2012. november 25.

Karamelles rózsakalács / Rosenkranz



Hozzávalók: 40 dkg liszt, 5 dkg cukor, 2 tojás, 1,7 dl tej, 1 citrom reszelt héja, 1 kávéskanál rumeszencia, csipetnyi só, 2,5 dkg élesztő; a töltelékhez: 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 10 dkg dió; a karamellhez: 10 dkg cukor

Elkészítése: a langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a felvert tojásokat, a reszelt citromhéjat, a rumot, a sót és a tejet, majd jól megdagasztjuk. 10 percig pihentetjük, nem hagyjuk továbbkelni. Míg a tészta pihen, a vajat kikavarjuk a cukorral, a diót apróra vágjuk. A karamellhez a cukrot egy 22-24 cm-es kerek formában (nem kapcsosban, mert a karamell sütés közben kifolyik) megkaramellizáljuk, majd bevonjuk vele a forma oldalát is. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és kb. 35x55 cm téglalappá nyújtjuk. Lekenjük a krémmel, rászórjuk a diót, majd szorosan feltekerjük és 7 részre vágjuk. A tekercseket a karamelles formába tesszük. 1 órát kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 30 perc alatt megsütjük. Sütés után azonnal  tányérra borítjuk, különben a karamell megkeményedik. 

 Vigyázat, mert a karamell hamar leég, nekem pont 30 perc alatt lett ilyen.





9 megjegyzés:

Mézeskalács írta...

Jajj, anyám!:) Eszméletlenül néz ki!

teller-cake írta...

Gyönyörű!!!! De komolyan, szinte az ízét is érzem a számban olyan szép és látványos! :)

Katalin írta...

Nagyon szép lett a kalácsod, és az ünnepi díszítés is nagyon tetszik....

Blogkonyha írta...

Hű, de szép a mindenit! Ebből megeszik az ember egy szeletet és máris jól lakik vele. Nagyon guszta!!

Csiperke írta...

Hasonlót csináltam már én is, nagyon-nagyon szeretem! Gyönyörű lett!

Gerdi írta...

Az a fényes karamellmáz... nagyon csábító!

Kati írta...

Csodaszép:)

HajniZoli írta...

Annyira guszta, csodás!

Anikó írta...

Huh, de guszta, vittem a receptet, imádom az ilyen finom kalácsokat:-))))

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...