Oldalak

2012. augusztus 27.

Kolozsvári csirke




Régi recept a Kolozsvári hóstát környékéről. Nyáron készítették, vacsorára,  az udvaron nevelkedett,  fiatal házi csirkékből. A friss tárkonytól és a bortól az ételnek kellemes pikáns az íze. Burgonyalepény kíséretében, a férfiak által nagyon kedvelt eledel volt, akik házi fehérbort ittak utána.

Hozzávalók 4 főre: 1 háztáji csirke, 10 dkg kolozsvári füstölt szalonna, 2 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál apróra vágott friss tárkonylevél, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl sűrű tejföl, 1 dl tejszín,  só, bors.

Elkészítése: A csirkét megtisztítjuk, feldaraboljuk, megsózzuk és 10 percig állni hagyjuk. Közben a füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, majd a pörcöt kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt zsíradékon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát,  a csirkedarabokat mindkét oldalukon átsütjük a hagymás zsíron, majd tényéra szedjük. A hagymás alaphoz adjuk a meghámozott és összevágott paradicsomot, az áttört fokhagymát meg az apróra vágott tárkonyt, sózzuk, borsozzuk, leöntjük a borral, felforraljuk, majd visszatesszük a csirkehúst. Fedő alatt, közepes lángon puhára pároljuk. A tejfölt meg a tejszínt összekeverjük kevés forró szafttal, az ételhez adjuk, rászórjuk a szalonnapörcöt, összekavarjuk és egyet forralunk rajta. Burgonyalepénnyel vagy  vajas galuskával tálaljuk. 



Burgonyalepény

Hozzávalók:  60 dkg krumpli, 20 dkg liszt, 1 tojás, 1-2 evőkanál olaj, zsír.

Elkészítése:  A kockákra vágott krumplit sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük  és összetörjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd puha masszává dolgozzuk a felvert tojással, olajjal meg a liszttel. A masszából lisztes kézzel gombócokat formázunk, majd lepényekké lapítjuk és kevés zsiradékon, mindkét oldalán pirosra sütjük. 

 

10 megjegyzés:

  1. De fonom mindkét étel! Máris mentem. A lepény különösen tetszik. Például egy vad étel mellé fantasztikus lesz. De csirek mellett is nagyon jól mutat! Guszta!!!

    VálaszTörlés
  2. Hát ez valami fenomenális!!! Jegyeztem :-)))

    VálaszTörlés
  3. Hú de finom lehet,a burgonya lepényről Nagyanyám kelt vastag palacsintája jutott eszembe,de finom is volt,de ezt én is kipróbálom,nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  4. Egy tuti főétel + fantasztikus köret + gyönyörű tálalás = NYAMI, NYAMI, NYAMI...:)

    VálaszTörlés
  5. Ezt mentem rögtön. A férjem nagyon fogja díjazni!

    VálaszTörlés
  6. Hú de jól néz ki, nem csak a csirke, a krumplis lepénykék is, isteni lehet így együtt:)

    VálaszTörlés

Üdvözöllek! Köszönöm, hogy itt jártál! :)