Oldalak

2012. május 30.

Szedres palacsinta




Hozzávalók:
 a palacsintához: 25 dkg liszt, 3 dl tej, 2 dl szódavíz, 2 tojás, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál porcukor, csipet só;
 a töltelékhez: 3 dl  tejszín, 7 dkg cukor, 20 dkg szeder, 3 evőkanál citromlé;
 a tálaláshoz: porcukor, szeder, citromfű

Elkészítése: a tojásokat összekeverjük a cukorral, ráöntjük a lisztre, hozzáadjuk a sót, az olajat majd a tejjel és a szódavízzel csomómentesre keverjük. Teflonbevonatú serpenyőben kisütjük a palacsintákat, majd felhasználásig letakarva tároljuk. A töltelékhez a  tejszínt a cukorral  kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a kissé összetört szedret és a citromlevet. A palacsintákat megkenjük a töltelékkel, kettőbe vágjuk és porcukorral meghintjük. Szederszemekkel és citromfűvel díszítve tálaljuk.

2012. május 25.

Borjúsült epermártással





Hozzávalók: 4 szelet borjúhús , 25 dkg rizs, 8 dkg vaj, 25 dkg eper, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál balzsamecet, só, bors, petrezselyem levél, snidling

A rizst megmossuk, és bő forró vízben  15 percig  főzzük.  Lefedjük és 10 percig duzzadni hagyjuk, majd leszűrjük, és megszórjuk apróra vágott snidlinggel . A húst sózzuk, borsozzuk, és vajon mindkét felét 3-3 perc alatt megsütjük. Az epermártáshoz vajon megkaramellizáljuk a mézet, beletesszük a félbe vágott epreket , ráöntjük a balzsamecetet, és megfelelő sűrűségűre pároljuk .


2012. május 22.

Grillezett sertés hasaalja






Hozzávalók:  1 kg sertés hasaalja; a páchoz: 2-3 evőkanál víz, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál balzsamecet, 2 evőkanál francia mustár, 2 evőkanál  ketchup, 1 evőkanál szárított oregáno só, bors; a fokhagymás szószhoz: 1 dl tejföl, 3 cikk fokhagyma, 1 kávéskanál szárított oregáno, só

Elkészítése: clevet készítünk a  hozzávalókból és 2-3 órára beletesszük a szeletekre vágott sertés hasaalját. A szószhoz megpucoljuk a fokhagymát és apróra vágjuk. Kikavarjuk a sóval és a szárított  oregánoval  majd hozzáadjuk a tejfölt és 2-3 órára hűtőben érleljük. Faszenes grillen  ropogósra sütjük a húst és fokhagymás szósszal tálaljuk.


2012. május 21.

Narancs sörbet- Sorbet de portocale





Hozzávalók: 4 narancs leve, 4 evőkanál cukor, 1 narancsnak a reszelt héja; a tálaláshoz: 1 narancs szeletelve, a félbevágott  narancsok héja, mentalevél

Elkészítése: 2 dl vízből és a cukorból szirupot főzünk majd lehűtjük. Ha kihűlt, belekeverjük a reszelt narancshéjat és a narancslevet. Fagylaltkészítő gépben addig fagyasztjuk, míg kásás lesz. Ha nincs fagylatkészítő gépünk, műanyag  tálban  fagyasztóba tesszük és félóránként átkavarjuk. A félbevágott narancshéjakat lefagyasztjuk. Tálaláskor a narancs héjakba tesszük a sörbetet, narancsszelettel és mentalevéllel díszítjük.

 Sorbet de portocale  

Ingrediente:  4 portocale, 4 linguri zahăr,  200 ml apă, coaja rasă de la 1 portocală; pentru servire: câteva felii de portocală, frunze de mentă.

Prepararea: Se fierbe 2-3 minute apa cu zahărul, se lasă la răcit. Portocalele se taie în două, se stoarce zeama, iar cojile se pun deoparte. Siropul de zahăr se amestecă cu zeama și coaja rasă de portocală, se pune în aparatul de înghețată și se amestecă până când se îngheață. În lipsa aparatului se toarnă în recipiet de plastic și se pune în congelator pentru 5-6 ore, amestecând din 20 în 20 minute în primele 2 ore. Cojile de portocale se pun în congelator pentru 2 ore, după care se servește sorbetul în ele. Se decorează cu felii se portocale și frunze de mentă.


