2012. október 20.
Fokhagymás bog
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1,7 dl víz, 1 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 1,5 dkg élesztő; kenéshez: 4-5 evőkanál olívaolaj; tetejére: 8 dkg vaj, 3-4 cikk fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 csokor petrezselyemlevél
Elkészítése: a langyos vizet összekeverjük a cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk kissé felfutni. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az olívaolajat, majd az élesztős vízzel jól megdagasztjuk. Letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk, majd lisztezett deszkára borítjuk és 5 mm vastagságúra kinyújtjuk. 2x12 cm-es csíkokra vágjuk, és lisztes kézzel, mindegyik csíkból bogot készítünk, majd sütőpappírral bélelt tepsibe rakjuk. A bogokat kevés olívaolajjal lekenjük, majd előmelegített sütőben, 15 perc alatt megsütjük. Míg sülnek, elkészítjük a fokhagymás vajat. Ehhez a fokhagymát megpucoljuk, áttörjük és a vajon kissé megpároljuk. Félrehúzzuk a lángról és belekeverjük az apróra vágott petrezselyem levelet és a sót. A kisült bogokat lekenjük a fűszeres vajjal.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
8 megjegyzés:
Jaj, ezeket már olyan sok blogon láttam, és annyira tetszenek! Nagyok jók! Biztos olyan finomak is...Guszta!
Nagyon jól néznek ki, guszták, bár a fokhagymás dolgokért nem vagyok oda, de ezt talán még én is megkóstolnám :)
Azt szeretnem kerdezni hogy mennyi eleszto kell bele? sajnos nem vagyok olyan jo meg (?) a kelttesztak suteseben igy nem tudom. koszonettel Eva
Krisz, egyszerűek és nagyon finomak.
Katalin: Lányom is ketchuppal ette, szóval nem muszáj bekenni a fokhagymás vajjal.Nekünk attól volt különleges. :)
Éva, kimaradt, sajnos.Én köszönöm, legalább beírtam most a hozzávalókhoz is. 1,5 dkg élesztő kell ehehz az adag liszthez.
De mutatósak a kis bogok! Akár bök is lehetne. Tudtad, hogy itt nem ismerik a bök szót? Meglepődtem, de tényleg nem, csomót kötnek, nem bököt:-)
koszonom szepen :-) a hetvegen igy kiprobalom Eva
Megjegyzés küldése