A töltött káposzta egyik rokona, Erdélyben általában töltike vagy tőtike néven ismert. A csángok nevezik gyeloskának is, Szatmár környékén pedig padlutkának. A forrázott szőlőlevelet darálthúsos masszával töltik, paradicsommal, sóskával, egressel vagy rebarbarával savanyítják, paprikás rántással sűrítik vagy tejföllel habarják.
Hozzávalók: 40 dkg darált sertéshús, 10 dkg rizs, 1 hagyma, 35-40 db. szőlőlevél, 5 dl paradicsomlé, 2 evőkanál liszt, olaj, ecet, só, bors, paprika, 1 csokor zöld csombor
Elkészítése: a hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk majd kevés olajon megdinszteljük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a darált húst és a megmosott, lecsöpögtetett rizst. Sóval, borssal és paprikával fűszerezzük, majd jól összedolgozzuk. A szőlőleveleket megmossuk és enyhén sós, ecetes vízben leforrázzuk. Szárukat levágjuk, fényes felükkel lefele tesszük, közepébe fél evőkanál masszát teszünk, majd alsó felét ráhajtjuk, utána jobb és baloldalát, végül pedig felcsavarjuk, nem túl szorosan, hogy a rizsnek legyen helye duzzadni. A töltelékeket egymás mellé tesszük egy lábasba, enyhén sós vízzel felöntjük, épp csak, hogy ellepje és egy lapos tányért teszünk a tetejére, hogy töltelékek ne emelkedjenek fel. 30-35 perc alatt megfőzzük. Kevés olajon megpirítunk 2 evőkanál lisztet, félrehúzzuk és hozzáadunk 1 kiskanál pirospaprikát, majd az 5 dl paradicsomlével csomómentesre kavarjuk. Csomborral ízesítjük és besűrítjük. A paradicsommártást rátöltjük a töltelékekre és együtt felforraljuk. Melegen tálaljuk.
idevele, de gyorsan.
VálaszTörlésstipi-stopi első vagyok, ugye még jut?
naaaaagyon szeretem.
ÖÖÖ...hát,már nincs,mert jó hónapja, h töltikéztem, csak a blogra mindig később pakolok:)
TörlésDe gyönyörű már csak látványra is:) Nagyon guszta, én még sosem ettem ilyen töltikét, csak hallottam róla. Szívesen megkóstólnám.
VálaszTörlésElfelejtetem mondani, csodaszép az új fejléced is, nagyon szeretem ezeket a székely motívumokat.
VálaszTörlésKati, köszönöm,nekem is tetszenek.:)
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésÉn egyszer készítettem töltikét, bár az inkább olyan dolma-féle volt, mert csak rizs és zöldségek meg zöld fűszerek voltak benne, de igen szorosra csavartam őket, és a rizs nem tudott kidegedni. Szerencsére csak magamnak készítettem, és én ... megettem.:) Ez istenien néz ki. Nagyon megenném.:)
VálaszTörlésDe jó, még sosem készítettem! Lehet, meg kellene próbálnom? Meddig lehet szőlőlevelet szedni?
VálaszTörlésEzt már elég rég készítettem, június vége-július elejéig jó, utána már kezd öregedni.
TörlésOlyan sokszor olvastam meg láttam már, hogy szőlőlevélben készítik, de még nem ettem... Kíváncsi lennék rá! Nagyon guszta!
VálaszTörlésKi fogom végre próbálni, amíg van szőlőlevél:)) Nagyon guszta!
VálaszTörlésNagyon szépek lettek a tőtikéid! Én még nem ettem ilyet, de a tiédet szívesen megkóstolnám.
VálaszTörlés