Oldalak
▼
2012. november 12.
Döbleces kalácstorta
Hozzávalók : 50 dkg liszt, 2 dl tej, 10 dkg döblecpüré(sütőtök), 5 dkg barna cukor, 5 dkg olvasztott vaj, 1 tojás, fél narancs reszelt héja, csipetnyi só, 3 dkg élesztő
a krémhez: 10 dkg döblecpüré, 10 dkg barna cukor, 5 dkg vaj,1 teáskanál fahéj
Elkészítése :A döblec vagy sütőtök héját levágjuk, kockára daraboljuk és vízben kb. 10-15 perc alatt megfőzzük. Leszűrjük és turmixoljuk vagy esetleg villával összetörjük, reszeljük.
A langyos tejet összekeverjük a cukorral és az elmorzsolt élesztővel. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és a tejet, majd jól megdagasztjuk. Letakarjuk és 40 percig kelni hagyjuk. Míg a tészta kel, addig a vajat kikavarjuk a barna cukorral, majd hozzáadjuk a döblecpürét és a fahéjat. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk és 8 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket kb. 25x15 nagyságú téglalapokká nyújtjuk, lekenjük a döbleces vajjal, majd kettőt-kettőt egymásra teszünk és felcsavarjuk. Az így kapott 4 rúdtekercset 6 részre vágjuk, széleit egyenesen, a középső darabokat pedig trapéz formára. Sütőpapírral bélelt, 26 cm átmérőjű formába tesszük, a szélső darabokat középre, rózsacsokor formába, a trapézokat pedig körben a szélére. 20 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 30 perc alatt megsütjük.
Cozonac tort cu dovleac
Ingrediente:
pt aluatul dospit: 500 g faina, 200 ml lapte, 100 g piure de povleac(dovleac fiert si pasat), 50 g zahar brun( se poate inlocui cu zahar alb), 50 g unt topit, 1 ou, coaja rasa de portocala, sare, 30 g drojdie
pt crema: 100 g piure de povleac, 100 g zahar brun, 50 g unt, scortisoara(dupa plac)
Mod de preparare: Drojdia se pune in laptele caldut si se lasa 10 min. Faina se cerne, se adauga laptele, untul topit, zaharul, oul batut, sarea, coaja de portocala, piureul de dovleac si se framanta bine. Sa acopera si se lasa la dospit.
Untul se freaca cu zaharul si piureul de dovleac. Se adauga scortisoara dupa gust.
Aluatul dospit se imparte in 8 parti egale. Fiecare se intinde in aprx. 25x15 cm, se unge cu crema de dovleac si se suprapune cate doua. Se ruleaza, obtinandu-se astfel 4 rulouri. Fiecare rulou se taie in 6 bucati, cele de la margine drept, iar cele din minjloc in forma de trapez. Forma rotunda de tort,de apx.26 cm, se tapeteaza cu hartie de copt. Aluaturile taiate de pe margine se pun in mijloc, in forma de floare, iar cele trapezoidale de jur imprejur. Se lasa la dospit inca 20 de min, apoi se coace in cuptorul preincalzit, la 180 grade, tipm de 30 de minute.
Forma ötlet innen
Gyönyörű kalács! Bár nem igazán tudom, mi az a düblec...? :)
VálaszTörlésElnézést, döblec... :)
TörlésSütőtök. Erdélyben inkább ezen a néven ismeretes.A sütőtöknek egy kerekebb formáját termesztik inkább, de a kettő ugyanaz.
TörlésAleda könyörgöm mi az a döblec??? még soha nem is hallottam róla, pláne döblecpüré.
VálaszTörlésValami gyümölcs????
A kalácsod gyönyörű, a tésztája majd elrepül a képeken, olyan könnyű, és azok a csavarintások, biztos nagyon finom:-))))
Sütőtök
TörlésMost látom a címkéknél, hogy sütőtök, tehát ti ezt hívjátok döblecnek, sütőtökpürével van megkenve, na látod milyen kis ügyes és szemfüles vagyok ?:-)))))
VálaszTörlésÉs a képeken is ott van a sütőtök, hát nekünk a Gabriellával nincs szemünk, bár nekem egy idő után kinyílt végre. A kalács csodaszép és mivel az édes sütőtök finom, így a süti is az:-)))))Minden kérdésemre válaszoltam:-))))
VálaszTörlésAnikó:)) szemfüles vagy ám :))
VálaszTörlésJaj, én tényleg nem akarok senkit összezavarni, de itt meg az ismerőseim(akik nem blogolnak)azok meg azt nem értik, h mi is az a sütőtök.Volt aki aztkérdezte, hogy a tököt( nallatok cukkini itt meg tök) megsütöttem és az a sütőtök:D ?
Igen, de ez a jó, hogy ennyifélék vagyunk és ennyiféle elnevezése van egy zöldségnek vagy egy ételnek, szerintem ez nagyon érdekes:-))))
TörlésNagyon szép lett a kalács. Döblec pürével pedig csak is finom lehet. :)
VálaszTörlésOkki, köszönöm. Irtó finom aromája lett, imádtuk.
TörlésNo, akkor irány a bolt és veszünk hokkaidó tököt, mert itten csak az van főzni, sütni, stb. Isteni ez a kalács!
VálaszTörlésEgy kérdés, inkább édes vagy sós?
Gionetta: azzal is tökéletes lssz. Édes, hisz cukor van benne, persze, ha ennél több cukorral szeretnétek, akkor lehet növelni a cukor adagot.
TörlésMég egy kérdés: a tökpüré, az most megsütött tök pürésítve vagy főzve van a tök és úgy turmixolva? Bocs, hogy itt értetlenkedek, de nem akarom elrontani, annyira kis aranyos kalácska. :-))
VálaszTörlésA tököt vagy döblecet vagy ahogy épp nevezitek, héját levágjuk, kockára daraboljuk és vízben kb. 10-15 perc alatt megfőzzük. Leszűrjük és turmixoljuk vagy esetleg villával összetörjük, reszeljük.
TörlésHogy ez milyen mutatós!
VálaszTörlésJa, nem szégyenli magát:)
TörlésSosem hallottam így a sütőtököt, hogy döblec, de nem is ez a lényeg hanem a kalács! A töltelék és a formázás is nagyszerű!!!! :)
VálaszTörlésBarbi, mindegy hogy melyikkel készítjük,mert ugyanaz, a fő, hogy nagyon finom:)
TörlésCsodálatosan megoldottad az elrendezését,mennyire kívánatos !!!
VálaszTörlésMicsoda kalács. Nagyon tudnám szeretni :)
VálaszTörlésFogalmam nem volt, mi az a döblec. Sosem hallottam még. Aztán kiderült, hogy sütőtök, na így már ismerem. A kalácsod gyönyörű, nagyon ötletes a formázás!
VálaszTörlésNagyon szép ez a kalács! De rég hallottam ezt a szót, én értem :)))
VálaszTörlésEz gyönyörű! :)
VálaszTörlésMost jövök én, a másik véglet, csakhogy sokan legyünk, sokfélék! :D Erdélyiként ismerem a döblec szót, azaz hallottam, de mi sosem használtuk. Nem s hallottam a környezetemben senkit sem ezt a nevet használni a sütőtökre. Inkább tájszónak hiszem. De azt is elhiszem, hogy ha felétek így hívják, akkor a sütőtök elnevezés nem mond semmit. :D Szóval Erdély sem egységes, bizony. Hova is lenne egységes, mikor területileg nagyobb, mint a jelenlegi Magyarország? :)
Nagyon szép a kalácsod! Nagyon ötletes a formázás!
VálaszTörlés