2012. november 16.
Majomkenyér
Hozzávalók:
a tésztához: 40 dkg liszt, 5 dkg cukor, 4 dkg olvasztott vaj, 2 dl tej, 1 tojás, csipetnyi só, 2.5 dkg élesztő;
a hempergetéshez: 10 dkg vaj, 10 dkg barna cukor, 2 teáskanál fahéj;
a forma kenéséhez: 4 dkg vaj, 5 dkg barna cukor
Elkészítése: a langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a felvert tojást, a vajat, a sót és a tejet, majd jól megdagasztjuk. Letakarjuk és 40 percig kelni hagyjuk. Míg a tészta kel, a cukrot összekeverjük a fahéjjal, a vajat pedig megolvasztjuk. A kuglófformát kikenjük vajjal és vastagon megszórjuk cukorral. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk és négy részre osztjuk. Mindegyik részt rúddá sodorjuk és 14-be vágjuk, így 56 tésztadarabot kapunk. A tésztákat golyókká formázzuk, olvasztott vajba majd fahéjas cukorba hempergetjük és a kuglófformába tesszük. 30 percig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 30 perc alatt megsütjük. Sütés után azonnal tányérra borítjuk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
11 megjegyzés:
gyönyörűséges!!!
Már olyan sokszor olvastam róla, de még sosem sütöttem. Huncut neve van, és nagyon guszta! :o)
Már olyan rég tervbe van véve az elkészítése, de mindig elfelejtem vagy egy kicsit későbbre halasztom, amikor meglátok valami újat. DE most, hogy eszembe juttattad hamarosan meglesz, ez biztos! :) (A hétvégére a döbleces kalácsod van tervbe véve, lássuk mi lesz belőle :P)
Nagyon guszta! :)
Nagyon jó neve van, még nem hallottam róla :) A leírtakból ítélve nekem is ízlene :))
Nagyon mókás, és fajéjasss!!
Imádom, én is csináltam már! Most újra kedvet kaptam hozzá:)
Én is szoktam csinálni, nagyon szeretjük, egy baja van csak, hogy nem lehet abbahagyni...:)
Szia!
Szerinted elő lehet készíteni este ezt a sütit és csak reggel megsütni?
Te miért nem tuntetsz fel forrást?
Szia Névtelen!
Nem hinném, hogy jót tenne ilyen sok kelesztési idő ennek a süteménynek. Esetleg hűtőben...de nem tudom.
Ez egy amerikai eredetű sütemény, fogalmam sincs róla, hogy éppen ki találta ki.Én abból a keltésztából készítettem, amit máshoz is használok, nem másoltam sehonnan.
Kit kéne feltüntetnem, mint forrást?
Megjegyzés küldése