Hozzávalók: 70-80 dkg orja, 5 szál sárgarépa, 3szál fehérrépa, 1 zeller gumó, 1 kis karalábé, 1 hagyma, 4 cikk fokhagyma, 10 szem feketebors, só, fél csokor petrezselyem és zeller levél
Elkészítése: az orjacsontot megmossuk és hideg vízben főni tesszük. Mikor felforrt, a lángot takarékra állítjuk és a keletkező habot szűrőkanállal leszedjük, majd gyöngyözve főzzük, míg a hús félig megpuhult. Ekkor beletesszük a megtisztított zöldségeket, az összekötözött zöld leveleket, a sót, a szemes borsot és addig főzzük, míg az orja és a zöldségek teljesen megpuhulnak. Ekkor a lángot eloltjuk és a levest 15 percig pihentetjük, majd átszűrjük és megszórjuk apróra vágott petrezselyem levéllel. A cérnametéltet enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük és a levessel tálaljuk.
Az orja a sertés egyben hagyott húsos gerinccsontja, melyből igen ízletes és tartalmas levest lehet készíteni. Úgy lesz igazán finom íze, ha friss orjából készül. A megfőtt hús könnyen leválik a csontról, ebből egy keveset a levesbe is teszek, a többit pedig a leves mellé tálalom és ecetes tormát adok mellé.
2 megjegyzés:
Hiába no!:) Decemberrel többek között az isteni orjalevesek is megérkeznek:))
Imááááááádom, az egyik nagy kedvenc leves:-)))))
Megjegyzés küldése