2012. december 8.

Tökös-mákos kalács


Ugrás a bloglistához


Hozzávalók: a tésztához: 50 dkg liszt, 3 dl tej, 0.5 dl olaj, 10 dkg cukor, 1 tojás, 1 teáskanál só, 2,5 dkg élesztő; a töltelékhez: 20 dkg sütőtök, 25 dkg darált mák, 12 dkg cukor, fél narancs reszelt héja, 1,2 dl tej; a lekenéshez: 1 tojás sárgája, 1 evőkanál tej.

Elkészítése: Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felvert tojást, a cukrot, a sót meg a felfuttatott élesztőt, majd alaposan megdagasztjuk. A  végén beledolgozzuk az olajat is. Tiszta konyharuhával letakarjuk, majd duplájára kelesztjük. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A sütőtököt apró lyukú reszelőn lereszeljük, összekeverjük a mákkal, a cukorral meg a narancshéjjal. A tejet felforrósítjuk, apránként adagolva a töltelékre töltjük, míg az kenhető és krémes állagú lesz. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, két részre osztjuk, majd minkét részt újból 6-6 részre. A tésztákat rendre kinyújtjuk, lekenjük a mákos töltelékkel, majd vékony rudakká csavarjuk. A rudakat két, kivajazott kalácsformába rakjuk, 20 percig pihentetjük, majd lekenjük a tejjel elkevert tojássárgával. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 25 -30 perc alatt megsütjük. 



5 megjegyzés:

Jámborné Budai Mónika írta...

Nagyon tetszik,a formázási ötlet szuper , kifogom próbálni:))
Köszönöm , hogy megosztottad velünk:))

Györgyi írta...

Gyönyörű:)

Katalin írta...

Szép és érdekes ez a kalács, nagyon tetszik!

tücsi írta...

Nagyon jól néz ki!!!!!! Milyen könnyű a tésztája.....:)

Gerdi írta...

Igazán szép ez az emeletes kalács! Érdekes a tölteléke, s jó pihe-puha a tésztája!

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...