Oldalak

2013. március 31.

Töltött bárányszegy


Hozzávalók
50-60 dkg bárányszegy, 40 dkg báránylapocka, 4 tojás, 15 dkg spenót, 5 dkg vaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 2-3 evőkanál olaj, 3-4 cikk fokhagyma, só, bors; 

a spenót mártáshoz: 15 dkg spenót, 5 dkg vaj, 1 teáskanál liszt, 2 cikk fokhagyma, 2,5 dl főzőtejszín, só, bors

Elkészítése: A bárányszegyét éles késsel óvatosan felszúrjuk és kívül-belül jól bedörzsöljük sóval, borssal és 2 cikk összetört fokhagymával, majd fóliával lefedve 2-3 óráig hűtőben tároljuk. A lapockahúst ledaráljuk, 3 tojást pedig keményre főzünk. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, a megmosott spenótot és megpároljuk. A darálthúshoz hozzáadjuk a kockára vágott tojásokat, a spenótot, a zsemlemorzsát és a felvert tojást. A masszát sóval és borssal fűszerezzük, összekeverjük és megtöltjük vele a bárányszegyet. A végét hústűvel összefogjuk, meglocsoljuk olajjal, kevés vizet öntünk alája és fóliával lefedve 40 percig sütőben sütjük, majd a fóliát levéve kicsit pirulni hagyjuk. A spenót mártáshoz a vajon megpároljuk az apróra vágott fokhagymát és a spenótot, megszórjuk egy kevés liszttel és felöntjük a tejszínnel, majd összeforraljuk. Sóval és borssal ízesítjük. A töltött bárányszegyet ujjnyi szeletekre vágjuk, mártással és krumpli pürével tálaljuk. 


Piept de miel umplut

Ingrediente:  1 bucată(500-600 g) piept de miel fără os, 300 g spată de miel, 4 ouă, 150 g spanac, 50 g unt, 1 lingură pesmet, 2-3 linguri ulei, 3-4 căţei de usturoi , sare, piper; pentru sosul de spanac: 150 g spanac, 50 g unt, 1 linguriţă făină, 2 căţei de usturoi, 250 ml smântână de gătit, sare, piper. 

Prepararea: Pieptul de miel se înfige cu un cuţit subţire şi ascuţit, dintr-o parte în alta, astfel încât să se formeze în interior un buzunar, având grijă să nu se taie marginile. Usturoiul se zdrobeşte, se amestecă cu sare şi piper şi se condimentează pieptul în interior şi în exterior. Se acoperă cu o folie şi se pune la rece 2-3 ore. Între timp se fierb 3 ouă, spata de miel se taie cubuleţe şi se dă prin maşina de tocat carne. Se topeşte untul într-o tigaie, se adaugă spanacul şi usturoiul pisat, se înăbuşesc împreună până când spanacul scade. Se lasă la răcit. Se amestecă carnea tocată cu spanacul rece, ouăle tăiate cubuleţe, pesmetul şi oul bătut. Se asezonează cu sare şi piper şi se umple în buzunarul pieptului de miel. Latura deschisă se coase sau se prinde cu frigare.  Se aşază pieptul în tavă, se stropeşte cu ulei, se toarnă puţină apă,  se acoperă cu folie de aluminiu şi se coace în cuptor 40 de minute. Se ia folia şi se se lasă la rumenit încă 10 minute. Între timp se topeşte untul pentru sos, se adaugă usturoiul pisat, spanacul  spălat şi se înăbuşesc. Se presară cu făină, se amestecă şi se adaugă smântâna de gătit. Se asezonează cu sare și piper şi se îngroaşe.  Pieptul umplut se taie felii şi se serveşte cu sos şi piure de cartofi.



2013. március 30.

Húsvéti sonkás koszorú




Hozzávalók: 70 dkg préselt sonka, 8 tojás, 2,5 dl olaj, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál reszelt torma, 10 g zselatin, 1 dl húsleves alaplé, 1 csokor petrezselyem zöld, só, fehérbors; a díszítéshez: salátalevél, zöldhagyma, retek

Elkészítése: A sonkából kb. 20 dkg-ot vékonyra szeleteljük, a megmaradt rész felét 1x1 cm-es kockára vágjuk, a többit pedig ledaráljuk. 7 tojást keményre főzünk. Egy kuglóf formát vékonyan bekenjük olajjal és kibéleljük a sonkaszeletekkel, úgy, hogy kissé kilógjanak a formából. 1 tojás sárgájából és az olajból majonézt készítünk, majd lassan adagolva belekeverjük a húslében feloldott zselatint. Hozzáadjuk a darált és a kockára vágott sonkákat, az apróra vágott petrezselyem zöldet, a mustárt és a tormát. Sózzuk, borsozzuk, és bekanalazzuk a kuglófformába. A tojásokat megpucoljuk és félbevágjuk, majd körbe belenyomjuk a sonkás masszába, a kilógó sonkaszeleteket pedig visszahajtjuk. 3-4 óráig a hűtőben dermedni hagyjuk, majd egy tányérra borítjuk és friss idény zöldségekkel tálaljuk.


Ha kiadósabbra szeretnénk, használjunk több tojást és ezeket egészben tegyük a koszorúba. A gyerekek miatt a tormát kihagyhatjuk és tálaljuk külön az asztalra. Ehelyett adhatunk hozzá apróra vágott zöldhagymát vagy snidlinget


2013. március 29.

