Nem egy gyorsan elkészülő étel, de éppen ez a titka, a lassú főzés, amitől a hús nagyon puha, omlós lesz. Ha lehet öntött vaslábasban készítsük , de mindenképp egy vastagabb falú edényben. 4-5 dl vörösbor kellene bele, de nekünk az túl sok, így kevesebbet használtam.
Hozzávalók:
80 dkg marhalábszár ( lehet stefánia is)
12 dkg kolozsvári szalonna
1 vöröshagyma + 8-10 dkg apró hagyma vagy gyöngyhagyma
2 sárgarépa
30 dkg champignon gomba
25 dkg apró krumpli
2 evőkanál olívaolaj
2 dkg vaj
2 dl vörösbor (ha lehet burgundi, de mindenképp jó minőségű bor)
4-5 dl marhahús alaplé
0,7 dl paradicsomlé vagy 1 evőkanál paradicsom sűrítmény
1-2 evőkanál liszt
3-4 cikk fokhagyma
só, bors, rozmaring, kakukkfű, babérlevél
Elkészítése: A szalonnát kockára vágjuk és zsírjára sütjük, majd szűrőkanállal kiemeljük és félretesszük. A húst kockákra vágjuk és a forró szalonnazsírban addig pirítjuk, míg kéreg képződik rá. Ne süssük egyszerre az egész húst, mert akkor levet eresz és főni kezd, hanem több részben. A már megpirult húst kivesszük, a szalonna mellé tesszük és melegen tartjuk. A vöröshagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. Az olajat hozzáadjuk a megmaradt zsírhoz és a hagymát üvegesre pároljuk benne. Ekkor hozzáadjuk a szalonnát meg a húst, a karikára vágott sárgarépát, megszórjuk a liszttel, jól összekavarjuk és összepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk és felöntjük a vörösborral, a paradicsomlével és annyi marhahús alaplével, hogy épp csak ellepje. Hozzáadjuk a fokhagymát, a kakukkfűvet, a rozmaringot a babérlevelet és lefedve, nagyon lassú tűzön 1,5 - 2 órán át pároljuk. Néha átkavarjuk és ha szükséges, feltöltjük még meleg marhahús alaplével. Közben a gombát megmossuk, szeletekre vagy negyedekre vágjuk és a megolvasztott vajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a megpucolt apróhagymát és a krumplit, együtt átpirítjuk kissé, majd az egészet a húsra öntjük. Ha szükséges még teszünk rá alaplét, de csak épp annyit, hogy a zöldségek meg tudjanak főni benne. Mikor a hús és a zöldségek megpuhultak, eloltjuk a lángot és lefedve, 30 percig pihentetjük, majd tálaljuk. Vörösbor dukál melléje.
80 dkg marhalábszár ( lehet stefánia is)
12 dkg kolozsvári szalonna
1 vöröshagyma + 8-10 dkg apró hagyma vagy gyöngyhagyma
2 sárgarépa
30 dkg champignon gomba
25 dkg apró krumpli
2 evőkanál olívaolaj
2 dkg vaj
2 dl vörösbor (ha lehet burgundi, de mindenképp jó minőségű bor)
4-5 dl marhahús alaplé
0,7 dl paradicsomlé vagy 1 evőkanál paradicsom sűrítmény
1-2 evőkanál liszt
3-4 cikk fokhagyma
só, bors, rozmaring, kakukkfű, babérlevél
Elkészítése: A szalonnát kockára vágjuk és zsírjára sütjük, majd szűrőkanállal kiemeljük és félretesszük. A húst kockákra vágjuk és a forró szalonnazsírban addig pirítjuk, míg kéreg képződik rá. Ne süssük egyszerre az egész húst, mert akkor levet eresz és főni kezd, hanem több részben. A már megpirult húst kivesszük, a szalonna mellé tesszük és melegen tartjuk. A vöröshagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. Az olajat hozzáadjuk a megmaradt zsírhoz és a hagymát üvegesre pároljuk benne. Ekkor hozzáadjuk a szalonnát meg a húst, a karikára vágott sárgarépát, megszórjuk a liszttel, jól összekavarjuk és összepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk és felöntjük a vörösborral, a paradicsomlével és annyi marhahús alaplével, hogy épp csak ellepje. Hozzáadjuk a fokhagymát, a kakukkfűvet, a rozmaringot a babérlevelet és lefedve, nagyon lassú tűzön 1,5 - 2 órán át pároljuk. Néha átkavarjuk és ha szükséges, feltöltjük még meleg marhahús alaplével. Közben a gombát megmossuk, szeletekre vagy negyedekre vágjuk és a megolvasztott vajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a megpucolt apróhagymát és a krumplit, együtt átpirítjuk kissé, majd az egészet a húsra öntjük. Ha szükséges még teszünk rá alaplét, de csak épp annyit, hogy a zöldségek meg tudjanak főni benne. Mikor a hús és a zöldségek megpuhultak, eloltjuk a lángot és lefedve, 30 percig pihentetjük, majd tálaljuk. Vörösbor dukál melléje.
Nagyon guszta és nagyon finom!!!
VálaszTörlés