Oldalak

2013. január 28.

Csöröge



Hozzávalók: 25 dkg liszt, 5 dkg vaj, 3 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 1,5 dl tejföl, csipetnyi só, 1 kávéskanál szódabikarbóna, fél citrom reszelt héja, 1 teáskanál citromlé; a sütéshez: 4 dl olaj; a tálaláshoz: 10 dkg porcukor


Elkészítése: A lisztet átszitáljuk és elmorzsoljuk benne a puha vajat. Hozzáadjuk a csipet sót, a citrom reszelt héját és a citromlével eloltott szódabikarbónát. A tojássárgát elkavarjuk a cukorral és a tejföllel, belekavarjuk a lisztbe és jól összedolgozzuk, míg puha tésztát kapunk. Fél óráig  hűtőben pihentetjük. A tésztát 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, derelyevágóval 4-5 cm-es csíkokra vágjuk  majd ezeket ferdén is átvágjuk, hogy rombuszokat kapjunk. Mindegyik rombusz közepét hosszanti irányban bevágjuk és egyik végét a lyukon áthúzzuk. Az olajat felforrósítjuk és a csörögéket aranybarnára sütjük benne. Ha langyosra hűltek, porcukorral megszórva tálaljuk.
 



Hamarosan megjelenik az Erdélyi konyha februári száma.


17 megjegyzés:

  1. De kis helyesek! Anyósom a nagy mestere ennek, bár én nem szeretem, ennek ellenére eszek belőle pár falatot néha.

    VálaszTörlés
  2. Jó lenne, ha itt lenne előttem, nagyon tudnám élvezni!:)) Annyira gusztán tudod sütni!!!

    VálaszTörlés
  3. Jajj, de kicsordult a nyálam. A napokban egyik betegem felesége csinált a szemem láttára ilyet és adott is kostolóba, meg a receptet is gyorsan leírtam. Még sosem láttam előtte ilyet és a neve is ismeretlen volt (Hobelspäne németül - én Németországban élek). A csöröge fánk szót már hallottam, de sosem tudtam, hogy mi az, de most olyan vicces látni a képeidet és tudni, hogy ez a megfelelője az én ismeretlen német szavamnak. Jajj isteni finom, ilyen mindenképp csinálok én is, lementem a recepted, kicsit más, mint az ismerős idős néninél volt. üdv: Flögi

    VálaszTörlés
  4. De guszták lettek! Szépen meghíztak az olajban :) Nagyon finom lehetett, mi már rég ettünk csörögét, most jólesne egy darab.

    VálaszTörlés
  5. Tényleg nagyon guszták! Olyan jól tudod a fánkokat sütni, emlékszem a szalagos is gyönyörű!

    VálaszTörlés
  6. A hozzászólásokat olvasgatva értetlenül nézem hogy ennyien rácsodálkoznak erre a remek farsangi csemegére és még sose ettek ilyet , hát persze ezt nem lehet kapni a cukrászdákban , ezért fontos hogy őrizzük a hagyományos étkeket nehogy feledésbe merüljenek és eltűnjenek . Ebben a posztban a farsang kellékei /gasztronómiai / már a terítékre kerültek úgymint : a töltött szalagos fánk és a csőröge ,talán a képviselőfánk még várat magára ! Gratulálok !

    VálaszTörlés
  7. a tejföl tényleg 1,5 dkg ? Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha tudsz olvasni akkor látod hogy 1,5dl DECILITER

      /egy kis pohár/.

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  8. Már a múlt héten is terveztem,hogy sütök csöröge fánkot.Én nem csavarom meg,így egészen puha marad belül.Fincsi...:) évtizedek óta.:)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon jól sikerült a csörögéd, és gyönyörűek a fotóid!

    VálaszTörlés
  10. A hétvégén megsütöttük a csörögét a recepted alapján, de mint máskor is, most is meggyűlt a bajunk a habzó olajjal. Neked nem szokott? Vagy van valami trükkje, hogy ezt el lehessen kerülni?

    VálaszTörlés
  11. Imádom a csörögét, nagyon!!! Gyerekkoromban a fogadott Nagymamám mindig kakaóporos porcukorral hintette meg - jaj, annyit bírtam enni belőle... :))
    Nagyon szép formásakat sütöttél.

    VálaszTörlés
  12. én keveselem 25 dkg liszt adagot,megkell duplázzam mert kézbe sem jut,miért kell hűtőbe tenni nem értem?

    VálaszTörlés
  13. Nagyon köszönöm a receptet! Isteni finom!

    VálaszTörlés
  14. Nekem és a családomnak nagyon nem ízlett, követtem a receptet pedig. Nem tudom mit ronthattam el .

    VálaszTörlés

Üdvözöllek! Köszönöm, hogy itt jártál! :)