Oldalak

2012. január 5.

" Winter " torta


Drága férjecském szülinapjára készítettem ezt a tortát. Isten éltessen Kedvesem,erőben és egészségben !!

 Recept innen

Hozzávalók:
Habcsók lap: 3 tojás fehérje, 15 dkg porcukor, 1 evőkanál citromlé,  3 dkg mazsola, 3 dkg dió
Piskóta lap: 1 egész tojás, 1 tojás fehérje, 7 dkg cukor, 0,5 dl narancslé, 0,5 dl olaj, 8 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor
Csokoládé krém: 3 dl tejszín, 25 dkg tejcsokoládé
Narancsos krém: 2,5 dl tejszín, 25 dkg mascarpone, 5 dkg cukorpor, 0,5 dl narancslé, 0,2 dl citromlé, 1 dkg zselatin, 2 narancs húsa, fél narancs reszelt héja
Díszítéshez: 2 dl tejszín

A habcsók laphoz kemény habbá verjük a tojásfehérjét a cukorporral,hozzáadjuk a citromlevet.. Sütőpapíral bélelt, 26 cm.-es átmérőjű tortaformába tesszük, megszórjuk mazsolával és vágott dióbéllel  .100 fokon, 2 órán át szárítjuk.
A piskóta lapokhoz az egész tojást és a tojás fehérjét habosra keverjük a cukorral,hozzáadjuk a narancslevet és az olajat,végül pedig a sütőporral elkevert lisztet. A masszából sütőpapíral bélelt, 26 cm.-es átmérőjű tortaformában ,180 fokon 10 perc alatt két lapot sütünk .
A csokoládé krémhez  1.5 dl tejszínt felforrósítunk és beletesszük a feltördelt csokoládét,addig kavarjuk ,míg egynemű krém lesz. Lehűtjük és belekavarjuk a megmaradt 1,5 dl felvert tejszínbe.
A narancsos krémhez  a mascarponet kikavarjuk a porcukorral, a narancs felvágott húsával  és a reszelt héjával. A zselatint feloldjuk a narancs és citromlében,kissé felmelegítjük és lehűtjük. A tejszínt felverjük és belekeverjük a mascarponet és a zselatint.
A csokoládé krémet a két piskóta lap közé kenjük,tetejét és oldalát bevonjuk a narancsos krémmel.Egy éjszakára lehűtjük,másnap tetejére tesszük a habcsók lapot és oldalát  bevonjuk 2 dl  felvert tejszínnel.



2012. január 4.

Rulouri cu șuncă și cremă de brânză - Sajtos krémmel töltött sonka

Rulouri cu șuncă și cremă de brânză

Ingrediente: 20 felii șuncă Praga, 50 g unt, 2 linguri făină,  200 ml smântână,  100 g cașcaval ras, sare, 2 ouă, pesmet, ulei pentru prăjit.

Prepararea: Se topește untul într-o tigaie, se presară făina,  se rumenește puțin, după care se adaugă smântâna și cașcavalul ras. Se sărează după gust, se amestecă și se fierbe 1-2 minute la foc mic, după care se ia deoparte și se lasă la răcit. Se pune câte o linguriță de cremă de brânză pe o latură a feliilor de șuncă, se rulează strâns, se îndeasă și capetele rulourilor cu cremă de brânză. Rulourile se pun la rece pentru 1 oră sau în congelator pentru 15-20 minute, după care se dau prin ou bătut și pesmet, de câte două ori în fiecare. Se prăjesc în ulei încins. Se servesc pe platouri de aperitive. 

Sajtos krémmel töltött sonka

Hozzávalók: 20 szelet sonka, 5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 10 dkg sajt, só 2 tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, olaj a sütéshez

A vajon kissé megpergeljük a lisztet majd  hozzáadjuk a tejfölt, a sajtot és a sót. 1-2 percig főzzük, míg besűrűsödik, majd krémesre kavarjuk és kihűtjük. Minden sonkaszelet egyik végére, kiskanál segítségével krémet teszünk, majd szorosan felcsavarjuk. A tekercseket  tojásba mártjuk és zsemlemorzsába hempergetjük majd megismételjük még egyszer, tojásba  és zsemlemorzsába, vigyázva, hogy a végek jól bezáruljanak. Egy órára hűtőbe tesszük, majd forró olajban, hirtelen kisütjük.
 Hidegen előételként, melegen feltétként tálalhatjuk.