Oldalak

2011. december 6.

Nugátos bonbon mogyoróval és mandulával


Bonbon készítésben nagyon gyerekcipőben botladozok .Nincs szilikonos bonbonformám..nincs hőmérőm... csokiolvasztó gépezetem..nem is tudom még mi kéne legyen. Jah,van ecsetem ,üres Toffife dobozom :)), meg egy " szög " a fejemben,hogy ezek ellenére is én most bonbont akarok készíteni.Olvasgattam  erre arra, profi bonbonkészítők blogjait: temperálás, csokoládé kristály szerkezete, fénye, ...nagyon mélyen nem akartam belemenni, mert hát minek, ha nincsenek hozzá szerszámok.de majd lesznek! remélem.
Köszönöm a bonbonkészítő lányoknak a sok sok receptet

Nugát  recept Ritától
Hozzávalók 15 dkg nugáthoz: 5 dkg hámozott, és pirított mogyoró, 5 dkg cukor ,5 dkg tejcsokoládé, fél teáskanál  vaj

A mogyorót  serpenyőben kissé megpergeltem majd száraz ruha között addig  dörzsöltem míg a héja levált.
Előbb a  porcukrot  majd a mogyorót kávédarálóban  nagyon finomra őröltem. A tejcsokoládét vízgőz  fölött felolvasztottam a fél teáskanál vajjal. Mikor kissé kihűlt, belegyúrtam  a mogyorót és a porcukrot míg homogén massza lett.Fóliába csomagolva és hűtőszekrényben akár 2 hétig is eltárolhatjuk .
Felhasználás előtt szobahőmérsékleten tartottam 1 óráig majd átgyúrtam.

Nugátos bonbon 
Hozzávalók: 15 dkg nugát, 10 dkg mogyoró, 10 dkg mandula, 20 dkg étcsokoládé

Az étcsokoládét vízgőz fölött megolvasztotta, ecsettel kikentem  a formát,hűtőbe tettem 5 percre majd még egyszer kikentem.Mindegyikbe tettem kevés nugátot, mogyorót vagy mandulát belenyomkodtam és annyi csokoládét öntöttem rá, hogy befedje az egészet.  1 órára hűtőbe tettem  majd felülről kissé megnyomogattam mindegyik bonbont és szinte maguktól kipattantak.Hátránya,hogy csak egyszer tudtam egy formát felhasználni.

Tonkababos Ganache  krém.  Katától
Hozzávalók: 1/2 dl tejszín, 12 dkg 75 %os étcsokoládé, 1 tonkabab
A tejszínbe reszeltem a tonkababot,  felforraltam majd beletördeltem a csokoládét. Sima, egyneművé kevertem majd jól lehűtöttem. Fele- fele arányban is töltöttem bonbonokat ganache-al és nugáttal.

20 megjegyzés:

  1. Ahhoz képest, hogy nincsenek speckós eszközeid, "csak" a szög a fejedben (:D), nagyon szép bonbonokat gyártottál. Van türelmed is hozzá, nemcsak találékonyságod és ügyességed!! Elismerésem!

    VálaszTörlés
  2. A nugát receptjét máris megjegyeztem magamnak! Tök jó! A bon-bonok pedig nagyon guszták!! Már Karácsonyra készültek? Jól dugd el, mert biztos megeszik idő előtt!! :o)))

    VálaszTörlés
  3. Amikor olvastam a bonbonos bejegyzésedet és láttam hozzá a fotóidat, pont arra gondoltam, mint amit elsőnek María leírt, hogy: "ahhoz képest, hogy nincsenek mindenféle bonbon gyártó eszközeid"... ezek itt nagyon szépek és már nyaldosom is a szám szélét... :P :D

    VálaszTörlés
  4. De jó, nekem is van nugátmaradékom, lesz mire használni, meg a nyereményemet elbonbonozni, Szuper jó kis recept! ..és gyönyörűek a képeid, a külsőd is!

    VálaszTörlés
  5. Guszta, nagyon szép lett! Látod nem soroltad fel a kellékeid közt hogy tehetséged és ötleted van, és ez milyen nagyon jó. Nagyon jók lettek!

