2012. július 23.

Mákos baracktorta ordakrémmel töltve

Hozzávalók:
a piskótához: 4 tojás, 20 dkg cukor, 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 dl tej, 5 dkg mák, 1 citrom reszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor, 1 sütőpor
a krémhez: 40 dkg orda, 2,5 dl 25%-os tejföl, 3 dl habtejszín, 15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tasak zselatin, 1 kávéskanál rum
összerakáshoz, díszítéshez: 1 kisebb üveg baracklekvár, 50 dkg sárgabarack, 2 dl habtejszín, 2 evőkanél mák, citromfű
Elkészítése:
A piskótához a puha vajat habosra keverjük előbb a kétféle cukorral, majd a tojásokkal. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a sütőporral elkevert lisztet, a tejet és legvégül a darálatlan mákot. 26 cm-es tortaformában, 180 fokon 25-30 perc alatt kisütjük. Ha kihült, lapjában kettévágjuk.

A zselatint 50 ml vízben feloldjuk, felmelegítjük( nem forraljuk), majd hagyjuk kissé visszahűlni. 
A krémhez kikeverjük az ordát a kétféle cukorral, rummal ízesítjük, majd belekeverjük a tejfölt, a kemény habbá vert habtejszínt és a feloldott zselatint.

A tortalapokat megkenjük baracklekvárral és megtöltjük a krémmel. A krém közepébe  kockára vágott barackokat teszünk,és  kissé belenyomogatjuk.A tortát egy éjszakára jól lehűtjük, majd vékonyan bevonjuk felvert habtejszínnel és megszórjuk mákkal. Szeletekre osztjuk, mindegyikre habcsíkot rajzolunk, majd barackkal és citromfűvel díszítjük.


Az orda egy túróféle, amit itt Erdélyben juhtejből készítenek. Miután elkészítik a juhsajtot, megmarad a savó. Ez a savó nagyon értékes, mert zsíros és nagy a fehérjetartalma. A savót továbbmelegítik, tejsavat vagy ecetsavat adnak hozzá megint és újból megindul a fehérjekivállás. Így kapják a zsendicét, amelyet aztán gézen leszűrnek, kicsöpögtetnek és kész az orda. Íze kissé édeskés, kissé sós, hasonlít egy kicsit a tehéntúróhoz, de mégis más, jellegzetes és különleges az íze. Hamar romlik, hűtőben is keveset lehet tárolni. Az igazi ordát a juhászok készítik az esztenán(a juhász szállása kint a mezőn).

22 megjegyzés:

heti menü írta...

Hogy te milyen fantasztikus fogásokat készítettél! Csak ezt az oldalt végigolvasva megvan a heti menüm! Főleg a kolozsvári palacsinta izgatja a fantáziámat! Ki is húztam a mai fogást és ezt készítem helyette!..Ja, és az ordáért is nagyon irigyellek, nem csak a gyönyörá tájért!!! Ezért a tortáért már most útra kelnék, hogy legalább egy szeletkét megkostólhassak:)

Csiperke írta...

Hújjújjújj! Azt hiszem most azonnal elcserélném a madártej tortámat ezért a gyönyörűségért!! Sárgabarc és mák együtt...tökéletes!!

María írta...

Ez isteni finom lehet!! És persze megint gyönyörűséges!!!!!!

Roza írta...

Valami csodálatos lett ez a torta!:) Sajnos, én ordával még sosem találkoztam:(

Unknown írta...

Összefutott a nyál a számban! Nagyon finom lehet :)

HajniZoli írta...

Ez se semmi! Imádom az ordát, ezért most azt az alsó szeletet eltüntetném:)Gyönyörű torta!

Barbi konyhája írta...

Egyszerűen meseszép! :) Nagyon finom lehet! :)

Gerdi írta...

Annyira szép! De hát ezt már megszokhattuk nálad:-)

Adél írta...

Köszönöm , kedves vagy:) válogass kedvedre és legyen egészségetekre'!

Adél írta...

Akkor cserebere:)) tudod, mindig a másé kell:)

Adél írta...

Köszi, nagyon finom íze volt.

Adél írta...

Kár, hogy MO-n nem készítik, szerintem nagyon szeretnék ott is az emberek.

Adél írta...

Vigyed, egészségetekre!

Adél írta...

Köszike.

Adél írta...

Köszi.

Gabriella írta...

Gyönyörű! De nálad mindig ilyen gyönyörű tortákat látok... :)

tücsi írta...

Hát ez valami meseszép!!!! Ezt már nem lehet ragozni!:))

Blogkonyha írta...

Istenem! Mit mondja erre? Eláll a szavam, olyan guszta! Gondolom túróval is működik...

Adél írta...

Köszönöm:)

Adél írta...

Köszönöm.

Adél írta...

Krisz, persze h működik túróval is, már próbáltam.

Adél írta...

Én köszönöm, h benéztél.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...