Spenótos nokedli tojással



Hozzávalók: 30 dkg spenót, 35 dkg liszt, 3 tojás, 2 cikk fokhagyma, só, bors; a tojásrántottához: 2 evőkanál olaj, 5 tojás, só

Elkészítése: A spenótot megmossuk, enyhén sós vízben leforrázzuk, majd leszűrjük és kissé összevágjuk. A liszthez hozzáadjuk a kihűlt spenótot, a felvert tojást, az áttört fokhagymát, sót, őrölt borsot és annyi vízzel összedolgozzuk, hogy  galuskatésztát kapjunk. A tésztát nokedliszaggatóval lobogó, enyhén sós vízbe szaggatjuk és miután feljöttek a víz tetejére, 1-2 percig főzzük, majd leszűrjük. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beleöntjük a felvert tojásokat, sózzuk és állandóan kavarva félig megsütjük, majd hozzáadjuk a nokedlit és együtt készre sütjük. Friss salátával tálaljuk. 

 

2013. március 28.

Benedikt tojás






Hozzávalók: 4 db angol muffin vagy laposabb zsemle, 8 szelet vékony sonka vagy bacon, 4 tojás, só, ecet; a holland mártáshoz: 2 tojás sárgája, 2 evőkanál víz, 10 dkg vaj, só, bors, fél citrom leve; a tálaláshoz: petrezselyem zöld, citrom, színes bors, saláta

Elkészítése: A holland mártáshoz a tojássárgát összekeverjük a vízzel és vízgőz fölött addig verjük, míg habos nem lesz és besűrűsödik. Közben a vajat felforraljuk, a keletkező habját szűrőkanállal leszedjük és kissé visszahűtjük, majd vékony sugárban a tojásos krémhez kavarjuk. A mártást levesszük a vízgőzről, sózzuk, borsozzuk és belekavarjuk a citromlevet. Egy lábasban enyhén sós és ecetes vizet forralunk, a tojásokat egyenként feltörjük és a vízbe csúsztatjuk, majd kb.3 percig főzzük, hogy a sárgája még híg maradjon. A sonkaszeleteket egy serpenyőben ropogósra sütjük és rátesszük a zsemlére. A tojásokat szűrőkanállal kiemeljük, lecsöpögtetjük és a sonkára rakjuk. Tetejét meglocsoljuk a hollandi mártással, megszórjuk színes borssal és apróra vágott petrezselyem zölddel. Tálaláskor éles késsel kivágjuk a tojás sárgáját.


2013. március 27.

Zsályás húspástétom


Levesben főtt hús és zöldség felhasználása

Hozzávalók: 25 dkg levesben főtt tyúkhús, 2-3 levesben főtt sárgarépa, 3 evőkanál majonéz, 1 teáskanál paprikakrém, 1 kávéskanál morzsolt zsálya, só, bors 

Elkészítése: A főtt tyúkhúst a sárgarépával együtt ledaráljuk. Összekeverjük a majonézzel, hozzáadjuk a zsályát, a paprikakrémet és krémesre keverjük. Ha nem elég krémes, leturmixoljuk. Sóval, borssal ízesítjük. 


2013. március 26.

Lestyános vöröskáposztafőzelék




Hozzávalók: 1 fej vöröskáposzta, 1 szeletelt sertéscsülök, 2 vöröshagyma, 4 cikk fokhagyma, 1 konzervparadicsom, 2-3 evőkanál olaj, 2 evőkanál paprikakrém, só, bors, szemesbors, fűszerpaprika, babérlevél, 1 csokor lestyánlevél; a tálaláshoz: 2 dl tejföl

Elkészítése: A csülköt megmossuk, enyhén sós, hideg vízben főni tesszük a cikkekre vágott hagymával, a fokhagymával, a babérlevéllel és 5-6 szemesborssal együtt. Mikor a hús majdnem készre főtt kiszedjük, a levét pedig átszűrjük. A megmaradt hagymát apróra vágjuk, az olajon üvegesre dinszteljük, majd félrehúzzuk és belekavarjuk a fűszerpaprikát, a paprikakrémet és a kockára vágott konzervparadicsomot a levével együtt. A káposztát metéltre vágjuk, hozzáadjuk a hagymához, sózzuk, borsozzuk és felöntjük kevés húslével, majd lassú lángon, többször megkavarva puhára főzzük. A végén beletesszük az apróra vágott lestyánlevelet és összeforraljuk, majd a főtt csülökszeletekkel és tejföllel tálaljuk.  


Ha van rá lehetőség, a káposztát főzzük bográcsban.
 

2013. március 25.

Bárányhúsos sóskaleves





A sóska eléggé megosztó, pedig nagyon ízletes leves készíthető belőle. Bárányhússal együtt egyedi és karakteres ízvilágot eredményez, de bármilyen hússal, vagy akár hús nélkül is készíthető. Ilyenkor tojást lehet a levesbe főzni. Ha nem szeretjük a levesben úszkáló sóskaleveleket, turmixoljuk le. Savassága miatt nem kell sokat használni belőle, ezért is mérik a piacon marékkal ami általában elég egy leveshez.

Hozzávalók: 60-70 dkg húsos báránycsont , kb. 10-15 dkg sóska, 8 dkg rizs, 2 tojás sárgája, 2 dl tejföl, só, bors

Elkészítése: A báránycsontokat enyhén sós, hideg vízben főni tesszük. Mikor felforrt, a lángot takarékra állítjuk, a leves habját szűrőkanállal leszedjük és addig főzzük, míg a hús leválik a csontról. Ha megfőtt, a levet átszűrjük és újból forrni tesszük. Hozzáadjuk a megmosott riszt, a sóskát és a csontokról leszedett húst. Kevés borssal és ha még szükséges, sóval ízesítjük. Ha a rizs megfőtt, elzárjuk a lángot és kicsit hűlni hagyjuk, majd a tojássárgákat kikavarjuk a tejföllel, kevés levessel és hozzáöntjük az ételhez.