Hozzávalók: 25 dkg liszt, 5 dkg
vaj, 3 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 1,5 dl tejföl, csipetnyi só, 1
kávéskanál szódabikarbóna, fél citrom reszelt héja, 1 teáskanál citromlé; a
sütéshez: 4 dl olaj; a tálaláshoz: 10 dkg porcukor
Elkészítése: A lisztet
átszitáljuk és elmorzsoljuk benne a puha vajat. Hozzáadjuk a csipet sót, a
citrom reszelt héját és a citromlével eloltott szódabikarbónát. A tojássárgát
elkavarjuk a cukorral és a tejföllel, belekavarjuk a lisztbe és jól
összedolgozzuk, míg puha tésztát kapunk. Fél óráig hűtőben pihentetjük. A
tésztát 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, derelyevágóval 4-5 cm-es csíkokra
vágjuk majd ezeket ferdén is átvágjuk, hogy rombuszokat kapjunk.
Mindegyik rombusz közepét hosszanti irányban bevágjuk és egyik végét a lyukon
áthúzzuk. Az olajat felforrósítjuk és a csörögéket aranybarnára sütjük benne.
Ha langyosra hűltek, porcukorral megszórva tálaljuk.
Hamarosan megjelenik az Erdélyi konyha februári száma.
De kis helyesek! Anyósom a nagy mestere ennek, bár én nem szeretem, ennek ellenére eszek belőle pár falatot néha.
VálaszTörlésJó lenne, ha itt lenne előttem, nagyon tudnám élvezni!:)) Annyira gusztán tudod sütni!!!
VálaszTörlésJajj, de kicsordult a nyálam. A napokban egyik betegem felesége csinált a szemem láttára ilyet és adott is kostolóba, meg a receptet is gyorsan leírtam. Még sosem láttam előtte ilyet és a neve is ismeretlen volt (Hobelspäne németül - én Németországban élek). A csöröge fánk szót már hallottam, de sosem tudtam, hogy mi az, de most olyan vicces látni a képeidet és tudni, hogy ez a megfelelője az én ismeretlen német szavamnak. Jajj isteni finom, ilyen mindenképp csinálok én is, lementem a recepted, kicsit más, mint az ismerős idős néninél volt. üdv: Flögi
VálaszTörlésDe guszták lettek! Szépen meghíztak az olajban :) Nagyon finom lehetett, mi már rég ettünk csörögét, most jólesne egy darab.
VálaszTörlésTényleg nagyon guszták! Olyan jól tudod a fánkokat sütni, emlékszem a szalagos is gyönyörű!
VálaszTörlésA hozzászólásokat olvasgatva értetlenül nézem hogy ennyien rácsodálkoznak erre a remek farsangi csemegére és még sose ettek ilyet , hát persze ezt nem lehet kapni a cukrászdákban , ezért fontos hogy őrizzük a hagyományos étkeket nehogy feledésbe merüljenek és eltűnjenek . Ebben a posztban a farsang kellékei /gasztronómiai / már a terítékre kerültek úgymint : a töltött szalagos fánk és a csőröge ,talán a képviselőfánk még várat magára ! Gratulálok !
VálaszTörlésa tejföl tényleg 1,5 dkg ? Éva
VálaszTörlésHa tudsz olvasni akkor látod hogy 1,5dl DECILITER
Törlés/egy kis pohár/.
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
TörlésMár a múlt héten is terveztem,hogy sütök csöröge fánkot.Én nem csavarom meg,így egészen puha marad belül.Fincsi...:) évtizedek óta.:)
VálaszTörlésNagyon jól sikerült a csörögéd, és gyönyörűek a fotóid!
VálaszTörlésA hétvégén megsütöttük a csörögét a recepted alapján, de mint máskor is, most is meggyűlt a bajunk a habzó olajjal. Neked nem szokott? Vagy van valami trükkje, hogy ezt el lehessen kerülni?
VálaszTörlésImádom a csörögét, nagyon!!! Gyerekkoromban a fogadott Nagymamám mindig kakaóporos porcukorral hintette meg - jaj, annyit bírtam enni belőle... :))
VálaszTörlésNagyon szép formásakat sütöttél.
én keveselem 25 dkg liszt adagot,megkell duplázzam mert kézbe sem jut,miért kell hűtőbe tenni nem értem?
VálaszTörlésNagyon köszönöm a receptet! Isteni finom!
VálaszTörlésNekem és a családomnak nagyon nem ízlett, követtem a receptet pedig. Nem tudom mit ronthattam el .
VálaszTörlésNagyon finom
VálaszTörlés