2012. november 5.

Torockói rétes palacsinta avagy a kilenckanalas rétes



Recept Hantz Lám Irén: A torockói konyha, ízek, szokások című könyvéből

A II. világháború előtti és utáni  időszakban drága volt a cukor és a tojás, ezért az édes tésztákat inkább csak ünnepnapokon  sütötték. A kelt tészták, palacsinták elég sok időt igényeltek, ezért a mezőn dolgozó asszonyok egyszerűbb és takarékosabb megoldásokat találtak ki, mint pl. ez a rétes palacsinta. Az elkészítési ideje jóval rövidebb, mint egy kelt tésztáé, cukor hiányában pedig, házi szilvaízzel tálalták. 


Hozzávalók: 9 evőkanál liszt, 4 evőkanál olaj, 1 tojás, kb. 1 dl tej, 1 kiskanál ecet, késhegynyi szódabikarbóna, csipet só
Elkészítése: a tojást felverjük, hozzáadjuk az olajat, a sót és az ecettel felhabosított szódabikarbónát. A keveréket összedolgozzuk a liszttel és annyi tejjel, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. 9 részre osztjuk és gombócokat formálunk belőle. Mindegyiket kinyújtjuk, összehajtogatjuk és újból nyújtjuk kerek formára. Közepén kétszer bevágjuk, majd kevés  zsíron kisütjük. Cukorporral meghintve vagy szilvaízzel tálaljuk.  



30 megjegyzés:

Jutka írta...

Nagyon guszta, gondolom jó ropogós palacsinta :)

tücsi írta...

Egyszerű és nagyon gusztán néz ki a fotókon. Finom lehet!:)

Csiperke írta...

Hogy mitől időtakarékosabb, mint a palacsinta amit nem kell nyújtogatni, azt nem tudom. De azt tudom, hogy olyan jól néz ki, hogy ezt muszáj kipróbálnom hamarosan!!

Adél írta...

Jutka, nagyon ropogós:)

Adél írta...

Tücsi, valóban finom:)

Adél írta...

Csiperke, erre felénk, a kelttésztából készült palacsintát nevezzük palacsintának és ez annál sokkal időtakarékosabb, hisz nem kell várni a kelésre. :)

duende írta...

Na ezt nem fogom kihagyni. Elképesztően jó! :) Köszi a receptet Aleda!

Annamari írta...

Gyerekkorom egyik kedvence...

Kati írta...

De jó:)

Anikó írta...

Jópofa egy recept, vittem is, ki fogom próbálni.
Aleda ha nálatok élesztős tésztából van a palacsinta, akkor azt amit mi keverünk palacsinta tésztát /liszt,tojás,tej,ásványvíz, csip.só és 1-2 tk.cukor/ nem is szoktátok sütni??? Bár ritkán van hogy ehhez a tésztához én is szórok 1 tasak élesztőport és hagyom kicsit kelni majd úgy sütöm palacsintának.
Szeretjük mindenképpen:-))))

Blogkonyha írta...

Hű, ezt feltétlen kipróbálom! Még üresen is milyen finom lehet! Szuper guszta!!!

Kisildi írta...

Ez fantasztikusan néz ki, én aludttejjel szoktam készíteni, majdnem így!

gionetta írta...

Engem emlékeztet a csörögefánkra. Nagyon mutatós! :-))

Gerdi írta...

Nagyon jól néz ki! A bögrében igazi, üstben főtt szilvalekvár van? Annál jobb nincs is:-)

Anazar írta...

Jó is az a házi szilvalekvár!!

Éva írta...

Nagyon guszta és én biztos hogy szilvalekvárral enném !
Aleda gratulálok az Erdélyi Konyha c.lap novemberi számában a bevezető írásod nagyon tetszett!

Roza írta...

Nem hallottam még erről az édességről, de nagyon megtetszett. Biztosan el fogom készíteni:)

Roza írta...

Erzsike, ezt nagyon jól kitaláltad!:)
Gratulálok!:)

Adél írta...

Én köszönöm:)

Adél írta...

Igen, az én nagyim is szokott sütni , nem tudom annak a receptjét, de biztos hasonló lehetett.

Adél írta...

Ugye? :))

Adél írta...

Anikó, felénk a kelt tésztából készült az palacsinta, a másik pedig hígpalacsinta:)))Vicces tudom :)

Adél írta...

Krisz, finom ropi este a TV előtt:)

Adél írta...

Ildi, az is jó lehet.

Adél írta...

Köszi.

Adél írta...

Gerdi, igen, az üstben főtt, besztercei szilvából, cukor nélkül, persze.

Adél írta...

Anazar, akkor biztos kóstoltál már ilyet:)

Adél írta...

Éva köszönöm, h elolvastál.:)

Adél írta...

Roza, nem kell kihagyni.

Unknown írta...

Nem ertem hol vannak a retegek?

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...