Nyári, üdítő leves, amit a kertekben termő nyári almából készítettek Kalotaszegen. Pikáns ízét a friss zellerlevél adta meg, mely látványra is gazdagította az ételt. Gyakran vitték kondérban a mezőre, hisz kihűlve is ugyanolyan finom volt, sőt kimondottan jólesett a nagy melegben a kifáradt , mezei munkát végző embereknek. Keltésztából készített, túrós palacsintát adtak mellé.
Hozzávalók 4 főre: 10 alma, 2 liter víz, 2 zellerlevél, 2 tojás, 1 dl tejfö1 csapott evőkanál cukor, fél citrom, ételízesítő
Elkészítése: A meghámozott almát kockákra vágjuk, citromos vízbe tesszük, ételízesítőt teszünk bele és vigyázva, hogy ne menjen szét, roppanósra főzzük. Miután megfőtt, 2-3 evőkanálnyit kiveszünk belőle, elkeverjük tejföllel és a tojássárgájával, majd beleeresztjük a levesbe. Ha megfőtt, beletesszük a zellerleveleket. Tálalásnál citromlével, cukorral ízesítjük.
Kalotaszeg egy Erdélyi tájegység Kolozsvártól nyugatra. Nevét a honfoglaló magyarok itt letelepedett Kalota nemzetségéről kapta. A tájegység négy részre (szegre) van osztva, melyekbe 40, többnyire magyarok lakta falú tartozik.
Felszeg
Bánffyhunyad, Kalotaszentkirály-Zentelke, Magyargyerőmonostor, Körösfő, Magyarvalkó, Jákótelke, Kalotadámos, Magyarókereke, Nyárszó, Sárvásár
Alszeg
Váralmás, Középlak, Ketesd, Magyarbikal, Zsobok, Sztána, Farnas, Kispetri, Nagypetri, Bábony
Nádasmente
Egeres, Kajántó, Kisbács, Magyarzsombor, Inaktelke, Nádasdaróc, Bogártelke, Mákófalva, Türe, Magyarvista, Méra, Szucság, Jegenye,
Kapus-vidék és Átmeneti-vidék
Magyarkapus, Magyarkiskapus, Gyerővásárhely,Gyalu, Tordaszentlászló, Szászfenes, Magyarlóna, Magyarfenes, Magyarléta, Györgyfalva
Kalotaszentkirály |
Körösfő |
Magyarlóna |
Magyarvalkó |
Magyarvista |
Méra |
Györgyfalva |
Izgalmas lehet, az alma leves...De rég láttam ilyen szép nyári almát... :o) Én biztos hidegen enném.
VálaszTörlésMa találkoztam a blogoddal, el is mentettem magamnak azonnal. Ínycsiklandó ételek, de főleg édességek!!! Nagyon szépek a képek. Találtam a karácsonyi részekben olyan személyes ajándéknak valókat, amelyeket majd megpróbálok leutánozni. Segít a kis pénzből kedves ajándék akciómban. Figyellek továbbra is:-) Köszönet: Kaluna
VálaszTörlésÉn is kipróbálom ezt a levest, jó lehet nagyon:-)))
VálaszTörlésA Kalotaszegi népviselet, tányérok, hímzések, templomok, házak nagyon szépek.
Az is nagyon jó, hogy így bemutatod mint tájegységet, mert szégyenszemre mi ideát nem nagyon tudjuk-ismerjük ezeket az erdélyi részeket, a magyar iskolákban soha nem tanították, csak elnagyoltan említették esetleg, ami azt jelenti semmit nem tudunk, legalább így megismerkedünk vele:-)))))
A piros almák majd megszólalnak olyan gyönyörűségesek:-))))
VálaszTörlésÉrdekes ez a leves, olyan krémesnek tűnik, biztos a tojássárgától.
VálaszTörlésSzépek a tájegységekről és népviseletekről készült képek.
Egy néprajzos veszett el benned, de még elvégezheted, mert közel vagy az egyetemhez:) Én pedig néprajzot végeztem, mégsem ismerek ennyi finom erdélyi ételt, csak amit itt helyben készítettek.
VálaszTörlésAlmalevest mi csirkehússal készítjük, van amikor sárgarépa, petrezselyem is kerül bele, de a petrezselyemzöld és zellerzöld nálunk is elmaradhatatlan tarozéka az almalevesnek. Imádom egyszerűen.
Milyen érdekes leves! Nagyon izgalmas ízvilág. Nekem az almához nem feltétlen jutna eszembe a zeller, de miért is ne! Az ismertetőid pedig egyenesen tudományos jellegűek! Majd "előszedlek" ha Erdélybe veszek terepgyakorlatot! :-))
VálaszTörlésNem tudok betelni ezekkel a fantasztikus receptekkel és az élvezetes tájegység bemutatásaiddal! Még, még, még...:) Kalotaszegen még nem jártam, de sokat olvastam róla és a könyvekben megcsodáltam a méltán híres népviseletet! Remélem jósorom hamarosan erre a vidékre is elvezérel...
VálaszTörlés