Hozzávalók: 70 dkg kicsontozott karaj, 15 dkg füstölt tarja, 1 tojás, 1 hagyma, 1 kiskanál zsír, só, bors, petrezselyem levél; a sütéshez: 1 kanál zsír, 8 db. kis vöröshagyma
Elkészítése: A karajhúst hosszában kifúrjuk, és a kikerült húst a füstölt tarjával együtt megdaráljuk. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd a zsíron megdinszteljük. A darált húst összekeverjük a hagymával, a felvert tojással és az apróra vágott petrezselyemmel, sóval és borssal ízesítjük, és megtöltjük vele a karajt, majd bedörzsöljük a zsírral és megszórjuk borssal. Tepsibe helyezzük, mellé tesszük a félbevágott apró hagymákat, kevés vizet öntünk alája és sütőben lassan átsütjük, míg a teteje meg nem pirul. A megsült karajt szeletekre vágjuk, petrezselymes krumplival és a vele sült hagymákkal tálaljuk.
A recept valószínű örmény eredetű. Az örmény konyha jellegzetessége a húsok és zöldségek darált hússal való töltése, vagy az ételek különböző részeinek utólagos egyesítése.
Szamosújvár, Kolozsvártól 45 km-re északra fekszik.Az erdélyi örmények legfontosabb központja, az örmény katolikus püspökség székhelye. A várost a 18. század elején az Erdélybe telepedett örmények alapítják.A város Közép-Európa talán egyetlen barokk szerkezetű és építészeti szellemiségű városa. Párhuzamos utcák, átlós mellékutcák, szimmetrikusan elrendezve a központi piac két oldalán. Ezeken az utcákon mindenhol megtaláljuk a jellegzetes, dúsan faragott ablakszemöldökű, magas tetejű barokk házakat és a visszafogottabb díszítésű hangulatos, klasszikus épületeket.
Forrás
Szamosújvári örmény-katolikus templom |
Látom dolgozol, dolgozol...:)
VálaszTörlésNagyon jó az új fejléced!:)
Köszi Sedith:)
TörlésIgen, bele kell húznom keményen:)
Csodásan néz ki! Olyan finomakat sütsz-főzöl, szívesen lennék vendég nálad egyszer, jó lenne érezni ezeket a finom ízeket, melyek nálad készülnek... :)
VálaszTörlésKöszönöm Gabi, ha egyszer lesz rá alkalom, szívesen vendégelnélek, akár ilyen töltött karajjal is:)
TörlésKell vele pepecselni, nem is keveset, de az eredmény láttán megéri. Gyünyörű lett!
VálaszTörlésHobbychef, köszönöm. Mindenképp megéri, azért mert a végeredmény nagyon finom, meg azert jo ilyen hagyomanyos recepteket kiprobalni.
TörlésNagyon gusztusos a töltött karajod! Én dagadót szoktam hasonló módon készíteni.
TörlésAleda, valami lélegzetelállítóan csodás ételt készítettél!:)
VálaszTörlésbesétáltam a leéepcébe. azt hittem csinos kis fokhagymagerezdek csorgattatják az ember nyálát.
VálaszTörlésde végül apró vöröshagymával is bizonyára finom.
a fotóid minden esetre nagyon guszták.
na, hogy tudtam ilyen lehetetlen szót írni.
VálaszTörléspersze kelepce akart lenni.
Gyönyörűen fest, isteni finom is lehet ezzel a töltelékkel:) Igazi ünnepi étel, nagyon tetszik:)
VálaszTörlésSzerintem mind bele kell húzzunk keményen:)Nekem eléggé lehetetlen receptjeim vannak,bár ilyeneket kellene készítenem..ez valami isteni lehet,Adél!
VálaszTörlésLátom megfőzöd a környéket:-) Nagyon jó, hogy rövid ismertetőt is írsz a recept származóhelyéről. Persze a recept is nagyon jó, csodásan néz ki!
VálaszTörlésNagyon guszta husika! Ú, azok a sült hagymák körülötte... Fincsi!
VálaszTörlés