Hozzávalók 48 darabhoz: 25 dkg liszt, 25 dkg vaj, 6 tojás sárgája, késhegynyi égetett, majd porított timsó; a töltelékhez: 6 tojás fehérje, 25 dkg cukor, 25 dkg darált dióbél, fél citrom reszelt héja; a tepsi kenéséhez: 2-3 evőkanál olaj
Elkészítése: a lisztet összekeverjük a timsóval majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és összegyúrjuk. A masszát négybe osztjuk majd minden negyedet 12 felé. Az így kapott 48 db tésztából golyókat formálunk, amit a másnapi sütésig lefedve, hűtőben tárolunk. A töltelékhez a tojásfehérjékből habot verünk, belekeverjük a porcukrot és a darált diót. A golyócskákat réteslap vékonyságúra, téglalap alakúra nyújtjuk, közepére kb. 1 teáskanál tölteléket teszünk, és a tészta két végét felhajtjuk, majd az oldallapokat is egymásra. A hajtogatott felével alulra tesszük a tepsibe, amit előtte olajos szalvétával végigtörlünk. 190 fokos sütöben aranysárgára sütjük. Melegen, vaníliás porcukorral, gazdagon megszórjuk.
A hamuzsák süteményt úri tésztának is nevezték a XX. század első felében. Székely Ilona honosította meg Torockón, aki Bécsben volt szakácsnő és 1927-ben költözött haza falújába. Minden ünnepkor megsütötték a Torockói háziasszonyok.
Égetett timsót akkor sütőpor helyett használták. A patikában vásárolt timsót lábasban a tűzhelyen kell melegíteni, folyamatosan kevergetve. Először folyós lesz, mint a méz, majd elkezd darabosodni. Ezeket a darabokat szét kell nyomkodni a kanállal, addig, míg hamuszerű por lesz belőle. A térfogata körülbelül az eredeti timsó háromszorosa lesz.
Égetett timsót akkor sütőpor helyett használták. A patikában vásárolt timsót lábasban a tűzhelyen kell melegíteni, folyamatosan kevergetve. Először folyós lesz, mint a méz, majd elkezd darabosodni. Ezeket a darabokat szét kell nyomkodni a kanállal, addig, míg hamuszerű por lesz belőle. A térfogata körülbelül az eredeti timsó háromszorosa lesz.
12 megjegyzés:
Imádom, imádom!!! Isteni lehet, csak hasonlót ettem, de ennek is érzem az ízét a számban! :)
Nagyon szépek lettek a hamuzsákjaid. Mi is nagyon szeretjük, nekem is ez a recept van meg. Most augusztusban, mikor Torockón nyaraltunk, egyik vacsora után hamuzsákot kaptunk, nagyon-nagyon finom volt!
Mit tesz a tésztával a timsó? Számomra újdonság. És ezt lehet porítva készen venni, vagy sütés előtt kell elkészíteni? Éva
Nagyon finom lehet! Torockón már jártam, de még ilyen sütit nem ettem. Recept mentve, köszönöm! :)
Az a kis edényke a piros mintájával, csodás. A recept pedig? Fantasztikus. Vajon más ízű sütőporral?
Barbi, én is nagyon szeretem az ilyen diós süteményeket :)
Katalin, igen ez a Torockói recept, ez után készítik ök is.
Leirtam a recept után :) Sütőpor helyett használták.
Okki, próbáld ki, hisz úgyis szeretitek a porhanyós sütiket.
Kisildi, a kis tálkát épp Torockóról vettem, de nem ott volt készítve.Szerintem, nem más ízű sütőporral,kevés a mennyiség.
Ezt nem is vettem észre nálad:) Nagyon érdekes:)
2 napja ettem ilyet Torockón a Panoráma panzió Matildkája sütötte!!! ISTENI FINOM VOLT!!!
Megjegyzés küldése