Kalotaszentkirályi hagyományos leves, az esküvők másnapján, keresztelők és halotti torok alkalmával főzik.
Hozzávalók 4-5
főre: 50 dkg sertéscomb, 3 sárgarépa, 3 fehérrépa, 1 vöröshagyma, 2 dl tejföl,
1 evőkanál liszt, tárkonyecet, 1 csokor petrezselyem levél, só, bors,
ecet vagy citromlé
Elkészítése:
a húst 2 liter hideg, sós vízben feltesszük főni. Amikor félig megpuhult,
hozzáadjuk a megtisztított répaféléket meg a vöröshagymát, majd a levest fedő
alatt, lassú tűzön főzzük. Amikor a hús és a zöldségek is megpuhultak,
kiszedjük és apró kockákra felvágjuk, a levest pedig átszűrjük. A tejfölt
elkeverjük a liszttel, adunk hozzá egy merőkanállal a forró levesből, és azzal
is jól elkeverjük. A levest behabarjuk, sóval és borssal utánaízesítjük, és
ízlés szerint ecettel vagy citromlével savanyítjuk. Visszatesszük a
felkockázott zöldséget meg a húst, meghintjük finomra vágott petrezselyemmel,
és házi parasztkenyérrel tálaljuk.
Na ezt is elmentettem és a héten elkészítem, imádom a savanyúleveseket, nagyon guszta:-))))
VálaszTörlésHasonló a csorbához, imádom én is az ilyen savanyú leveseket:)
VálaszTörlésLevesekben a savanyú a nyerő nálam...
VálaszTörlésSzeretném! Nagyon jó leves, benne van minden finomság!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki! Hasonlít a mi legényfogó levesünkre. Csak abban nincs tárkonyecet és van borsó. :-))
VálaszTörlésSzerintem nekem is nagyon bejönne :)
VálaszTörlésFinom, friss kenyérrel jó kis laktató leves, mi is nagyon szeretjük! :)
VálaszTörlésKíváncsian olvastam, hogy mit takar ez a savanyú leves... Nagyon tetszik ez a recepted is. Olyan sok finomságot hozol mindig. :P
VálaszTörlés