Nagymama receptjei sorozatból.
Hozzávalók:
Lapokhoz: 40 dkg liszt, 20 dkg vaj, 8 dkg cukor, 4 evőkanál tejföl, 2 tojás sárgája, csipet só, kiskanál sütőpor
összerakáshoz: eperíz
összerakáshoz: eperíz
a tetejére: 3 tojás sárgája, 12,5 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor
A vajat elmorzsoljuk a lisztben, közepébe mélyedést csinálunk, beletesszük a tejfölt, a 2 tojás sárgáját, a cukrot, a sót, a sütőport és jól összedolgozzuk. 4 részre osztjuk és mindegyiket vékonyra kinyújtjuk. Külön- külön, a tepsi hátán, 180 fokon 10-15 perc alatt kisütjük.
A kihűlt lapokat eperízzel lekenjük és egymásra rakjuk .A 3 tojás sárgáját jól kikavarjuk a kétféle cukorral majd a sütemény tetejére kenjük. 10 percre meleg, nyitott sütőbe tesszük, hogy szikkadjon. Másnap szeleteljük.
A recept a Bonchidai születésű Losonczi Istvánné , lánykori nevén Sinai Zsófi kézzel írott süteményes füzetéből van amit 1941 November 28-án kezdett el írni. Ezt a receptet valamikor az 1960 as években jegyezte bele.
Zsófi néni , nagymamán szomszédságában lakott, nagyon szeretett és nagyon jól tudott sütni-főzni. Lánykorában zsidó családoknál főzött Kolozsváron és Bukarestben. Amikor nagymamám meghalt és 14 évesen, a nyári vakációban elkezdtem főzni, mindig hozzá futottam át tanácsért és receptekért.Sok mindenre megtanított: süteményekre, eltevési fortélyokra , gazdálkodni az élelmiszerekkel, és ami a legfőbb, átadta nekem a főzés szeretetét .Ezúton is köszönök neki mindent, sajna már csak itt:(
Nagy örömömre a füzetecskéje nemrég hozzám került a leánya, Lenke néni jóvoltából.
Milyen érdekesek a süteményeknek az elnevezése? Nem is pogácsa!:) Nagyon guszta és finom lehet ezzel a lekvárral!
VálaszTörlésValóban:) Ez egy régi recept és elgondolkodtam,miért is volt pogácsa szó nevében? ..lehetséges,hogy a kész süteményt pohárral kiszaggatták és nem szeletelték,így pogácsák lettek.Megvalósítható,hisz nagyon puha a sütemény, ami leesett,azt pedig elkapkodhatták a kis gyerekek:)
TörlésA színe pedig olyan bohócos, nem::))
Milyen egyszerű és csodás sütemény! A tetején az a finom roppanós tojássárgás máz pedig fantasztikus, imádom úgy ahogy van!!! Én már maradok 70 kiló az biztos, vagy bezárom fél évre a blogom!! ;DD
VálaszTörlésBarbi,ráéreztél mitől olyan finom ez a süti,mert egyszerű de tényleg nagyon finom. A tojásos máz pedig kimondottam azzá teszi,komolyan mondom,nem tudtam leállni vele,annyit ettem ,pedig nagyon édes:))
TörlésBlogzárásról nem is akarok hallani!!! :)
El tudom képzelni mennyire örülhettél ennek a kis füzetecskének!! Nagyon szeretem olvasni a bejegyzéseid elején a régi emlékeiedet... A sütemény nagyon mutatós, és még milyen finom lehet - megértem, hogy nem bírtál leállni az evéssel. ;-)
VálaszTörlésGabriella,nagyon örültem,nem is mertem remélni,hogy hozzám kerül s lám mégis:)
TörlésIlyen megsárgult ósdi receptes füzetem nekem is van...Micsoda kincseket rejtenek! Nagyon guszta ez a süti! Érdekes, hogy pogácsa névre keresztelték...:o)
VálaszTörlésKrisz,lehet régen kerekre szaggattál, s máris megállja a helyét a neve:)
TörlésMég sosem hallottam erről a sütiről. Gyönyörű lett, tökéletes szeletek:)A máz különösen tetszik. Csodás kincshez jutottál, mennyi emlék fűződhet hozzá, gondolom, hogy a féltve őrzött kincsed lesz:)
VálaszTörlésIgy van, féltve őrzött kincsem :)
TörlésGyonyoru !
VálaszTörlésKöszi.
TörlésGyerekkorom kedvenc sütije, Romániában nem is volt vaj vajkrémes sütikhez!
VálaszTörlésDe ezt soha nem felejtem, nagyon finom, esküvőkön mindig megsütötték.
Inci, örülök, hogy felelevenítettem benned régi ízeket:)
TörlésAranybányára leltél Aleda!
VálaszTörlésMindig könnyezem, ha előveszem a dédikém régi füzetét...
A süti szenzációs a maga egyszerűségével és nagyon mutatós.
Tényleg az a sárga glazúr, megér mindent!!!
Juci, a glazúrt én is nagyon szeretem,ezt majd felhasználom más sütikhez is.
TörlésNagy kincs van a birtokodban! a süti Isteni, viszem is, engedelmeddel!
VálaszTörlésMárti, csak vidd nyugodtan.
TörlésCsodás a sütemény, megható a történet.
VálaszTörlésKöszi:)
Róza, én köszi:)
TörlésNagyon tetszik ez a süti! Egy ilyen kincsnek én is nagyon örülék!
VálaszTörlésCsiperke :)
TörlésKész kincs az a füzet!
VálaszTörlésUgyanezen a néven nekem is van egy receptem, még Zilahról. A tészta szinte ugyanaz, a töltelék pedig annyiban más, hogy egy sor dió és egy sor vékonyra szelt rahát van a lekvár mellett. De így is mutatós és fincsi!
Gerdi: nagyon leleményesek voltak itt Romániában régen az asszonyok.Abból ami volt,képesek voltak kész csodákat művelni:)
TörlésOlyan szeretnivaló :)
VálaszTörlésJó kezekbe került a receptes füzet,igy a benne levő kincsek nem vesznek el , általad újjá élednek.Nagyon szép süti, a tetején a máz nagyon jól néz ki! A történet szerintem is megható ,és nagyon tetszik.
VálaszTörlésNagyon klassz süti. A pogácsa azonban nem mindig kerek. Jövevényszó és olasz közvetítéssel került hozzánk és a focaccia nevű kenyérfélétől ered, amely szegletes kenyérke, amelynek van töltött változata is.
VálaszTörlésÜdv! Nagyon mutatós és biztosan fincsi sütemény! Szeretném megsütni, és arra lennék kíváncsi, mekkora a tepsi amelyen sütötted? Előre is köszönöm a választ.
VálaszTörlésNatália, 27x37 cm.es tepsin sütöttem.
VálaszTörlés