Hozzávalók: a tésztához: 50 dkg
liszt, 3 dl tej, 0.5 dl olaj, 10 dkg cukor, 1 tojás, 1 teáskanál só, 2,5 dkg
élesztő; a töltelékhez: 20 dkg sütőtök, 25 dkg darált mák, 12 dkg cukor,
fél narancs reszelt héja, 1,2 dl tej; a lekenéshez: 1 tojás sárgája, 1 evőkanál
tej.
Elkészítése: Az élesztőt a langyos
tejbe morzsoljuk és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk
a felvert tojást, a cukrot, a sót meg a felfuttatott élesztőt, majd alaposan megdagasztjuk.
A végén beledolgozzuk az olajat is. Tiszta konyharuhával letakarjuk, majd
duplájára kelesztjük. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A sütőtököt
apró lyukú reszelőn lereszeljük, összekeverjük a mákkal, a cukorral meg a
narancshéjjal. A tejet felforrósítjuk, apránként adagolva a töltelékre töltjük,
míg az kenhető és krémes állagú lesz. A megkelt tésztát lisztezett deszkára
borítjuk, két részre osztjuk, majd minkét részt újból 6-6 részre. A tésztákat rendre
kinyújtjuk, lekenjük a mákos töltelékkel, majd vékony rudakká csavarjuk. A
rudakat két, kivajazott kalácsformába rakjuk, 20 percig pihentetjük, majd
lekenjük a tejjel elkevert tojássárgával. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 25
-30 perc alatt megsütjük.
Oldalak
▼
Nagyon tetszik,a formázási ötlet szuper , kifogom próbálni:))
VálaszTörlésKöszönöm , hogy megosztottad velünk:))
Gyönyörű:)
VálaszTörlésSzép és érdekes ez a kalács, nagyon tetszik!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki!!!!!! Milyen könnyű a tésztája.....:)
VálaszTörlésIgazán szép ez az emeletes kalács! Érdekes a tölteléke, s jó pihe-puha a tésztája!
VálaszTörlés