Oldalak

2012. március 12.

Egyiptomi torta


Egyike a legfinomabb tortáknak, amit valaha ettem és ajánlom  mindazoknak, akik nem rajonganak a csokis édességekért viszont szeretik a vanília- karamell-dió/mogyoró párosításokat.

 Recept innen


Hozzávalók:
 a lapokhoz:  6 tojás fehérje, 6 evőkanál cukor, 1 és 1/2 evőkanál liszt, 12 dkg őrölt mogyoró;
 a sárga krémhez:  6 tojás sárgája, 6 evőkanál cukor, 17 dkg vaj, 3,4 dl tej, 2 evőkanál étkezési keményítő, 1 tasak vaníliás cukor; 
a fehér krémhez: 2 dl tejszín, 10 dkg cukor, 12 dkg vágott mogyoró; 
a díszítéshez grillázs: 15 dkg cukor

Elkészítése
A lapokhoz felverjük a tojásfehérjét a cukorral majd hozzáadjuk a lisztet és az őrölt mogyorót. A masszából 3 lapot sütünk, sütőpapíron, 24 cm-es tortaformában, lassú tűzön, kb. 15-18 perc alatt. A lapokat nem kell kiszárítani, ha látjuk, hogy a széleinél kezd barnulni,vegyük ki, és csak miután kihűlt vegyük le a sütőpapírról. 

A sárga krémhez kikavarjuk  a tojássárgát a kétféle cukorral, az étkezési keményítővel és a tejjel, majd lassú tűzön, folyamatosan keverve puding sűrűségűre főzzük. Kihűtjük és habosra keverjük a vajjal. 

A fehér krémhez  kemény habbá verjük a tejszínt a cukorral, majd belekeverjük a darabosra vágott mogyorót és az összetört grillázs felét. 

A grillázshoz a cukrot alacsony hőfokon karamellizáljuk míg aranysárga lesz, majd hideg márványlapra vagy ennek hiányában sütőpapírra csorgatjuk és dermedni hagyjuk. Ha megkeményedett, nylon zacskóba tesszük és sodrófával apró darabokra törjük.

A lapokat egyenként lekenjük, előbb a sárga  majd a fehér krémmel és egymásra tesszük őket. Tetejét megszórjuk a megmaradt grillázzsal.

Tipp: A grillázst ne tegyük fel a tortára csak a tálalás előtt, mert jó nedvszívó és hamar meglágyul.

28 megjegyzés:

  1. Óóóó. :) ezt határozottan megkívántam. Komolyan, a férjem diétáját darabokra töröm, mint a karamellt a tetejére... végülis neki nem muszáj enni belőle nem?! Istenien néz ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha nem lehet a diétát megszakítani, még mindig van egy megoldás ;) eldugni a kamrába és titokban bűnözni :DD

      Törlés
  2. Jajj de hű de....Én is nagyon megkívántam, mindent szeretek ami benne van!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tündi és így voltam vele,mikor megláttam. Nem tudtam neki ellenállni :)

      Törlés
  3. Csodásan néz ki! Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű! Én ugyan nagy csoki rajongó vagyok, de azért szívesen ennénk ebből a tortából is egy szeletet....talán kettőt is. :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Okki,az én családtagjaim is nagy csokirajongóak de azért ők is ettek belőle. Lányom egy kis szeletecskével,de a férjem azért repetázott párszor:))

      Törlés
  5. Már hallottam róla, de nem mentettem el a receptjét, mert nem is tudom miért. Talán első olvasásra bonyolultnak tűnt. De ahogy Te leírtad, tök egyszerű. nagyon kívánatos, az biztos! Szépek a képeid!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Krisz, köszönöm. Nem bonyolult,neked meg pláné nem lesz az.É)

      Törlés
  6. Kedves Aleda!
    Egyszerüen gyönyörü, az íze pedig tuti ellenállhatatlan!!! Ráadásul az összegyült tojásfehérjékre is jó megoldás!!! Mentve, egyszer kipróbálom!! Talán az elsö blogszülinapomra...
    Üdv:Krisz! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Krisz, nekem is megfordult az agyamban már,hogy majd az összegyűlt tojásfehérjéből készítsem el, a sárga krémben pedig a tojás sárgáját egy vanília pudinggal helyettesítsem.Szerintem úgy is finom lesz.

      Törlés
  7. Ötször tekertem vissza az egeret, hogy csak még egyszer megnézzem. :-) Állati jól néz ki az a sok finom réteg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)) nekem is az tetszett meg elsőre benn,hogy nincs az oldala bevonva és látszanak a rétegek.

      Törlés
  8. Hú, nagyon guszta. Én igazából nagyon szeretem a csokis édességeket is, de ezt is nagyon szívesen megkóstolnám. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kata,köszönöm. Szerintem,ízlene neked is:)

      Törlés
  9. Én csokifüggő vagyok, de ezt bevállalnám azonnal! :)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon jós és szép,le is mentettem!

    VálaszTörlés
  11. Én pedig jobban szeretem az ilyen fehér habos édességeket mint a csokisat, ez pedig pazar. Nem hiába, tőled én már sütöttem finom tortát, és szerintem fogok még!! :)

    VálaszTörlés
  12. Egyiptomi...torta..ez így külön-külön is nagyon jó, de így együtt! Csodaszép. Recept mentve

    VálaszTörlés
  13. Neked is csak azt tudom mondani, mint Adél epres tortájára, csodaszép:) Azt hiszem nekem soha nem lesz türelmem ilyen tortákat készíteni:)

    VálaszTörlés
  14. Nagyon nekem valónak tűnik. ;DDD Csodás. :)

    VálaszTörlés
  15. Fejedelmi torta az biztos! Szép is mutatós is!

    VálaszTörlés
  16. Bár szeretem a csokisat, a karamell,dió, mogyoró, vanília azért verhetetlen!

    VálaszTörlés
  17. De szép a felső kép (mindegyik, de a felső különösen meghozta nekem az egyiptomi hangulatot). ;-) A torta is "fáraói" lehet - hogy Téged idézzelek. :)

    VálaszTörlés
  18. Kedves Aleda, én elkészítettem, de nekem a fehér piskóta rajta maradt a sütőpapíron, alig bírtam levakarni, vagyis csak darabokban...
    Alá tettem egy rendes piskótát, csak egy egész vékonyat, hogy ne essen szét teljesen. Mit ronthattam el?
    Köszönettel!

    VálaszTörlés

Üdvözöllek! Köszönöm, hogy itt jártál! :)