Oldalak

2012. február 29.

Pudingos kehely




Hozzávalók: 12 db babapiskóta, 1 csokoládés pudingpor, 1 vaníliás pudingpor, 1 liter tej, 8 evőkanál cukor, 2 dl tejszín, csokoládé öntet


A  csokis és vaníliás pudingot utasítás szerint, külön-külön  megfőzzük.Egy hosszúkás  tálkában rétegesen teszünk vanília pudingot, babapiskótát és csokoládé pudingot míg elfogy. Egy éjszakára lehűtjük. Másnap szeleteljük, kehelybe tesszük,  felvert tejszínhabbal és csokoládé öntettel tálaljuk.


Csokoládé öntet:

Hozzávalók:30 dkg cukor, 5 dkg 50 %  csokoládé, 10 dkg jó minőségű kakaó, 1  evőkanál étkezési keményítő (púposan) , 3 dl víz
A csokoládét megreszeljük,összevegyítjük a cukorral, a keményítővel, a kakaóval és csomómentesre kavarjuk a vízzel.1-2 órára hűtőben pihentetjük majd folytonos keverés mellett 10 percig főzzük. Lehűtjük és felhasználjuk, a maradékot lezárt üvegben, 2-3 hétig a hűtőben tárolhatjuk. Vastag állagú, finom ízű ,4-5 dl.csokiöntet  lesz ebből az adagból.

2012. február 28.

Csírás saláta




Hozzávalók:1 marék csíra, 1 fej saláta,  2 szál sárgarépa, 3 dkg tarhonya, 10 dkg bacon szalonna, olíva olaj,só

A sárgarépát sós vízben roppanósra főzzük majd kockára vágjuk. A visszamaradt lében megfőzzük a tarhonyát, majd leszűrjük. A salátát megmossuk és össze tépkedjük. A baconszalonnát felcsíkozzuk. Egy tálban összekeverjük a  saláta hozzávalóit és meglocsoljuk kevés olíva olajjal.

2012. február 26.

Vakondtúrás torta



 Nagy kedvencünk a vakondtúrás torta, házi változatban. Piskótának  ezt a receptet  használom, mindig tökéletesre sikerül ,mint pl   itt  vagy itt .

Vakondtúrás torta                12 személy /   70 perc

Hozzávalók: a piskótához: száraz hozzávalók: 22 dkg liszt, 15 dkg cukor, 9 dkg kakaó, 1 teáskanál  szódabikarbóna, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só; nedves hozzávalók: 2 tojás, 20 dkg natúr joghurt, 1 dl olaj, 2,4 dl hideg kávé; a krémhez: 1 tasak tejszín ízű pudingpor,  6 evőkanál cukor, 5 dl tej, 1 tasak zselatin(10 g), 3 dl habtejszín, 10 dkg csokidara, 3-4 banán.

Elkészítése:  A piskótához a  száraz hozzávalókat összekeverjük, a nedves hozzávalókat a kávé kivételével habverővel felverjük, majd a kettőt összekavarjuk, miközben adagoljuk a kávét. A masszát sütőpappírral bélelt, 26 cm-es tortaformába öntjük és 175 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát. A  krémhez a pudingot az előírás szerint megfőzzük, majd lehűtjük. A zselatint ½  dl vízben feloldjuk, majd folyósra melegítjük. A habtejszínt felverjük, összekeverjük a kihűlt pudinggal, majd belekeverjük a feloldott zselatint és végül a csokidarát. A kihűlt piskótának kikaparjuk a belsejét úgy, hogy 2 cm alja és pereme maradjon, kirakjuk a félbevágott banánokkal, majd félgömb alakban ráhalmozzuk a krémet és végük rászórjuk a szétmorzsolt piskótát. 2-3 órát hűlni hagyjuk, majd tálaljuk. 



2012. február 25.

Kolozsvári töltött kalács


Hozzávalók:
Tésztához: 40 dkg liszt, 2.2 dl tej, 0.5 dl olaj, 1 egész tojás, 1 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 2 dkg élesztő, Töltelékhez: 50 dkg savanyított gyalult káposzta, 30 dkg kolozsvári szalonna
Tetejére: 1 tojás sárgája, 0.5 dl tej

A tésztához a  cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba tesszük, közepébe mélyedés csinálunk, beletesszük a felfuttatott élesztőt, a felvert tojást és lassan adagolva az olajat, rugalmas masszát dagasztunk. Tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Míg kel , a kolozsvári szalonnát vékony csíkokra vágjuk és zsírjára sütjük, majd félretesszük. A savanyított káposztát átmossuk ha szükséges , kissé felaprítjuk és a szalonna visszamaradt zsírjában jól megdinszteljük. A megkelt tésztát hosszúkásra kinyújtjuk, közepére, hosszában ráterítjük a dinsztelt káposztát és rá a kisütött kolozsvári szalonnát. Kétfelől a tésztát becsíkozzuk , két végénél felhajtjuk,  a csíkokat pedig összefonjuk.Hagyjuk újból duplájára kelni, majd 180 fokon 25 perc alatt készre sütjük.


