Hagyományos karácsonyi olasz kalács. A legenda azt tartja, hogy egy Antonio nevű pék sütőtte először, akit Toninak becéztek, ezért róla nevezték el Toni kenyerének(Panetone).
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 4 tojás sárgája, 2 dl tej, 12 dkg cukor, 1tasak vaníliás cukor, 15 dkg olvasztott vaj, 1 citrom héja, só, 3 dkg élesztő, 15 dkg kandírozott gyümölcs( mazsola, papaya, ananász, kiwi, meggy, narancs)
Elkészítése: A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk és hozzáadjuk a tejet, a 4 tojássárgát, a vaníliás cukrot, egy kevés sót, és a reszelt citromhéjat, majd megdagasztjuk. Ha a tészta összeállt, lassan adagolva beledolgozzuk az olvasztott vajat. Letakarjuk és 1 órát kelesztjük. Ekkor belegyúrjuk a kandírozott gyümölcsöket ( a mazsolát előtte beáztatjuk ) és sütőpapírral vagy panettone papírral bélelt, 21 cm átmérőjű formába rakjuk. letakarjuk és 2 orát kelesztjük. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 40-50 percig sütjük.
Nagyon fincsi lehet, szép képeket csináltál róla, meg is jött az étvágyam... :)
VálaszTörlésDe szép:)
VálaszTörlésÉppen arra gondoltam, hogy szétnézek a neten panettone recept után, erre ma pont ezt hoztad - köszi :)!!
VálaszTörlésCsodaszép lett!! Imádom a panettonét.
Nagyon szép, és biztos, hogy finom!! :)
VálaszTörlésHú, de jól sikerült! Szép lett és tuti fincsi is! :))
VálaszTörlésEz nagyon guszta. Én is akartam készíteni, de a bejgli kiütéssel győzött a családnál. :-))
VálaszTörlésNagyon szép, pont a napokban kerestem ilyesmi receptet. Csak formám nincs hozzá...olyat is láttam ahol cserépben sütik...
VálaszTörlésÉn is szoktam sütni, remek édesség! Nagyon szépen sikerült!
VálaszTörlésCsodaszép! :)
VálaszTörlés