Oldalak
▼
2013. február 23.
Kókuszos tiramisu
Hozzávalók: 3 tojás, 10 dkg cukor, 25 dkg mascarpone, 5 dkg kókuszreszelék, 20 dkg babapiskóta, 1 vaníliás cukor, 2 evőkanál kókuszlikőr;
az áztatáshoz: 2 dl tej, 3 evőkanál kókuszlikőr;
a tetejére 2 evőkanál kókuszreszelék, fehér csokidara
Elkészítése: A tojássárgát habosra kavarjuk a kétféle cukorral, a mascarpone krémmel és a kókuszlikőrrel. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és a kókuszreszelékkel együtt lazán beleforgatjuk a krémbe. A tejet összevegyítjük a likőrrel, a babapiskótákat belemártjuk és egy tál aljára rétegezzük, majd befedjük a krém felével. Újabb sor piskótát és krémet teszünk rá, a tetejét pedig megszórjuk kókuszreszelékkel és csokidarával. Pár órára lehűtjük majd tálaljuk.
2013. február 21.
Kelbimbós sajtkrémes tészta
Hozzávalók: 30 dkg csavart tészta, 30 dkg kelbimbó, 20 dkg sajt, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 2 dl tej, só, bors, 2 cikk fokhagyma, 1 teáskanál majoránna; a tálaláshoz: 5 dkg sajt
Elkészítése: A tésztát és a kelbimbót, külön-külön, enyhén sós vízben megfőzzük és lecsöpögtetjük. Fele vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és kissé megfonnyasztjuk, majd rászórjuk a lisztet és kissé megpirítjuk, vigyázva, hogy nehogy leégjen. Felöntjük a tejjel és csomómentesre kavarjuk, ízesítjük sóval, borsóval és majoránnával, majd kiforraljuk. Mikor besűrűsödött, félrehúzzuk és belekavarjuk a reszelt sajtot. A megmaradt vajat felforrósítjuk és a félbevágott kelbimbókat megpirítjuk benne. Tálalás előtt a tésztát összekeverjük a sajtkrémmel és a kelbimbóval, tetejét pedig megszórjuk kevés reszelt sajttal.
2013. február 20.
Olívabogyós őzcomb
Ivóban főztem
Hozzávalók: 70 dkg őzcomb, 1 evőkanál zsiradék, 2 nagy hagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 szál sárgarépa, 2 dl fehérbor, 2 dl paradicsomlé, 15 dkg fekete olívabogyó,1 kávéskanál cukor, só, bors, 2 babérlevél; a körethez: 30 dkg csavart tészta
Elkészítése: A pácolt őzcombot ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, zsiradékon, mindkét felét megpirítjuk, majd kiszedjük egy tányérra. A visszamaradt zsiradékon megdinszteljük a szeletekre vágott hagymát és fokhagymát, a karikára vágott sárgarépát, majd visszatesszük a húst, sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a babérlevelet. Felöntjük a borral és a paradicsomlével és lefedve, lassú lángon addig főzzük, míg a hús megpuhul. Ha szükséges, a levét kevés vízzel pótoljuk. Amikor a hús megpuhult, kivesszük és meleg helyen pihentetjük. A visszamaradt mártásból kivesszük a babérlevelet, szitán áttörjük és hozzáadjuk a karikákra vágott olívabogyót majd felforraljuk és kevés cukorral ízesítjük. A csavart tésztát kifőzzük, hússal és mártással tálaljuk.
2013. február 14.
