Recept Hantz Lám Irén: A torockói konyha, ízek, szokások című könyvéből
A II. világháború előtti és utáni időszakban drága volt a cukor és a tojás, ezért az édes tésztákat
inkább csak ünnepnapokon sütötték. A
kelt tészták, palacsinták elég sok időt igényeltek, ezért a mezőn dolgozó
asszonyok egyszerűbb és takarékosabb megoldásokat találtak ki, mint pl. ez a
rétes palacsinta. Az elkészítési ideje jóval rövidebb, mint egy kelt tésztáé,
cukor hiányában pedig, házi szilvaízzel tálalták.
Hozzávalók:
9 evőkanál liszt, 4 evőkanál olaj, 1 tojás, kb. 1 dl tej, 1 kiskanál ecet,
késhegynyi szódabikarbóna, csipet só
Elkészítése:
a tojást felverjük, hozzáadjuk az olajat, a sót és az ecettel felhabosított
szódabikarbónát. A keveréket összedolgozzuk a liszttel és annyi tejjel, hogy
jól gyúrható tésztát kapjunk. 9 részre osztjuk és gombócokat formálunk belőle.
Mindegyiket kinyújtjuk, összehajtogatjuk és újból nyújtjuk kerek formára.
Közepén kétszer bevágjuk, majd kevés zsíron kisütjük. Cukorporral meghintve vagy
szilvaízzel tálaljuk.
30 megjegyzés:
Nagyon guszta, gondolom jó ropogós palacsinta :)
Egyszerű és nagyon gusztán néz ki a fotókon. Finom lehet!:)
Hogy mitől időtakarékosabb, mint a palacsinta amit nem kell nyújtogatni, azt nem tudom. De azt tudom, hogy olyan jól néz ki, hogy ezt muszáj kipróbálnom hamarosan!!
Jutka, nagyon ropogós:)
Tücsi, valóban finom:)
Csiperke, erre felénk, a kelttésztából készült palacsintát nevezzük palacsintának és ez annál sokkal időtakarékosabb, hisz nem kell várni a kelésre. :)
Na ezt nem fogom kihagyni. Elképesztően jó! :) Köszi a receptet Aleda!
Gyerekkorom egyik kedvence...
De jó:)
Jópofa egy recept, vittem is, ki fogom próbálni.
Aleda ha nálatok élesztős tésztából van a palacsinta, akkor azt amit mi keverünk palacsinta tésztát /liszt,tojás,tej,ásványvíz, csip.só és 1-2 tk.cukor/ nem is szoktátok sütni??? Bár ritkán van hogy ehhez a tésztához én is szórok 1 tasak élesztőport és hagyom kicsit kelni majd úgy sütöm palacsintának.
Szeretjük mindenképpen:-))))
Hű, ezt feltétlen kipróbálom! Még üresen is milyen finom lehet! Szuper guszta!!!
Ez fantasztikusan néz ki, én aludttejjel szoktam készíteni, majdnem így!
Engem emlékeztet a csörögefánkra. Nagyon mutatós! :-))
Nagyon jól néz ki! A bögrében igazi, üstben főtt szilvalekvár van? Annál jobb nincs is:-)
Jó is az a házi szilvalekvár!!
Nagyon guszta és én biztos hogy szilvalekvárral enném !
Aleda gratulálok az Erdélyi Konyha c.lap novemberi számában a bevezető írásod nagyon tetszett!
Nem hallottam még erről az édességről, de nagyon megtetszett. Biztosan el fogom készíteni:)
Erzsike, ezt nagyon jól kitaláltad!:)
Gratulálok!:)
Én köszönöm:)
Igen, az én nagyim is szokott sütni , nem tudom annak a receptjét, de biztos hasonló lehetett.
Ugye? :))
Anikó, felénk a kelt tésztából készült az palacsinta, a másik pedig hígpalacsinta:)))Vicces tudom :)
Krisz, finom ropi este a TV előtt:)
Ildi, az is jó lehet.
Köszi.
Gerdi, igen, az üstben főtt, besztercei szilvából, cukor nélkül, persze.
Anazar, akkor biztos kóstoltál már ilyet:)
Éva köszönöm, h elolvastál.:)
Roza, nem kell kihagyni.
Nem ertem hol vannak a retegek?
Megjegyzés küldése