Tavasszal, friss juhtej idején szokták főzni a Torockói asszonyok. Korán reggel mentek ki a mezőre dolgozni, így hamar elkészülő ételeket, levest készítettek, amit magukkal vihettek. Tápláló és a friss kapor miatt frissítő ízű volt, ami jól jött az elfáradt embereknek.
recept Hantz Lám Irén: A torockói konyha, ízek, szokások című könyvéből
recept Hantz Lám Irén: A torockói konyha, ízek, szokások című könyvéből
Hozzávalók: 40 dkg orda, 2 dl tejföl, 1 csokor zöld kapor, 2 evőkanál liszt, só
Elkészítése: 1 liter vizet enyhén megsózunk és beletesszük az ordadarabokat majd felforraljuk. A lisztet elkavarjuk a tejföllel, kevés levessel hőkiegyenlítjük és behabarjuk vele a levest. Apróra vágott zöld kaporral ízesítjük.
Torockó régi bányászfalú, lakói betelepült székelyek. A falú felett uralkodik a háromcsúcsú Székelykő hatalmas sziklabérce. Érdekessége, hogy itt a Nap kétszer kel fel. Korán reggel megjelenik az égbolton, a Székelykőtől balra, majd elbújik a Székelykő mögé, és csak később emelkedik oly magasra, hogy bevilágíthassa az egész falut. Ezt különös jelenséget az 1130 méteres észak-dél vonulatú Székelykő sajátos alakja okozza.
Torockó másik látványossága a főtere, a fehérre meszelt, lenyűgöző szépségű, szász stílusú házakkal, melyek Európa Nostra díjban is részesültek.
Torockó legendája
A torockói völgyben az óta naponta kétszer kel fel a nap… A világon semmi sem a véletlenek műve.”
Székelykő |
Bizonyára finom a leves. A legenda aranyos, a fotók továbbra is gyönyörűek.
VálaszTörlésA leves nem megszokott, mindennapi , de finom volt az íze.
TörlésGyonyoru kepek <3
VálaszTörlésKöszi:)
TörlésEz megint de kedves történet, ez a Torockó gyönyörűen néz ki, szépek ezek a takaros szász stílusú házak nagyon, de az egész vidék nagyon szép. Sajnos errefelé még nem jártam.
VálaszTörlésAleda ez az orda ez juhtúró?, mert írod a friss juhtejet, de a főzésnél már nem szerepel csak a tejföl és az orda, meg a sűrítők.
És ha igen, akkor ahányszor ordáról irtok, az mindig juhtúrót takar?????
Aniko, az orda egy túróféle, amit itt Erdélyben juhtejből készítenek. Miután elkészítik a juhsajtot, megmarad a savó. Ez a savó nagyon értékes, mert zsíros és nagy a fehérjetartalma. A savót továbbmelegítik, tejsavat vagy ecetsavat adnak hozzá megint és újból megindul a fehérjekivállás. Így kapják a zsendicét, amelyet aztán gézen leszűrnek, kicsöpögtetnek és kész az orda. Íze kissé édeskés, kissé sós, hasonlít egy kicsit a tehéntúróhoz, de mégis más, jellegzetes és különleges az íze. Hamar romlik, hűtőben is keveset lehet tárolni.
TörlésA juhsajtot megdarálják, sóval összegyúrják, ez a juhtúró.
Nem, az orda és a juhtúró két külön termék.
VálaszTörlésDe hagyom Aledát, hogy elárulja a tutit, bíztos tudományosabban megfogalmazza.
Köszi, de nyugodtan írhatod:)
TörlésAleda nekem írt válaszából is kiderült számomra, hogy két különböző dolog.
TörlésA juhtúrót imádom, az ordát nem ismerem, nem ettem, de biztosan az is ízlene, Aleda köszi a precíz választ, most már tudni fogom:-))))
Már írtam az egyik bejegyzésednél, hogy tavaly jártunk Erdélyben és a sok gyönyörű hely közül nekem Toroczkó tetszett a legjobban. Megmásztuk a Székelykövet (mindenkinek javaslom, fantasztikus élmény), megnéztük a Napfelkeltét, gyönyörködtünk és információéhségünket csillapítottuk a toroczkói múzeumban, elsétáltunk a falu közepén található itatóhoz (nem tudom mi a pontos neve, az egyik részében az asszonyok mosták a ruhát, a másik részében az állatok ittak), megcsodáltuk ezeket a gyönyörű fehérre meszelt, zöld zsalus házakat, de az élményt nem tudom visszaadni ezekben a sorokban! Aki teheti, fedezze fel saját maga Erdélyt, mert páratlan szépségű hely! És nem tudom miért (talán a tündérek keze van benne?!...), de aki egyszer ott járt, az menthetetlenül beleszeret! Hiszen hogyan is írtad: "a világon semmi sem a véletlenek műve"...Tudod mi maradt ki? A Somodi kalácsot nem sikerült megkóstolni! Pedig állítják, hogy nagyon finom:)
VálaszTörlésGyakran járok Torockóra, mégis engem is le tud nyűgözni Torockó szépsége és egyedi hangulata.
TörlésNemsokára hozom a Somodi kalácsot is:)
Ordát sokféle variációban ettem,de levesben még soha. Ki kell próbálnom, nagyon jól néz ki:-)
VálaszTörlés