2012. február 17.

Kolozsvári töltött káposzta





Hozzávalók: 1 kg savanyított, fejes káposzta, 30 dkg savanyított, gyalult káposzta, 50 dkg darált hús(marha ás disznó vegyesen), 10 dkg rizs, 1 fej hagyma, só,bors, pirospaprika, 30 dkg füstölt tarja,olaj

 A hagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük majd összekeverjük a darált hússal és az átmosott , lecsöpögtetett rizzsel. Sóval,borssal és őrölt pirospaprikával fűszerezzük. A káposztát leveleire szedjük, megormozzuk . Minden levélre egy evőkanálnyi darált húsos masszát teszünk, feltekerjük és két oldalát bedugjuk a káposzta levéllel.Egy edényben rétegesen lerakjuk a töltelékeket,rá a szeletelt füstölt tarját és befedjük gyalult káposztával. Annyi vizet öntünk rá,hogy épp elfedje és lassú tűzön  megfőzzük. Tejföllel tálaljuk.


2012. február 16.

Savanyú káposzta saláta






Hozzávalók: 20 dkg  savanyú káposzta  , 2 db. piros alma, 10 dkg kolozsvári szalonna, 1 fej vöröshagyma, színes bors, olíva olaj

A savanyított gyalult káposztát átmossuk ha szükséges és kissé összevágjuk. Az almát megmossuk és héjastól kockákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk és fölvágjuk. A kolozsvári szalonnát vékonyra  szeleteljük. Az összes hozzávalókat egy tálba összekeverjük, borsozzuk és meglocsoljuk 2 evőkanál olíva olajjal. Jól lehűtve tálaljuk,önmagában vagy sült húsok mellé.


2012. február 14.

Cappucinos torta Valentin ruhában




Hozzávalók:

Piskótához:
Száraz hozzávalók: 22 dkg liszt, 30 dkg cukor, 9 dkg kakaó, 2 kk. szódabikarbóna, 1 kk. sütőpor, csipet só
Nedves hozzávalók: 2 nagy tojás, 20 dkg( 1.8-1.9 dl)  natúr joghurt, 1.2 dl olaj, 1 csésze(2.4dl) főtt kávé
Csokis krémhez: 20 dkg  étcsokoládé, 2,5 dl tejszín
Cappucinos krémhez:1 tasak tejszín ízű pudingpor,  6 evőkanál cukor, 5 dl tej, 2 tasak cappucino, 1 tasak zselatin, 2,5 dl tejszín
Díszítéshez,összerakáshoz:1 tasak színes tortazselé, 2 dl tejszín , zselés cukorkák, 1 dl főtt kávé


A piskóta lapokhoz a   száraz hozzávalókat összekevertem, a nedves hozzávalókat a kávé kivételével habverővel felvertem, a kettőt összekavartam , adagolva közben a csésze kávét. Szívecskés tortaformában, 3 lapot sütöttem, 180 fokon, 15 perc alatt.

A csokoládé krémhez a tejszínt felforraltam és beletördeltem a csokoládét, addig kavartam , míg egynemű krém lett majd lehűtöttem.

A cappucinos krémhez a pudingot előírás szerint megfőztem és lehűtöttem.A zselatint  fél dl vízben feloldottam, kissé felmelegítettem majd lehűtöttem.A tejszínt felvertem. A kihűlt pudingba belekevertem a cappucinot, a feloldott zselatint és a tejszínhabot.

A piskóta lapokat meglocsoltam kevés kávéval .Mindegyiket lekentem a csokoládé krémmel  majd a cappucino krémmel.Tetejére színes tortazselét öntöttem,oldalát felvert tejszínhabbal és zselés cukorkákkal díszítettem.




2012. február 12.

