Hozzávalók:
1,2 kg oldalas, 20 dkg kolozsvári szalonna, 1,5 kg savanyított gyalult
káposzta, 2 hagyma, 4 cikk fokhagyma, 2 evőkanál paprika krém, 1 evőkanál zsír,
borsikafű, só, bors, őrölt pirospaprika; a tálaláshoz: petrezselyem levél,
metélőhagyma, paprika
Elkészítése:
az oldalast sóval bedörzsöljük, meghintjük borssal és őrölt pirospaprikával,
majd korona alakba állítjuk és két végét hústűvel rögzítjük. Egy akkora edénybe
állítjuk, hogy be tudjuk fedni, mellétesszük a megpucolt fokhagymát és a
borsikafű ágat, majd felöntjük vízzel és 40 percig, lassú lángon főzzük. A
hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd a zsíron megdinszteljük. Hozzáadjuk
a kockára vágott szalonnát és a savanyú káposztát. Sóval és paprikakrémmel
fűszerezzük, majd víz hozzáadása nélkül megdinszteljük. Amikor a hús megfőtt,
kivesszük a levéből és tepsibe rakjuk. Köréje tesszük a káposztát és forró
sütőben, 15-20 perc alatt, pirosra sütjük. A sütés alatt, többször meglocsoljuk
a húslével. Ha ropogósra sült, sültestálra rakjuk a káposztát és közepére
helyezzük az oldalas koronát. A csontokat kissé kihúzzuk a húsból és
mindegyikre selyempapírból készített kuktasapkát teszünk, közepébe pedig
petrezselyem levél és metélőhagyma csokrot rakunk. Paprikával díszítjük.
Coroniţă din
costiţă pe pat de varză
Ingrediente pentru
6 persoane: 1,2 kg costiţă, 200 g piept de porc afumat, 1,5 kg varză murată
tăiată, 2 cepe, 4 căţei de usturoi, 2 linguri de pastă de ardei, 1 lingură
untură, 1 fir de cimbru, sare, piper, boia de ardei dulce, frunze de pătrunjel,
arpagic, ardei.
Prepararea: Costiţa
se spală, se condimentează cu sare piper
şi boia şi se aşează în formă de coroniţa, la capete se prinde cu scobitori. Se
pune într-un vas suficient de adânc, se
adaugă cimbrul şi usturoiul, se toarnă
apă cât să o acopere, se pune un capac și se fierbe la foc încet timp de 40 minute. Ceapa se taie mărunt, se
căleşte în untură, se adaugă pieptul afumat tăiat cubuleţe şi varza murată. Se
condimentează cu sare, pastă de ardei, după care se căleşte amestecând de mai
multe ori fără a adăuga apă. Când costiţa este pătrunsă, se scoate din oală şi
se pune într-o tavă. Se aranjează în jurul ei varză murată şi se introduce în
cuptorul fierbinte timp de 15-20 minute sau până de vine rumenie. În timpul
coacerii costiţa se stropeşte de mai multe ori cu zeama în care a fiert. Se trag oasele costiţei
un pic în afară, pe capătul fiecărui os se rulează hârtie de mătase, iar în
mijlocul coroniţei se pune un buchet din frunze de pătrunjel şi de arpagic
verde. Se decorează cu ardei.
8 megjegyzés:
Gyönyörű a tálalásod!
Ez aztán a királyi lakoma!! Szívesen leülnék mellé csipegetni....:)
Hű, a mindenit, de jól néz ki! hogy te miket tudsz!Étvágygerjesztő finomság!
Nahát ez is, csúcsszuper, jól látom a káposzta tele van sült szalonnapörccel, itt halok meg olyan gyönyörű az egész:-))))))
Köszi lányok, fogyasszátok egészséggel. :)
Micsoda tálalás! Csorog a nyálam!! Szép ünnepet kívánok!
Kedves Aleda
Sok gyonyoruséges finomságot láthattunk már toled - sokat már el is készitettem - de ez minden képzeletet felulmul. Ha lehetne, én a szalvétakompozicio készitését szeretném nagyon-nagyon tudni.
I am truly grateful to the holder of this web site who has shared
this fantastic piece of writing at here.
Also visit my web-site; Marketing Communications Service Vancouver
Megjegyzés küldése