Oldalak

2013. március 22.

Torma sokféleképpen


A húsvéti asztal elengedhetetlen ínyencsége a sonka mellé tálalt torma. Étvágygerjesztő, csípős fűszernövény  melynek jótékony hatásai is vannak: gyomorerősítő, vírus és baktériumölő, elősegíti a  a vérkeringést és anyagcsere gyorsító. A közismert ecetes tormán kívül rengeteg változatban készíthetjük. Aki nem szereti a torma erős illatát, az keverje almával, naranccsal, sárgarépával vagy aki még inkább fokozni szeretné, az vegyítse hagymával, csípős paprikával, mustárral. Válogasson ki-ki a saját ízlése szerint az alábbi variációkból, de semmiképp sem hagyja ki, mert torma nélkül nem igazi a húsvéti sonka. 




Ecetes torma
Hozzávalók: 25 dkg torma, 1 evőkanál cukor, 2-3 evőkanál 10 %-os ecet, 1 kávéskanál só, 1 dl víz
Elkészítése: A tormának lehámozzuk a héját, megmossuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük. A vízben feloldjuk  a sót, a cukrot és az ecetet, majd összekeverjük  a tormával. Ha szükséges, ízlésünknek megfelelően még tehetünk bele sót, cukrot vagy ecetet. Tiszta üvegekbe tesszük, jól lezárjuk és felhasználásig hűvös helyen tároljuk.




Sárgarépás torma 
Hozzávalók: 15 dkg torma, 10 dkg sárgarépa, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál olívaolaj,  2 evőkanál 10 %-os ecet, 1 kávéskanál só, 1 dl víz
Elkészítése: A tormának és a sárgarépának lehámozzuk a héját, megmossuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük. A vízben feloldjuk  a sót, a cukrot, az olajat és az ecetet, majd összvegyítjük  a tormás keverékkel. Ha szükséges, ízlésünknek megfelelően még tehetünk bele sót, cukrot vagy ecetet. Tiszta üvegekbe tesszük, jól lezárjuk és felhasználásig hűvös helyen tároljuk.




Almás tormakrém
Hozzávalók: 20 dkg torma, 2 alma, 1 evőkanál méz, 2 evőkanál tejföl, 1 citrom, 1 kávéskanál só
Elkészítése: A tormát és az almát lehámozzuk, megmossuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük majd meglocsoljuk a citromlével. Hozzáadjuk a tejölt, a mézet, a sót és jól összekavarjuk. Ha szükséges, ízlésünknek megfelelően még tehetünk bele mézet vagy tejfölt. Lezárt üvegben, 1-2 napig tároljuk.




Céklás torma
Hozzávalók: 20 dkg torma, 1 cékla,  2 evőkanál majonéz, 1 evőkanál cukor, 2-3 evőkanál 10 %-os ecet, 1 kávéskanál só
Elkészítése: A tormának lehámozzuk a héját, megmossuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük. A céklát enyhén sós vízben roppanósra főzzük, majd amikor kihűlt lehámozzuk és lereszeljük, majd hozzáadjuk a tormához. A majonézt összevegyítjük a sóval, a cukorral és az ecettel együtt belekavarjuk a tormába. Ha szükséges, ízlésünknek megfelelően még tehetünk bele sót, cukrot vagy ecetet. Lezárt üvegben, 1-2 napig tároljuk.




Metélőhagymás torma
Hozzávalók: 20 dkg torma, 1 csokor metélőhagyma, 2 evőkanál majonéz, 1 evőkanál cukor, 1 citrom, 1 kávéskanál só
Elkészítése: A tormának lehámozzuk a héját, megmossuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük. A metélőhagymát apróra vágjuk, hozzáadjuk a tormához és meglocsoljuk a citromlével. A majonézt összevegyítjük a sóval, a cukorral és belekavarjuk a tormába. Ha szükséges, ízlésünknek megfelelően még tehetünk bele sót, cukrot vagy citromlevet. Lezárt üvegben, 1-2 napig tároljuk.



Chilis torma
Hozzávalók: 25 dkg torma, 2-3 chili paprika, 1 evőkanál cukor, 2-3 evőkanál 10 %-os ecet, 1 kávéskanál só, 1 dl víz;a tálaláshoz: chili por
Elkészítése: A tormának lehámozzuk a héját, megmossuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük. A chili paprikát apróra vágjuk és hozzáadjuk a tormához. A vizet összekeverjük a sóval, a cukorral, az ecettel és belekavarjuk a tormába. Ha szükséges, ízlésünknek megfelelően még tehetünk bele sót, cukrot vagy ecetet. Tiszta üvegekbe tesszük, jól lezárjuk és felhasználásig hűvös helyen tároljuk. Tálaláskor chiliporral megszórjuk a tetejét.




Mustáros torma
Hozzávalók: 20 dkg torma, 2-3 evőkanál francia mustár, 1 evőkanál cukor, 1-2 evőkanál 10 %-os ecet, 1 kávéskanál só, 50 ml víz
Elkészítése: A tormának lehámozzuk a héját, megmossuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük, majd belekavarjuk a mustárt. A vizet összekeverjük a sóval, a cukorral, az ecettel és belekavarjuk a tormába. Ha szükséges, ízlésünknek megfelelően még tehetünk bele sót, cukrot vagy ecetet. Tiszta üvegekbe tesszük, jól lezárjuk és felhasználásig hűvös helyen tároljuk.

7 megjegyzés:

  1. Hát ez isteni, hétféle elkészítése a tormának, valami szuper, azonnal mentettem a receptes könyvembe, igazán lehet válogatni, én mindet szeretném, holott eddig csak ecetesen vagy majonézesen ettem, no meg a frissen reszelt tormát forró húslevessel leöntve a főtt húsok mellé:-)))
    Adélkám szuper szakácsnő vagy !!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anikó, garantálom, hogy mindegyik nagyon finom. Pláné a jó füstölt sonka mellé...nyami:) Köszönöm :)

      Törlés
    2. Szia! Én minden csípős dolgot zárt munkavédelmi szemüvegben tisztítom,reszelem évek óta tutira bevált.

      Törlés
  2. Hát az biztos, hogy adél szuper szakácsnó:)Tanúsíthatom, ettem a főztjéből:) Te Adél, tényleg ennyi féle tormát elkészíteni nem lehetett kis dolog. Anyum mindig végigkönnyezi mikor készíti, pedig sokszor kiül vele az ajtóba:) Erre van vmi jó módszered?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati, neked is köszi:) Nagyon jól bevált módszerem van. Férjecskét szépen megkérem, hogy reszeljen nekem egy jó nagy adagot:) Eddig még nem utasított vissza, igaz ö is nagyon szereti:)

      Törlés
  3. Nagyon fantasztikusak a receptek. Egy baj van velük,nem tudok választani melyiket is készítsem el. :D

    VálaszTörlés
  4. Adèl vèletlenül bukkantam a tormàs receptjeidre és elcsodalkoztam.Eddig az ecetes tormat az almasat és a murkosat ismertem.S a bolti majonézest de itt nàlad ennyi féle van
    Gratulàlok nagyon ugyes vagy elfogom késziteni mindeniket
    Kõszõmõm

    VálaszTörlés

Üdvözöllek! Köszönöm, hogy itt jártál! :)