Oldalak

2012. július 16.

Tordai gombás tekercs



  

Hozzávalók  (4 személyre): 8 db tojás, 20 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 1 csokor petrezselyemzöld,

Elkészítése: A tojásfehérjéket habnak felverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és ízlés szerint sózzuk. Összekavarjuk, vajjal kikent palacsintasütőben, 4 tojáslepényt,  halványpirosra sütünk. A gombát és a hagymát megpucoljuk és megmossuk. A hagymát apróra, a gombát szeletekre vágjuk, majd kevés vajban megpároljuk. Sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. A masszát a kihűlt tojáslepényekre kenjük, majd szoros tekercseket készítünk. Tálalásig meleg helyen tartjuk, majd ujjnyi szeletekre vágjuk.

A tekercset pecsenye mellé tálalják, de önálló ételként is fogyasztható, ilyenkor sült burgonyát és majonézt adnak hozzá. A tordai hasadék környékén, vadon termő gombákból készítik. 




A tordai hasadék a vulkáni alkotás egyik legbámulatosabb remeke; itt egy hegylánc tetejétől a talapjáig kettérepedve. A két átelleni meredek fal kiálló sziklái és mélyedései még most is egymásba illenek, a háromezer lépésnyi sziklafolyosó hajlásai, megtörései mindenütt egyenközűek maradnak, csak imitt-amott mutat tágabb öblöket, hol a sziklaőrlő idő görgeteg kőzuhanyokká porlasztotta a bércfalat; míg egyes sziklatornyok, mint a gót építészet pillérei állnak el a falaktól, amiknek ormozata ma is a münsterek cifra, fantasztikus párkányzatát mímeli.
– Jókai Mór: Egy az Isten


Forrás

10 megjegyzés:

  1. Csodás természeti képződmény, nagyon szép táj! A tekercsed pedig ellenálhatattlan, szuper guszta!! Máris éhes lettem!

    VálaszTörlés
  2. Most jól jönne az a teli tál vacsorára, nagyon kívánatosak a tekercsek! Bizooony!!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néznek ki a tekercsek! Ránézésre azt hittem, puliszkába van tekerve:-)
    Hányszor elmentünk a Tordai hasadék közelében, de soha nem mentünk el odáig. Pedig gyönyörű... Talán egyszer eljutunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem rossz ötlet puliszkával, ki kéne próbálnom.

      Törlés
  4. Nem tudom eldönteni, hogy miért irigyellek jobban: ezért a remek fogásért, vagy a gyönyörű erdélyi tájért!...inkább az utóbbi miatt! A gombás tekercset bármikor megcsinálhatom (igaz nem a hasadék környéki gombákból), viszont a meseszép erdélyi tájat nagyon ritkán láthatom! Addig is a legszebb álmamimban jön elő például a Gyimes, a Medve-tó, a Békás-szoros, a gyönyörű fenyőerdők, Toroczkó, Énlaka, a Firtos-hegy, amelyeket tavaly volt szerencsém látni és amelyek olyan mély hatással voltak rám. Visszavágyom...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erdélynek gyönyörű tájai vannak, nem csodálom, h ilyen hatással voltak rád.

      Törlés

Üdvözöllek! Köszönöm, hogy itt jártál! :)