Szív pizza (2 darabhoz)
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2,7 dl víz, 1 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál só, 2 dkg élesztő; a feltéthez: 25 dkg kolbász, 15 dkg kecskesajt, 15 dkg konzervkukorica, 2 dl pizzaszósz, 1 teáskanál szárított bazsalikom, 1 tojás
Elkészítése: A pizzatésztához az élesztőt elmorzsoljuk a langyos vízben, hozzáadjuk a sót és az olajat, majd összedolgozzuk a liszttel és megdagasztjuk. Letakarjuk és fél órát kelni hagyjuk. Ha megkelt, fél cm vastagságúra kinyújtjuk és szív formára vágjuk, széleít pedig kevés felvert tojással megkenjük. A megmaradt tésztából kis szíveket szaggatunk és a nagy szívek szélére körberagassztjuk, és ezek tetejét is lekenjük tojással. A pizzatésztákat újabb 20 percig pihentetjük. Addig a kolbászt karikára, a sajtot kockára vágjuk, a kukoricát pedig lecsöpögtetjük. A tésztát lekenjük a pizzaszósszal, kirakjuk a kolbásszal és a sajttal, majd megszórjuk a kukoricával és a bazsalikommal. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 20 perc alatt megsütjük.
2013. február 12.
Szívesen rántott kókuszos gríz
Hozzávalók: 1 l tej, 18-20 dkg búzadara, csipetnyi só, 2 tasak vaníliás cukor;
a panírhoz: 3 tojás, 10 dkg kókuszreszelék, 5 dkg liszt;
a sütéshez: 4 dl olaj;
a tálaláshoz: 5 dkg porcukor
Elkészítése: A tejet felforraljuk és folytonos keverés melett beleszórjuk a búzadarát, majd sűrűre főzzük. A végén belekavarjuk a vanilíás cukrot és 1 cm vastagon, sütőpapírral bélel tepsibe öntjük, majd hűlni hagyjuk. Ha jól kihűlt, szív formával kiszaggatjuk. Belemártjuk lisztbe és felvert tojásba majd kókuszreszelékbe hempergetjük és forró olajban kisütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Édes Valentin-napi link party
Orsi blogján
2013. február 9.
Téli vitaminsaláta
Hozzávalók 4 személyre): 2 fekete retek, 1 cékla, 3 szál sárgarépa, 20 dkg sonka, 15 dkg sajt, 3 evőkanál olaj, 1 citrom, 1 csokor petrezselyem levél, só, bors
Elkészítése: A zöldségeket megpucoljuk, előbb 2-3 mm-es szeletekre majd csíkokra vágjuk. A sonkát és a sajtot szintén csíkokra vágjuk. Az összes hozzávalót egy salátástálba tesszük, sózzuk, borsózzuk, meglocsoljuk az olajjal és a citrom kifacsart levével, majd összekavarjuk. 30 percig érlelődni hagyjuk, majd tálalás előtt hozzáadjuk a felvágott petrezselyem levelet is.
Fogyasztható egymagában vagy sült húsok mellé körítő salátaként is adhatunk.
2013. február 8.
Kakukkfüves vaddisznó tekercs és Erdélyi konyha találkozó
Ma egy hete, feb. 1-3 között, 3 csodás napot töltöttem az Ivói Honor Villában az Erdélyi Konyhás lányokkal. Szakmai találkozó volt, ahol vadhúsból készítettünk ételeket, sokat fotóztunk, beszélgettünk és különlegességeket ettünk. Nagyon jól éreztem magamat, jó baráti társaság alakult ki és ezúton is köszönöm hogy részese lehetek az Erdélyi Konyha szerkesztőségének. Minderről a szobatársnőm, Kati is írt itt elolvashatjátok.
Két ételt készítettem, az alábbi volt az egyik.
