Bonbon készítésben nagyon gyerekcipőben botladozok .Nincs szilikonos bonbonformám..nincs hőmérőm... csokiolvasztó gépezetem..nem is tudom még mi kéne legyen. Jah,van ecsetem ,üres Toffife dobozom :)), meg egy " szög " a fejemben,hogy ezek ellenére is én most bonbont akarok készíteni.Olvasgattam erre arra, profi bonbonkészítők blogjait: temperálás, csokoládé kristály szerkezete, fénye, ...nagyon mélyen nem akartam belemenni, mert hát minek, ha nincsenek hozzá szerszámok.de majd lesznek! remélem.
Köszönöm a bonbonkészítő lányoknak a sok sok receptet
Nugát recept Ritától
Hozzávalók 15 dkg nugáthoz: 5 dkg hámozott, és pirított mogyoró, 5 dkg cukor ,5 dkg tejcsokoládé, fél teáskanál vaj
Előbb a porcukrot majd a mogyorót kávédarálóban nagyon finomra őröltem. A tejcsokoládét vízgőz fölött felolvasztottam a fél teáskanál vajjal. Mikor kissé kihűlt, belegyúrtam a mogyorót és a porcukrot míg homogén massza lett.Fóliába csomagolva és hűtőszekrényben akár 2 hétig is eltárolhatjuk .
Felhasználás előtt szobahőmérsékleten tartottam 1 óráig majd átgyúrtam.
Felhasználás előtt szobahőmérsékleten tartottam 1 óráig majd átgyúrtam.
Nugátos bonbon
Hozzávalók: 15 dkg nugát, 10 dkg mogyoró, 10 dkg mandula, 20 dkg étcsokoládé
Az étcsokoládét vízgőz fölött megolvasztotta, ecsettel kikentem a formát,hűtőbe tettem 5 percre majd még egyszer kikentem.Mindegyikbe tettem kevés nugátot, mogyorót vagy mandulát belenyomkodtam és annyi csokoládét öntöttem rá, hogy befedje az egészet. 1 órára hűtőbe tettem majd felülről kissé megnyomogattam mindegyik bonbont és szinte maguktól kipattantak.Hátránya,hogy csak egyszer tudtam egy formát felhasználni.
Tonkababos Ganache krém. Katától
Hozzávalók: 1/2 dl tejszín, 12 dkg 75 %os étcsokoládé, 1 tonkabab
A tejszínbe reszeltem a tonkababot, felforraltam majd beletördeltem a csokoládét. Sima, egyneművé kevertem majd jól lehűtöttem. Fele- fele arányban is töltöttem bonbonokat ganache-al és nugáttal.
Ahhoz képest, hogy nincsenek speckós eszközeid, "csak" a szög a fejedben (:D), nagyon szép bonbonokat gyártottál. Van türelmed is hozzá, nemcsak találékonyságod és ügyességed!! Elismerésem!
VálaszTörlésKöszönöm,Mária:)
VálaszTörlésA nugát receptjét máris megjegyeztem magamnak! Tök jó! A bon-bonok pedig nagyon guszták!! Már Karácsonyra készültek? Jól dugd el, mert biztos megeszik idő előtt!! :o)))
VálaszTörlésAmikor olvastam a bonbonos bejegyzésedet és láttam hozzá a fotóidat, pont arra gondoltam, mint amit elsőnek María leírt, hogy: "ahhoz képest, hogy nincsenek mindenféle bonbon gyártó eszközeid"... ezek itt nagyon szépek és már nyaldosom is a szám szélét... :P :D
VálaszTörlésDe jó, nekem is van nugátmaradékom, lesz mire használni, meg a nyereményemet elbonbonozni, Szuper jó kis recept! ..és gyönyörűek a képeid, a külsőd is!
VálaszTörlésGuszta, nagyon szép lett! Látod nem soroltad fel a kellékeid közt hogy tehetséged és ötleted van, és ez milyen nagyon jó. Nagyon jók lettek!
