A tordai pecsenye nagyon híres és kedvelt eledel, amit régen, a tordai vásárba érkezőknek sütöttek, fehér kenyérrel és kovászos uborkával kínáltak. Bár csak sóval fűszerezték, mégis finom, omlós, ízletes és nagyon laktató volt. A szegényebb emberek, akik a pecsenye árát nem tudták megfizetni, azoknak a forró zsírban kenyeret sütöttek, mely szintén tápláló és finom falat volt. A pecsenyét a gabonán nevelt fiatal mangalica disznó húsából készítették, a csontos, szalonnás, bőrös sertéskarajt 2.5 cm vastagságúra felszeletelték, bőrös felénél bevagdosták egészen a húsos részéig. Erre azért volt szükség, hogy a bőrös rész ne húzza össze a hússzeletet és, hogy hamarabb átsüljön, így sütéskor a szalonnás rész kakastaréj formájúra kinyílott. A szeleteket előző este bepácolták, ehhez a tordai sóbányából hozták a sós levet, abban tartották a hússzeleteket a sütés előtti 10 órában. A tüzelőt száraz gyertyán vagy tölgyfából készítették, mert az jobban tartotta a parazsat, a sütéshez pedig acéllábost használtak, mert abban nem ragadt oda a hús. Ahhoz, hogy a pecsenye bőrös-szalonnás része, piros és ropogós legyen, sütés előtt tejjel bekenték.
Hozzávalók:
4 szelet, 2.5 cm vastag, fiatal mangalica disznó, csontos, karaja, szalonnájával
és bőrével együtt, só
a sütéshez: 50 dkg zsír, 5 cikk fokhagyma, 1 hagyma,
kevés tej
tálaláshoz: 4 szelet fehér kenyér, kovászos uborka
Elkészítése:
a hússzeleteket 10 óráig, sós vízben pácoljuk. Sütés előtt a bőrös
és szalonnás részét bekenjük tejjel, majd egész a húsig bevagdossuk. A zsírba beletesszük a megpucolt
hagymát és fokhagymát, majd felforrósítjuk. Ha a zsír forró, szűrőkanállal
kivesszük a hagymákat és beletesszük a hússzeleteket, majd erős tűzőn addig
sütjük, míg ropogósak és pirosak lesznek. Forrón tálaljuk, fehér kenyeret és
kovászos uborkát adunk mellé.
Orbán Balázs : Torda város és környéke
" Hires a kenyere, nemcsak minőségre, de nagyságra nézve is. Sehol oly nagy, oly szép pirosra kisült s mégis ruganyos, könnyű kenyeret nem lehet látni, mint Tordán; a tordai asszony ambitiója az, hogy egy (kis) vékából sütött kenyere is tökéletesen ki legyen sülve, aránylag könnyű és izletes legyen.
A jó kenyér mellé aztán jó sülttel is szolgálnak. A tordai ugynevezett kofa-pecsenye – melyet ott a piaczon sütnek süstörgő bő zsirban – ritkitja a párját, s annyira hires, hogy az idegen útasok rendszerint a vendéglőkbe is vitetnek, hogy Torda ezen kiválóságával megismerkedhessenek. "
Ez biztosan nagyon bejönne ragadozóimnak. Ha kapok mangalica bőrös karajt, ki fogom próbálni. Lehet, hogy nemcsak mangalicából.
VálaszTörlésCsak egy kérdés még: mennyi víz és mennyi só kell a pácléhez?
VálaszTörlésVíz, amennyi épp ellepje és jó sós legyen, mert a hús úgyis csak annyit szív magába, amennyire szüksége van.
TörlésNagyon gusztusos! :-))
VálaszTörlésVagy két hete láttam az egyik helyi üzletben bőrös karajt és egyből ez ugrott be nekem. Eszembe jutott amikor nagymamám sütötte. Nagyon szerettem. Azt hiszem, megejtem a napokban valamikor...
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, finom lehetett! Mi Torockón szoktunk nagyon finom tordai pecsenyét kapni :)
VálaszTörlésNagyon guszta, és mekkora nagy szelet! Igen finom lehet!
VálaszTörlésMost nagyon éhes lettem! De szeretnék belőle!!
VálaszTörlésRögtön megkordult a pocakom, ahogy megláttam ezeket az ínycsiklandó fotókat... :P
VálaszTörlésTorockon az igazi tordai pecsenyet egy ejszakara sos teje aztatjak, majd ugyanigy zirban kisutik
VálaszTörlés