A sertésmájnak egy különlegesebb felhasználási módja a megszokott májas hurka és hagymás máj mellett. Tartármártás, remuládmártás vagy mustármártás nagyon jól passzol hozzá.
Mielőtt nekifogtam, hogy elkészítsem ezt az ételt, nem igazán adtam nagy esélyt annak, hogy nagy barátságba keveredjünk egymással. De a végeredmény kellemesen meglepett, a remoulade mártással kimondottan finom volt. :) Sütés előtt a massza a kenőmájas keménységű volt. 30 db. galuska jött ki ebből az adagból.
Hozzávalók: 30 dkg sertésmáj, 2 tojás, 4 evőkanál kukoricaliszt, 1-1,5 dl tej, 2 evőkanál zöldpetrezselyem, 1 teáskanál tárkonylevél, só, bors
Elkészítése: A májat megmossuk, megtöröljük, és a forrásban levő vízbe dobjuk. Ha a megfehéredett májból már nem folyik véres lé, akkor leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk, majd ledaráljuk. A kukoricalisztet 2,5 dl forrásban levő sós vízben addig főzzük, míg az edény falától el nem válik. Langyosra hűtjük, majd összekeverjük a darált májjal, a habosra felvert tojásokkal, a tejjel és a fűszerekkel. Bő, forró olajban evőkanállal galuskákat szaggatunk a masszából, és pirosra sütjük. Salátával vagy bármilyen hideg mártással kínáljuk.
Remoulade mártás: 2 dl majonéz, 1 dl tejföl, 1 citrom leve, 1 csapott kávéskanál cukor, 1 savanyú uborka, tárkony, 1 kisebb hagyma, metélőhagyma, petrezselyem levél, só, fehérbors
A majonézt összekeverjük a tejföllel, beletesszük az apróra vágott hagymát, savanyú uborkát,, metélőhagymát, petrezselyem levelet, tárkonyt. Sóval, fehérbossal, citromlével, cukorral ízesítjük.
16 megjegyzés:
Nagyon tetszik. Szeretem a májat minden formában. :)
De nagyon guszta! Mekkora nagyok, de szívesen megkóstolnám!
Hmmm... ez annyira jó recept. Ha Anyukáméknál lesz disznótor, el fogom készíteni ezt a májgaluskát. :P (tegnap elkészítettem a kolozsvári palacsintát is, nagyon ízlett, felkerül majd:))
Annyira szeretem a készleteidet, gyönyörűek! :)
Annyi jó erdélyi recepted van, mindig csodálkozom, hogy mindig tudsz valami új erdélyi receptet hozni:) Érdekes lehet ez a májgaluska, eddig disznómájat csak májasként ettem, frissen kisütve puliszkával, vagy füstölve úgy magában kenyérrel:)
Azta! Micsoda szuper recept! Máris mentem! Hétvégére kipróbálom! Gondolom nem változtat a lényegen, ha inkább sütöm a májat, mint főzöm...?
Nálunk egyáltalán nincs hagyománya a sertésmáj elkészítésének (sem anyukám, sem mamám nem vett sertésmájat...), pedig milyen finom ételeket lehet készíteni belőle! Jó ötlet a disznótorban megcsinálni, szerintem nálunk is lenne sikere! A Remoulade mártásról sem hallottam még! Na, milyen jó, hogy "benéztem" hozzád! Megint tanultam valamit!...:)
Aleda, ez valami nagyon finom étel!:) Én is viszem a receptet:) Szeretjük a májas ételeket:) Remoulade-mártást meg a napokban készítetten én is:)
Akkor ez is ízlene:)
Köszönöm, Éva, ha lehetne, megkínálnálak.
Köszönöm, Gabriella:)
Kati, a receptek nem az enyémek, kutatok utánuk és kipróbálom őket:)
Krisz, szerintem nem nagyon fog változni az íze a sütés miatt. Jó ötlet. Én is elterveztem, hogy elkészítem majd a csirkemájjal és puliszka helyett rizzsel.Az is finom lehet.
Örülök, h ötleteket merítesz nálam, gyere még:)
Roza, nyugodtan csak, vigyed és próbáld ki:)
Milyen jó ötlet így elkészíteni! Guszta és fincsi lehet. Ezt is vittem:-)
Tetszik ez a "májfasírt". :) Tuti kipróbálom.
Megjegyzés küldése