Tojásos szendvics






Hozzávalók: 4 zsömle, 4 szelet levélsajt, 4 szelet sonka, 4 tojás, 10 dkg sajt, 2 szál zöldhagyma, 0.5 dl tej, só, bors, paprika

Elkészítése: a zsömléknek a tetejét levágjuk, majd az alsó résznek a belét kiszedjük, úgy, hogy 1 cm-es fala maradjon. Belehelyezzük a levélsajtot, rá a sonkát, majd erre a karikára vágott zöldhagymát. Ráütjük a tojást, vigyázva, hogy a sárgája egyben maradjon, majd sóval, borssal és paprikával fűszerezzük. Tetejére reszelt sajtot teszünk és ráhelyezzük a zsömle kalapját, majd ecset segítségével, a tejjel körbekenjük a zsömlét. Forró sütőben, 20 perc alatt megsütjük. Ha ropogósan szeretnénk fogyasztani, kihűtjük és csak utána csomagoljuk be a szendvicset, ha pedig puhán, akkor még forrón alufóliába csomagoljuk, hogy megpuhuljon.

Kirándulásra vagy iskolába, munkahelyre tízórainak, akár száraz zsömle felhasználásával is .



2012. május 16.

Sonkás zöldbableves


A zöldbab a nyári ételeink egyik leggyakoribb hozzávalója amiből  sikeresen főzhetünk ha tudnak pár fontos dolgot róla. A zöldbabnak  elsősorban zsengének kell lennie, nedvdúsnak és nyomásra könnyen kettétörjön, széleinél ne legyen szálkás. Mindig forró vízben tegyük főni, különben nem fő puhára. Ha salátákhoz, körethez használjuk, szűrjük le és hideg vízzel ömblítsük át, hogy a főzést megállítsuk és a zöldbab roppanós maradjon.

Hozzávalók: 50 dkg zöldbab, 20 dkg sonka vagy füstölt tarja, 1 hagyma, 1 zöld paprika, 1 cikk fokhagyma, 2 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemlevél, 1 csokor kapor, 1 evőkanál házi ételízesítő,1 kávéskanál pirospaprika, só


Elkészítése:  a zöldbab két végét eltávolítjuk, tetszés szerinti méretre tördeljük és  alaposan megmossuk. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. A paprikát megmossuk és szintén apróra vágjuk. Az olajon megdinszteljük a hagymát és a paprikát, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a piros fűszerpaprikát és a házi ételízesítőt. Felöntjük 2 liter vízzel majd mikor felforrt hozzáadjuk a zöldbabot és puhára főzzük. Ízlés szerint sózzuk, figyelembe véve, hogy az ételízesítő  is sós. Mikor a zöldbab már majdnem megfőtt, beletesszük a kockára vágott  sonkát  és az apróra vágott fokhagymát. A tejfölt elkavarjuk a lisztel, kevés levessel hőkiegyenlítjük majd  behabarjuk vele a levest. A végén rászórjuk az apróra vágott petrezselyem zöldet, a kaprot és összeforraljuk. Melegen tálaljuk.



2012. május 14.

Csíkos kalács



 Recept Illéskrtisztől . Nagyon finom kalács, Krisz köszi szépen .Cukrot többet tettem, mert a párom a  édesebben szereti.
Ja, nyújtsátok ki vékonyra a tésztát, hogy csíkos legyen, ne kérdezzétek, hogy én miért nem tettem, mert fogalmam sincs:(


Hozzávalók 2  kalácshoz: 60 dkg finom liszt, 3 dl langyos tej, 1/2 kocka friss élesztő, 9 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál só, 2 evőkanál vaj, 1 tojás, 3 evőkanál kakaópor, 1 tojás sárgája a kenéshez.


Az élesztőt egy kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk. Közben a  lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék tejet, a tojást, a cukrot, a sót, az olvasztott vajat és a végén a felfutott élesztőt. Géppel vagy kézzel, alaposan kidagasztjuk. Akkor jó a tészta, ha elválik az edény falától vagy a kezünktől. Ezután a tésztát elfelezzük, és az egyik felébe bele keverjük a vízzel kikevert kakaóport. A kétféle tésztát letakarjuk, majd meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Ezután lisztezett lapra borítjuk a tésztákat, mindkettőt elfelezzük és 4 téglalapot nyújtunk belőlük. Alulra tesszük a világos lapot, és rátesszük a kakaósat. Szorosan feltekerjük a tésztát, majd hosszúkás tepsibe tesszük és letakarva, még fél órát pihentetjük . Mikor ismét megkeltek a kalácsok, akkor tojás sárgájával lekenjük őket, és előmelegített sütőben, 165 C-on, kb. 30-40 perc alatt készre sütjük


2012. május 12.

