekes Karacsonyt es jokedvben gazdag jo evet!
Megjegyzés küldése