A somodi kalács Torockó jellegzetes ünnepi süteménye. A karácsony,
húsvét, pünkösd elmaradhatatlan kelléke, a XX. század elején pedig az esküvők
egyetlen tésztafélesége volt. Ma is vannak olyan hagyományőrző
családok, akik minden ünnepre megsütik, és karácsony estéjén friss
somodit és bort fogyasztanak. A kalácsot járai agyagedénybe teszik és
sütőkemencében sütik. Sütés közben kellemes, fahéjas illat árad szét a
konyhában.
Hozzávalók:
a tésztához: 1 kg liszt, 5-6 dl tej, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 5 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 csapott kávéskanál só;
a töltelékhez: 30 dkg cukor, 15 dkg vaj, 1 evőkanál őrölt fahéj;
a lekenéshez: 1 tojás;
a kalácsforma kikenéséhez: 1 evőkanál zsír
a tésztához: 1 kg liszt, 5-6 dl tej, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 5 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 csapott kávéskanál só;
a töltelékhez: 30 dkg cukor, 15 dkg vaj, 1 evőkanál őrölt fahéj;
a lekenéshez: 1 tojás;
a kalácsforma kikenéséhez: 1 evőkanál zsír
Gázsütőben sütöttem, 50 percig, 170-180 fokon. A sütő aljába tettem egy edénybe vizet, hogy sülés közben párologjon.
A Torockói füles kemence
Körösfői Krisch Aladár akvarellje |
Torockón a pitvarban volt felépítve a félgömb alakú, ún. füles kemence. Jobb oldalán volt a katlannak kialakított nyílt tűzhely , amely fölé egy láncon vasüstöt lógattak, ebben melegedett a víz , főzték az állatoknak a krumplit, forrázták a puliszkalisztet. Ugyanott, vaslapon főzték az ételt. A kemencébe csak kenyér és kalácsütéskor szoktak begyújtani, ilyenkor a Somodi kalács illata betöltötte az egész egész házat.
Nagyon szép lett a kalácsod, és a terítőd is nagyon tetszik :)
VálaszTörlésJól néz ki az akvarell, szeretem az ilyen régi képeket, meghitt, családias hangulatot árasztanak!
Katalin, köszönöm.
TörlésIgen, Igen, Igen!!! Nagyon örülök ennek a receptnek! Ez az, amit toroczkói nyaralásunk alatt nem tudtunk megkóstólni, pedig annyira szerettem volna!...de mit tegyek, ha nincs agyagedényem és kemencém sem?! Miben tud ez még ilyen gyönyörűen megsülni?!...
VálaszTörlésÉn vaslábosban sütöttem és gézsütőben, de így is nagyon finom lett. Ha vaslábos sincs, szerintem egy kerek tortaformában is megsül azért, ne múljon már ezen:))
TörlésGázsütőben :)
Törlés1-2 éve már belefutottam ebbe a receptbe, de azóta sikerült elfelednem, úgyhogy most nagyon örülök, hogy feltetted - kelt is, fahéjas is, remek! :)
VálaszTörlésAzt elárulod nekem, hogy kb. mekkora átmérőjű edényben sül a kalács, illetve milyen hőmérsékleten? (kemencém nincs)
Köszi,
csipet
Gázsütőben sütöttem, 50 percig, 170-180 fokon. A sütő aljába tettem egy edénybe vizet, hogy sülés közben párologjon.
Törlés26 cm.es edényben sütöttem, de ha kicsit kisebb, az sem baj, hisz akkor fölfele növekszik a kalács.
TörlésKöszönöm szépen! :)
TörlésNagyon tetszik ez a kalács. Van is ilyen formám, amiben nagyon el tudnám képzelni a megsütését... :)))
VálaszTörlés