Recept Hantz Lám Irén: A torockói konyha, ízek, szokások című könyvéből
A II. világháború előtti és utáni időszakban drága volt a cukor és a tojás, ezért az édes tésztákat
inkább csak ünnepnapokon sütötték. A
kelt tészták, palacsinták elég sok időt igényeltek, ezért a mezőn dolgozó
asszonyok egyszerűbb és takarékosabb megoldásokat találtak ki, mint pl. ez a
rétes palacsinta. Az elkészítési ideje jóval rövidebb, mint egy kelt tésztáé,
cukor hiányában pedig, házi szilvaízzel tálalták.
Hozzávalók:
9 evőkanál liszt, 4 evőkanál olaj, 1 tojás, kb. 1 dl tej, 1 kiskanál ecet,
késhegynyi szódabikarbóna, csipet só
Elkészítése:
a tojást felverjük, hozzáadjuk az olajat, a sót és az ecettel felhabosított
szódabikarbónát. A keveréket összedolgozzuk a liszttel és annyi tejjel, hogy
jól gyúrható tésztát kapjunk. 9 részre osztjuk és gombócokat formálunk belőle.
Mindegyiket kinyújtjuk, összehajtogatjuk és újból nyújtjuk kerek formára.
Közepén kétszer bevágjuk, majd kevés zsíron kisütjük. Cukorporral meghintve vagy
szilvaízzel tálaljuk.
Nagyon guszta, gondolom jó ropogós palacsinta :)
VálaszTörlésJutka, nagyon ropogós:)
TörlésEgyszerű és nagyon gusztán néz ki a fotókon. Finom lehet!:)
VálaszTörlésTücsi, valóban finom:)
TörlésHogy mitől időtakarékosabb, mint a palacsinta amit nem kell nyújtogatni, azt nem tudom. De azt tudom, hogy olyan jól néz ki, hogy ezt muszáj kipróbálnom hamarosan!!
VálaszTörlésCsiperke, erre felénk, a kelttésztából készült palacsintát nevezzük palacsintának és ez annál sokkal időtakarékosabb, hisz nem kell várni a kelésre. :)
TörlésNa ezt nem fogom kihagyni. Elképesztően jó! :) Köszi a receptet Aleda!
VálaszTörlésÉn köszönöm:)
TörlésGyerekkorom egyik kedvence...
VálaszTörlésIgen, az én nagyim is szokott sütni , nem tudom annak a receptjét, de biztos hasonló lehetett.
TörlésDe jó:)
VálaszTörlésUgye? :))
TörlésJópofa egy recept, vittem is, ki fogom próbálni.
VálaszTörlésAleda ha nálatok élesztős tésztából van a palacsinta, akkor azt amit mi keverünk palacsinta tésztát /liszt,tojás,tej,ásványvíz, csip.só és 1-2 tk.cukor/ nem is szoktátok sütni??? Bár ritkán van hogy ehhez a tésztához én is szórok 1 tasak élesztőport és hagyom kicsit kelni majd úgy sütöm palacsintának.
Szeretjük mindenképpen:-))))
Anikó, felénk a kelt tésztából készült az palacsinta, a másik pedig hígpalacsinta:)))Vicces tudom :)
TörlésHű, ezt feltétlen kipróbálom! Még üresen is milyen finom lehet! Szuper guszta!!!
VálaszTörlésKrisz, finom ropi este a TV előtt:)
TörlésEz fantasztikusan néz ki, én aludttejjel szoktam készíteni, majdnem így!
VálaszTörlésIldi, az is jó lehet.
TörlésEngem emlékeztet a csörögefánkra. Nagyon mutatós! :-))
VálaszTörlésKöszi.
TörlésNagyon jól néz ki! A bögrében igazi, üstben főtt szilvalekvár van? Annál jobb nincs is:-)
VálaszTörlésGerdi, igen, az üstben főtt, besztercei szilvából, cukor nélkül, persze.
TörlésJó is az a házi szilvalekvár!!
VálaszTörlésAnazar, akkor biztos kóstoltál már ilyet:)
TörlésNagyon guszta és én biztos hogy szilvalekvárral enném !
VálaszTörlésAleda gratulálok az Erdélyi Konyha c.lap novemberi számában a bevezető írásod nagyon tetszett!
Éva köszönöm, h elolvastál.:)
TörlésNem hallottam még erről az édességről, de nagyon megtetszett. Biztosan el fogom készíteni:)
VálaszTörlésRoza, nem kell kihagyni.
TörlésErzsike, ezt nagyon jól kitaláltad!:)
VálaszTörlésGratulálok!:)
Nem ertem hol vannak a retegek?
VálaszTörlés