Kakukkfüves vaddisznó tekercs
Hozzávalók: 70 dkg vaddisznó comb, 15 dkg vaddisznó sonka, 10 dkg füstölt mangalica szalonna, 20 dkg erdei gomba, 1 szelet kenyér, 2 dl vörösbor, 4 tojás, 1 hagyma, 4 cikk fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, só, bors,őrölt paprika, kakukkfű; a mártáshoz: 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál mustár, 2 dl főzőtejszín, só, kakukkfű
Elkészítése: A vaddisznó combot felvágjuk úgy, hogy egy nagy darab, kb. 1-1,5 cm vastagságú szeletet kapjunk. Az olajat összekeverjük a sóval, a borssal, az őrölt paprikával, a mustárral és az összetört fokhagymával, majd a hússzeletet bedörzsöljük vele, felgöngyöljük és fóliával letakarva, felhasználásig hűtőben tároljuk. A mangalica szalonnát kockára vágjuk és zsírjára sütjük, a pörcöt pedig szűrőkanállal kivesszük. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk majd a visszamaradt zsíron félig megdinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a felszeletelt gombát és együtt megpároljuk. Ha kihűlt ledaráljuk vagy aprítógépben összevágjuk és összekeverjük a beáztatott és kiszorított kenyérrel. A sonkát és 2 főtt tojást kockára vágjuk, hozzáadjuk a gombás masszához, sóval, borssal és kevés kakukkfűvel fűszerezzük, majd belekeverjük előbb a 2 tojás sárgáját, majd a kemény habbá vert fehérjét és összedolgozzuk. A tölteléket vastagon a húsra kenjük és szorosan feltekerjük, végeit hústűvel rögzítjük vagy esetleg összevarrjuk. A tekercset tepsibe tesszük, aláöntjük a bort és kb. 2 dl vizet, fóliával letakarjuk és addig pároljuk, míg a hús megpuhult. A tekercset kivesszük és meleg helyen pihentetjük. A visszamaradt pecsenyeléhez hozzáadjuk a vajat, a mustárt, majd megszórjuk a liszttel. kissé megpirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel és besűrítjük. Kakukkfűvel és ha szükséges, sóval ízesítjük. A húst felszeleteljük, mártással leöntve és párolt rizzsel tálaljuk.
A társaság egy
részével meglátogattam az Ivói vadasparkot, ahol a csodaszép Hargitai
táj mellett szarvasokat, muflonokat láthattam. Erről a kollégám, Török
Zoltán részletesen beszámol itt .
Két ételt készítettem, az alábbi volt az egyik.
Kakukkfüves vaddisznó tekercs
Hozzávalók: 70 dkg vaddisznó comb, 15 dkg vaddisznó sonka, 10 dkg füstölt mangalica szalonna, 20 dkg erdei gomba, 1 szelet kenyér, 2 dl vörösbor, 4 tojás, 1 hagyma, 4 cikk fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, só, bors,őrölt paprika, kakukkfű; a mártáshoz: 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál mustár, 2 dl főzőtejszín, só, kakukkfű
Elkészítése: A vaddisznó combot felvágjuk úgy, hogy egy nagy darab, kb. 1-1,5 cm vastagságú szeletet kapjunk. Az olajat összekeverjük a sóval, a borssal, az őrölt paprikával, a mustárral és az összetört fokhagymával, majd a hússzeletet bedörzsöljük vele, felgöngyöljük és fóliával letakarva, felhasználásig hűtőben tároljuk. A mangalica szalonnát kockára vágjuk és zsírjára sütjük, a pörcöt pedig szűrőkanállal kivesszük. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk majd a visszamaradt zsíron félig megdinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a felszeletelt gombát és együtt megpároljuk. Ha kihűlt ledaráljuk vagy aprítógépben összevágjuk és összekeverjük a beáztatott és kiszorított kenyérrel. A sonkát és 2 főtt tojást kockára vágjuk, hozzáadjuk a gombás masszához, sóval, borssal és kevés kakukkfűvel fűszerezzük, majd belekeverjük előbb a 2 tojás sárgáját, majd a kemény habbá vert fehérjét és összedolgozzuk. A tölteléket vastagon a húsra kenjük és szorosan feltekerjük, végeit hústűvel rögzítjük vagy esetleg összevarrjuk. A tekercset tepsibe tesszük, aláöntjük a bort és kb. 2 dl vizet, fóliával letakarjuk és addig pároljuk, míg a hús megpuhult. A tekercset kivesszük és meleg helyen pihentetjük. A visszamaradt pecsenyeléhez hozzáadjuk a vajat, a mustárt, majd megszórjuk a liszttel. kissé megpirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel és besűrítjük. Kakukkfűvel és ha szükséges, sóval ízesítjük. A húst felszeleteljük, mártással leöntve és párolt rizzsel tálaljuk.