Barackos túrótorta


Hozzávalók
a piskótához: 2 egész tojás, 4 evőkanál cukor, 1 dl kefir, 2 evőkanál olaj, 1 dl baracbefőtt lé, 20 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna; 
a krémhez: 1 tejszín ízű pudingpor, 5 evőkanál cukor, 5 dl tej, 25 dkg tehéntúró, 2 dl habtejszín, 10 g zselatin;
 továbbá: 4 dl barackbefőtt

Elkészítése

A piskótához  az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat, a kefirt, a sütőporral és a szódabikarbónával összevegyített lisztet, végül pedig a barackbefőtt levét. A masszát két részre osztjuk és sütőpapírral bélelt, 24 cm-es átmérőjű tortaformában, 2 lapot sütünk. 

A krémhez a pudingot összevegyítjük a cukorral meg a tejjel és megfőzzük. Tetejét még forrón fóliával letakarjuk és hűlni hagyjuk. A zselatint fél dl vízben feloldjuk, felmelegítjük majd kissé visszahűtjük. A habtejszínt felverjük. A kihűlt pudingot kissé fellazítjuk  pár evőkanál tejszínhabbal, belekeverjük a tehéntúrót meg a zselatint és végül a megmaradt tejszínhabot is. 

A piskóta  lapokat meglocsoljuk kevés barackbefőtt levével, majd az alsót berakjuk a kapcsos tortaformába és kirakjuk a félbevágott barackokkal. Rákenjük a krém felét, rátesszük a második piskóta lapot majd lekenjük a megmaradt krémmel. A tortát egy éjszakára hűtőbe rakjuk dermedni, másnap pedig kivesszük a tortaformából és tetejét barack szeletekkel díszítjük.


2012. február 11.

Kolozsvári káposzta





Hozzávalók: 75 dkg  hóstáti, gyalult savanyú káposzta, 50 dkg darált  disznóhús, 1 szál füstölt házikolbász,10 dkg rizs, 1 fej hagyma, só,bors,paprika, 3 dl tejföl,olaj

A káposztát  átmossuk ha szükséges és kevés olajon megdinszteljük.A rizst megpároljuk. A hagymát apró kockákra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst és tovább dinszteljük majd fűszerezzük.Hozzáadjuk a párolt rizst.A kolbászt karikákra vágjuk. Egy tűzálló edényben rétegesen elhelyezzük egy sor káposztát,egy sor darált húst, kolbászkarikákat és meglocsoljuk tejföllel. Forró sütőben 40 perc alatt pirosra sütjük.




2012. február 10.

Korhelyleves






Hozzávalók: 40 dkg hóstáti, gyalult savanyú káposzta, 25 dkg disznóhús, 1 szál füstölt házi kolbász, 1 fej vöröshagyma,  2 szál sárgarépa, 2 gerezd fokhagyma, só, pirospaprika, 2 babérlevél, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl,olaj


A vöröshagymát apróra  vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a kockára vágott húst és az átmosott káposztát ,a karikára vágott sárgarépát és  együtt dinszteljük tovább, fűszerezzük és  felöntjük vízzel.Addig főzzük míg puha lesz a hús, ekkor beletesszük a karikára vágott kolbászt és behabarjuk a tejföllel elkavart lisztel.


2012. február 9.

Hóstáti káposzta



A Kolozsvári piacokon  ma is  kapható  a hóstáti   savanyított káposzta ,fejes és gyalult formában.Színe szép világos sárga, ebből tudható,hogy természetes úton, csak sóval  és nem vegyszerekkel tartósított .A gyalult káposztát vékony szálú szeletekre vágják , tisztára mosott hordóba, sóval megszórva rétegezik  majd addig tömörítik amíg a káposzta leve fel nem jön a tetejére . Ekkor  a hordót lezárják és meleg helyen tartják,hogy az erjedés meginduljon.Két-három hét alatt a káposzta megsavanyodik és fogyasztható akár önmagában vagy levesek,főételek,saláták készítéséhez.Ilyen  pár híres Kolozsvári étel :   Kolozsvári káposzta, Kolozsvári töltött káposzta,  Korhelyleves.
A savanyú káposzta nagy C vitamin forrás,ezen kívül szabályozza a vércukorszintet és csökkenti a koleszterinszintet is. A savanyú káposzta erjesztése során olyan, jótékony baktériumok szaporodnak el, amelyek kedvező hatást gyakorolnak a bélflórára, megakadályozva ezzel a káros mikrobák megtelepedését.

A fentebb említett receptek megjelentek az Erdélyi konyha februári számában.