Egyike a legfinomabb tortáknak, amit valaha ettem és ajánlom mindazoknak, akik nem rajonganak a csokis édességekért viszont szeretik a vanília- karamell-dió/mogyoró párosításokat.
Recept innen
Hozzávalók:
a lapokhoz: 6 tojás fehérje, 6 evőkanál cukor, 1 és 1/2 evőkanál liszt, 12 dkg őrölt mogyoró;
a sárga krémhez: 6 tojás sárgája, 6 evőkanál cukor, 17 dkg vaj, 3,4 dl tej, 2 evőkanál étkezési keményítő, 1 tasak vaníliás cukor;
a fehér krémhez: 2 dl tejszín, 10 dkg cukor, 12 dkg vágott mogyoró;
a díszítéshez grillázs: 15 dkg cukor
Elkészítése:
A lapokhoz felverjük a tojásfehérjét a cukorral majd hozzáadjuk a lisztet és az őrölt mogyorót. A masszából 3 lapot sütünk, sütőpapíron, 24 cm-es tortaformában, lassú tűzön, kb. 15-18 perc alatt. A lapokat nem kell kiszárítani, ha látjuk, hogy a széleinél kezd barnulni,vegyük ki, és csak miután kihűlt vegyük le a sütőpapírról.
A sárga krémhez kikavarjuk a tojássárgát a kétféle cukorral, az étkezési keményítővel és a tejjel, majd lassú tűzön, folyamatosan keverve puding sűrűségűre főzzük. Kihűtjük és habosra keverjük a vajjal.
A fehér krémhez kemény habbá verjük a tejszínt a cukorral, majd belekeverjük a darabosra vágott mogyorót és az összetört grillázs felét.
A grillázshoz a cukrot alacsony hőfokon karamellizáljuk míg aranysárga lesz, majd hideg márványlapra vagy ennek hiányában sütőpapírra csorgatjuk és dermedni hagyjuk. Ha megkeményedett, nylon zacskóba tesszük és sodrófával apró darabokra törjük.
A lapokat egyenként lekenjük, előbb a sárga majd a fehér krémmel és egymásra tesszük őket. Tetejét megszórjuk a megmaradt grillázzsal.
Tipp: A grillázst ne tegyük fel a tortára csak a tálalás előtt, mert jó nedvszívó és hamar meglágyul.
Óóóó. :) ezt határozottan megkívántam. Komolyan, a férjem diétáját darabokra töröm, mint a karamellt a tetejére... végülis neki nem muszáj enni belőle nem?! Istenien néz ki.
VálaszTörlésHa nem lehet a diétát megszakítani, még mindig van egy megoldás ;) eldugni a kamrába és titokban bűnözni :DD
TörlésJajj de hű de....Én is nagyon megkívántam, mindent szeretek ami benne van!
VálaszTörlésTündi és így voltam vele,mikor megláttam. Nem tudtam neki ellenállni :)
TörlésCsodásan néz ki! Nagyon finom lehet!
VálaszTörlésKöszönöm. Valóban finom.
TörlésGyönyörű! Én ugyan nagy csoki rajongó vagyok, de azért szívesen ennénk ebből a tortából is egy szeletet....talán kettőt is. :P
VálaszTörlésOkki,az én családtagjaim is nagy csokirajongóak de azért ők is ettek belőle. Lányom egy kis szeletecskével,de a férjem azért repetázott párszor:))
TörlésMár hallottam róla, de nem mentettem el a receptjét, mert nem is tudom miért. Talán első olvasásra bonyolultnak tűnt. De ahogy Te leírtad, tök egyszerű. nagyon kívánatos, az biztos! Szépek a képeid!
VálaszTörlésKrisz, köszönöm. Nem bonyolult,neked meg pláné nem lesz az.É)
TörlésKedves Aleda!
VálaszTörlésEgyszerüen gyönyörü, az íze pedig tuti ellenállhatatlan!!! Ráadásul az összegyült tojásfehérjékre is jó megoldás!!! Mentve, egyszer kipróbálom!! Talán az elsö blogszülinapomra...
Üdv:Krisz! :-)
Krisz, nekem is megfordult az agyamban már,hogy majd az összegyűlt tojásfehérjéből készítsem el, a sárga krémben pedig a tojás sárgáját egy vanília pudinggal helyettesítsem.Szerintem úgy is finom lesz.
TörlésÖtször tekertem vissza az egeret, hogy csak még egyszer megnézzem. :-) Állati jól néz ki az a sok finom réteg.
VálaszTörlés:)) nekem is az tetszett meg elsőre benn,hogy nincs az oldala bevonva és látszanak a rétegek.
TörlésHú, nagyon guszta. Én igazából nagyon szeretem a csokis édességeket is, de ezt is nagyon szívesen megkóstolnám. :)
VálaszTörlésKata,köszönöm. Szerintem,ízlene neked is:)
TörlésÉn csokifüggő vagyok, de ezt bevállalnám azonnal! :)
VálaszTörlésCsiperke,hidd el, nem csalódnál benne:)
TörlésNagyon jós és szép,le is mentettem!
VálaszTörlésÉn pedig jobban szeretem az ilyen fehér habos édességeket mint a csokisat, ez pedig pazar. Nem hiába, tőled én már sütöttem finom tortát, és szerintem fogok még!! :)
VálaszTörlésEgyiptomi...torta..ez így külön-külön is nagyon jó, de így együtt! Csodaszép. Recept mentve
VálaszTörlésNeked is csak azt tudom mondani, mint Adél epres tortájára, csodaszép:) Azt hiszem nekem soha nem lesz türelmem ilyen tortákat készíteni:)
VálaszTörlésNagyon nekem valónak tűnik. ;DDD Csodás. :)
VálaszTörlésFejedelmi torta az biztos! Szép is mutatós is!
VálaszTörlésMi több, fáraói :)
TörlésBár szeretem a csokisat, a karamell,dió, mogyoró, vanília azért verhetetlen!
VálaszTörlésDe szép a felső kép (mindegyik, de a felső különösen meghozta nekem az egyiptomi hangulatot). ;-) A torta is "fáraói" lehet - hogy Téged idézzelek. :)
VálaszTörlésKedves Aleda, én elkészítettem, de nekem a fehér piskóta rajta maradt a sütőpapíron, alig bírtam levakarni, vagyis csak darabokban...
VálaszTörlésAlá tettem egy rendes piskótát, csak egy egész vékonyat, hogy ne essen szét teljesen. Mit ronthattam el?
Köszönettel!