VálaszTörlésCsatlakozom a többiekhez, Aledám! Le a kalappal, nagyon sok türelmed és még több tehetséged van!! Látszik, hogy milyen finomra sikeredtek!! Nyammmmi!!! Küldhetsz fénypostán, most nagyon megenném!!! Krisz! :-)
VálaszTörlésLányok,nagyon kedvesek vagytok:)
VálaszTörlésValójában,nincs fényük,de az is igaz,hogy nem nagyon számított..senki sem panaszkodott rájuk:)
Karácsonyra majd még készül..ez addig nem tart ki:)
Nagyon szépek :) Jót mosolyogtam,mert én is csak tátom a számat, ezen szakszavak hallatán! Jelentem, kipróbáltam már én is a Milka szívecskés műanyagtartót,bonbon készítésre és az is jól működött!
VálaszTörlésMogyoróm van, csak még törni kell :(, én is pont nugátrecept után túrom a netet :D
VálaszTörlésDe nem kell netet túrni, csak a blogger irányítópultját átnézni.
Nagyon ügyes vagy, lesz ebből profi bonbongyár :D
Ha megnézed a most profi bonbonozókat, akiktől mi most tanulunk, ők is így kezdték.
Köszönöm nektek is,Márti,Fernel. Még összeszedtem pár formát,úgyhogy addig is ezekben gyakorolok,míg beszerzem szilikonból.
VálaszTörlésBiztos a profik is kezdték.Az az igazság,hogy olyan örömöt tud adni ez a bonbonkészítés,amit nem is gondoltam volna. Duplán megörvendeztet: mikor készítem és mikor kóstolgatóm is:)
Ó, "célszerszámok" nélkül is szuper bonbonokat alkottál, kár költened rájuk:-) De finomak lehetnek!
VálaszTörlésTe is megfertőződtél? De örülök! Nagyon klasszak lettek! Le a kalappal. :)
VálaszTörlésIgazuk van az előttemn szólóknak, csodásak így is a bonbonjaid, és a legfőbb dolog, hogy örömet okoz neked az elkészítése. Nagyon ügyes vagy, tele ötletekkel.:)
VálaszTörlésÉn sosem láttam a bonbonban a lényeget külsőre, míg a nagyok annyiszor le nem írták, de most is azt mondom, hogy nem minden a külső!! Nekem a legfontosabb ami érzek mikor megkóstolom, amúgy pedig ez a megoldás nagyon tetszik, mint ahogy a belőle kikerülő bonbonok is!!
VálaszTörlésAzért pedig külön elismerés illet, hogy ilyen frappánsan összedobtad őket mindenféle szuper kütyü nélkül! :) :)
Megkora ötlet!!! gartulálok szépek lettek nagyok!! Nagyon ügyi vagy, gratulálok!!
VálaszTörlésNagyon guszta kis bombonok, már érzem is az ízét, a nugátos meg különösen tetszik. Ha jársz csíkban fussunk össze, úgy meg is tudsz kínálni :D
VálaszTörlésHa forma beszerzését fontolgatod, akkor inkább egyből polikarbonát formát szerezz, ugord át a szilikont, a tofeffe formával már a lényeget megtanulod.
VálaszTörlésÉn most szilikonossal dolgozom, de már néhány bonbonon túl látszik a gyengesége. Csak az vigasztal, hogy viszonylag olcsón megúsztam a tanulópénzt.
És hol a megjegyzés többi része?
VálaszTörlésÍgy is nyomkodom már tíz perce a frissítés gondot, hogy valahogy elmenjen a kommentem :(
A szóellenőrzésig ismer, aztán rányomok, akkor már nem adja fel a szóellenőrző űrlapot.
Kicsit dühös lettem, majd holnap folytatom a megjegyzést.
Hüpp- hüpp!
De jó, hogy kipróbáltad, külön örülök, ha ízlett a tonkabab. :-)))
VálaszTörlés