Vörösboros eperleves

 
 

Hozzávalók: 50 dkg eper, 15 dkg porcukor, fél citrom leve, 3 dl vörösbor, 2 tojás, csipet só

Az epret megmossuk és kicsumázzuk. 10 dkg-ot  félreteszünk a tálaláshoz, a többit meglocsoljuk a citrom levével, és főni tesszük a 3 dl bor és fél liter víz keverékében.10 percig főzzük, majd kicsit hűlni hagyjuk, és összeturmixoljuk. A 2 tojás sárgáját elkavarjuk kissé a cukorporral , kevés levessel hőkiegyenlítjük, és belekavarjuk a levesbe. Jól lehűtjük, addig elkészítjük a habgaluskát. A 2 tojás fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk, kanalanként fövő vízbe szaggatjuk, és 1-2 perc elteltével megfordítjuk . Szűrőkanállal kiemeljük, majd hűlni hagyjuk. A levest hidegen,  a felszeletelt eperrel és a habgaluskával tálaljuk .


2012. május 10.

Rántott zöldbab juhtúrós mártogatóssal



 
Hozzávalók: 30 dkg zöldbab, 15 dkg vékonyra szeletelt kolozsvári szalonna, 1 tojás, 2 evőkanál liszt, 2 dl olaj, só; 
a mártogatóshoz: 10 dkg juhtúró, 2 dl joghurt, 1 csokor zöld kapor

Elkészítése: a babot megmossuk, enyhén sós vízben  8 perc alatt roppanósra főzzük majd leszűrjük és hideg vízzel leömblítjük. 3-3 szál babot szalonnába tekerünk, meghempergetjük a lisztben, belemártjuk a felvert tojásban és forró olajban kisütjük.
 A mártogatóshoz a juhtúrót kikavarjuk a joghurttal és az apróra vágott zöld kaporral majd 2-3 óráig állni hagyjuk. 
A rántott babokat közepüknél kettévágjuk és a mártogatóssal tálaljuk.

2012. május 9.

Kinder pingvin torta


Kislányom konfirmálására készítettem kedvenc tortáját , élő rózsákkal díszítettem.
A recept megtalálható  itt is  , most kissé egyszerűsítettem és feleztem az adagokat.

Hozzávalók:
Tészta:5 tojás, 10 dkg cukor, 1 vanília cukor, 3 evőkanál finomra szitált zsemlemorzsa,  3 evőkanál, liszt, 3 evőkanál kakaó, 3 evőkanál méz, csipet só, 1  sütőpor, 0,3 dl tej, 0, 2 dl olaj
Krém: 4 dl tejszín, 10 g zselatin, 3 evőkanál tej, 2 evőkanál méz
Csokiréteg: 20 dkg 75 % os csokoládé, 20 dkg vaj, 10 evőkanál tej, 5 evőkanál olaj, 2 evőkanál porcukor



Díszítéshez: 3 dl tejszín, rózsák

Elkészítése:
 A lapokhoz  a tojások sárgáját kikavartam a kétféle cukorral majd beledolgoztam a mézet,  zsemlemorzsát, kakaót , lisztet és legvégén az olajat meg  a tejet. A tojások fehérjét kemény habbá vertem, és  lágyan beleforgattam az előbbi masszába . A masszát elfeleztem , 26 cm es tortaformába simítottam és 180 fokon 15 perc alatt , két lapot sütöttem  .
  A krémhez a zselatinra  3 evőkanál tejet öntöttem és degedni hagytam, felmelegítettem és kissé lehűtöttem  majd belekevertem a mézet. A tejszínt kemény habbá vertem és beleforgattam  a mézes  zselatint . 3 részre osztottam ( két egyforma középre  és egy kisebb rész a tetejére.)
  A  csokiréteghez a hozzávalókat összeolvasztottam , egynemű krémmé kavartam és dermedni hagytam annyira , hogy kenhető legyen majd két részre osztottam.
 Az alsó lapra kentem egy rész tejszínhabot, rá csokikrémet majd tejszínhabot és befedtem második lappal. Erre kentem a második rész csokikrémet majd újból tejszínhabot.