Oldalak

2012. július 30.

Kolozsvári pogácsa



Hozzávalók: 45 dkg liszt, 25 dkg kolozsvári füstölt szalonna, 3 tojássárga, 3 evőkanál tejföl, 1 dl tej,  2 dkg élesztő, 1 kávéskanál cukor,  só, bors ; a tészta megkenéséhez:  só, 1teáskanál köménymag

Elkészítése: a langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és  felfuttatjuk benne az élesztőt. A kolozsvári füstölt szalonnát kétszer átdaráljuk, majd jól összedolgozzuk a liszttel.  Hozzáadjuk az  élesztős tejet, a tejfölt, a tojássárgákat, a sót, a borsot és jól megdagasztjuk. Tetejét belisztezzük, és mély tálba téve tiszta konyharuhával letakarjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük, ezután lisztezett deszkán még egyszer jól átgyúrjuk, majd vékonyra nyújtva négyrét hajtjuk. 30 percnyi pihentetés után 1 centi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tetejét éles késsel bekockázzuk, megkenjük egy egész, felvert tojással, megszórjuk köménymaggal, és előmelegített forró sütőbe tolva,  közepes lángon megsütjük.





17 megjegyzés:

  1. Jajj megint milyen finomat sütöttél:) azt hiszem 4-5 darab is lecsuszna most belőle:)

    VálaszTörlés
  2. Csodálatos:) Biztos, hogy elkészítem, csak a kolozsvári szalonnát kell helyettesítenem valamivel:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu: bármilyen húsos szalonnával helyettesítheted.

      Törlés
  3. Hát ebből most eltűntetnék egy tállal. :D

    VálaszTörlés
  4. Nekem is! A kolozsvári palacsinta annyira jól sikerült, hogy újráznom kell belőle:) Úgy látszik minden jöhet, ami kolozsvári...:) Köszönet Neked ezekért a szuper receptekért!!!

    VálaszTörlés
  5. Fantasztikus! Milyen finom lehet! Egy pohár söröcske mellé...Hm!!!

    VálaszTörlés
  6. hát így késő este kész merénylet ilyensmit nézni.

    VálaszTörlés
  7. OMG! These look amazingly delicious! I first learned about pogácsa from a hungarian friend and she was even sweet enough to give me some recipes but I never came around to trying them. You totally made me want to make it!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thank you:) You should really try it because its very delicious.:) Good luck with it.

      Törlés
  8. Hűha, ezt is el kell készítenem egyszer, ha odaérek a sorba. :) Nagyon-nagyon jól néz ki, és milyen finomságos lehet... :P

    VálaszTörlés

Üdvözöllek! Köszönöm, hogy itt jártál! :)