Hozzávalók:
a piskótához: 3 tojás, 12 dkg cukor, 15 dkg liszt,1 evőkanál olaj, 2 evőkanál
pezsgő, csipetnyi sütőpor;
a habcsók lapokhoz: 6 tojásfehérje, 30dkg cukor, 12
dkg vágott dió, 1 teáskanál olaj;
a krémhez: 6 tojássárgája, 12 dkg cukor, 2
dl pezsgő, 1 tasak vaníliás puding, 4 dl tej, 3 dl habtejszín, 10 g zselatin;
az
összeállításhoz: 30 dkg vegyes aszalt gyümölcs (barack, szilva, vörös áfonya,
mazsola), 3 dl pezsgő;
a díszítéshez: 3 dl habtejszín, 10 dkg csokoládé, 1
evőkanál cukorgyöngy
Elkészítése:
A piskótához az egész tojásokat keverőtálba törjük, hozzáadjuk a cukrot, és
habosra verjük. Belekeverjük az olajat meg a pezsgőt, majd lazán beleforgatjuk a
sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt, 24 cm-es tortaformába öntjük, és
előmelegített sütőben, 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.
A habcsók
hozzávalóiból két lapot sütünk. 3 tojásfehérjét kemény habbá
verjük, majd kanalanként hozzáadjuk a 15 dkg cukrot, és együtt addig verjük, míg
fényes, kemény habot nem kapunk, majd belekeverjük a 6 dkg diót. Sütőpapírra
24 cm kört rajzolunk, megkenjük olajjal, és rásimítjuk a diós habot . 150 fokra előmelegített sütőben 1 órán át szárítjuk, úgy hogy közben a sütő ajtaját résnyire nyitva hagyjuk.
A pezsgőt ráöntjük az aszalt gyümölcsökre, 2 órán át duzzadni hagyjuk, majd leszűrjük és ledaráljuk. A tojássárgáját összekavarjuk a cukorral, és vízgőz fölött sűrűsödésig főzzük, majd
hűlni hagyjuk és belekeverünk 1 dl pezsgőt. A pudingport csomómentesre keverjük
a tejjel és megfőzzük. A zselatint felöntjük 1 dl pezsgővel, duzzadni hagyjuk,
majd felmelegítjük. Mikor kissé visszahűlt, összekeverjük a tojásos krémmel meg
a pudinggal, majd végül lazán beleforgatjuk a felvert habtejszínt.
A piskótát
egy kapcsos tortaformába tesszük, rákenjük az aszalt gyümölcsök felét, majd a
krém felét. Rátesszük az egyik habcsóklapot, lekenjük a megmaradt krémmel, ebbe pedig kávéskanál segítségével aszaltgyümölcs-halmokat rakunk. A tortát
befedjük a második habcsóklappal és egy éjszakán át hagyjuk jól lehűlni.
Másnap tálcára
rakjuk, és bevonjuk a habbá vert tejszínnel. Cukorgyönggyel és csokoládé
díszekkel dekoráljuk.
A csokoládé díszekhez a csokoládét vízgőz fölött
megolvasztjuk. Langyosra hűtjük, zacskóba töltjük, majd pici lyukat vágunk a
sarkára, és sütőpapírra tetszőleges mintákat rajzolunk. Felhasználás előtt fél
óráig hideg helyen dermedni hagyjuk.
Gyönyörű, és biztos nagyon finom is!!
VálaszTörlésBoldog új évet kívánok :)!
Micsoda finom tortát sütöttél! Nem semmi! Ilyennel én is várnám az új évet... Nagyon guszta! Boldog Új Évet!
VálaszTörlésGyönyörű torta, isteni finom lehet ez a krém, tökéletes Szilveszterre. Boldog új évet kívánok Nektek:)
VálaszTörlésGyönyörű!
VálaszTörlésCsodás! Már vártam, hogy az új év alkalmával mit készítesz, hiszen mindig valami szépséggel rukkolsz elő. :)
VálaszTörlésBoldog új esztendőt kívánok Neked és családodnak kedves Aleda! :)
Gyönyörű, mint mindig! Ha esetleg maradna egy szelet, gondolj rám...:) Boldog Új Évet Nektek! :)
VálaszTörlésGyönyörű a tortád..mint mindig :)
VálaszTörlésNagyon Boldog Új Évet Kívánok!
Köszönöm mindenkinek,és kívánok egy nagyon boldog új évet !
VálaszTörlésAzt hiszem ez lesz öcsém szülinapi tortája jövő hétvégére. Nagyon tetszik, minden része szimpatikus, majd beszámolok :)köszi a receptet!
VálaszTörlés