    VálaszTörlés
  6. Csatlakozom a többiekhez, Aledám! Le a kalappal, nagyon sok türelmed és még több tehetséged van!! Látszik, hogy milyen finomra sikeredtek!! Nyammmmi!!! Küldhetsz fénypostán, most nagyon megenném!!! Krisz! :-)

    VálaszTörlés
  7. Lányok,nagyon kedvesek vagytok:)
    Valójában,nincs fényük,de az is igaz,hogy nem nagyon számított..senki sem panaszkodott rájuk:)
    Karácsonyra majd még készül..ez addig nem tart ki:)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szépek :) Jót mosolyogtam,mert én is csak tátom a számat, ezen szakszavak hallatán! Jelentem, kipróbáltam már én is a Milka szívecskés műanyagtartót,bonbon készítésre és az is jól működött!

    VálaszTörlés
  9. Mogyoróm van, csak még törni kell :(, én is pont nugátrecept után túrom a netet :D
    De nem kell netet túrni, csak a blogger irányítópultját átnézni.

    Nagyon ügyes vagy, lesz ebből profi bonbongyár :D
    Ha megnézed a most profi bonbonozókat, akiktől mi most tanulunk, ők is így kezdték.

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm nektek is,Márti,Fernel. Még összeszedtem pár formát,úgyhogy addig is ezekben gyakorolok,míg beszerzem szilikonból.
    Biztos a profik is kezdték.Az az igazság,hogy olyan örömöt tud adni ez a bonbonkészítés,amit nem is gondoltam volna. Duplán megörvendeztet: mikor készítem és mikor kóstolgatóm is:)

    VálaszTörlés
  11. Ó, "célszerszámok" nélkül is szuper bonbonokat alkottál, kár költened rájuk:-) De finomak lehetnek!

    VálaszTörlés
  12. Te is megfertőződtél? De örülök! Nagyon klasszak lettek! Le a kalappal. :)

    VálaszTörlés
  13. Igazuk van az előttemn szólóknak, csodásak így is a bonbonjaid, és a legfőbb dolog, hogy örömet okoz neked az elkészítése. Nagyon ügyes vagy, tele ötletekkel.:)

    VálaszTörlés
  14. Én sosem láttam a bonbonban a lényeget külsőre, míg a nagyok annyiszor le nem írták, de most is azt mondom, hogy nem minden a külső!! Nekem a legfontosabb ami érzek mikor megkóstolom, amúgy pedig ez a megoldás nagyon tetszik, mint ahogy a belőle kikerülő bonbonok is!!
    Azért pedig külön elismerés illet, hogy ilyen frappánsan összedobtad őket mindenféle szuper kütyü nélkül! :) :)

    VálaszTörlés
  15. Megkora ötlet!!! gartulálok szépek lettek nagyok!! Nagyon ügyi vagy, gratulálok!!

    VálaszTörlés
  16. Nagyon guszta kis bombonok, már érzem is az ízét, a nugátos meg különösen tetszik. Ha jársz csíkban fussunk össze, úgy meg is tudsz kínálni :D

    VálaszTörlés
  17. Ha forma beszerzését fontolgatod, akkor inkább egyből polikarbonát formát szerezz, ugord át a szilikont, a tofeffe formával már a lényeget megtanulod.
    Én most szilikonossal dolgozom, de már néhány bonbonon túl látszik a gyengesége. Csak az vigasztal, hogy viszonylag olcsón megúsztam a tanulópénzt.

    VálaszTörlés
  18. És hol a megjegyzés többi része?
    Így is nyomkodom már tíz perce a frissítés gondot, hogy valahogy elmenjen a kommentem :(
    A szóellenőrzésig ismer, aztán rányomok, akkor már nem adja fel a szóellenőrző űrlapot.
    Kicsit dühös lettem, majd holnap folytatom a megjegyzést.
    Hüpp- hüpp!

    VálaszTörlés
  19. De jó, hogy kipróbáltad, külön örülök, ha ízlett a tonkabab. :-)))

    VálaszTörlés

Üdvözöllek! Köszönöm, hogy itt jártál! :)