2013. május 29.
Banánfagylalt
Hozzávalók: 3-4 érett banán, 2 evőkanál csokoládés mogyorókrém; tálaláshoz: 5 dkg tejcsokoládé
Elkészítése: A banánokat megpucoljuk, felkarikázzuk, majd egy nejlonzacskóba rakjuk és lefagyasztjuk. Használatkor kivesszük és késes aprítóban pürésítjük. Hozzáadjuk a mogyorókrémet és pépesre kavarjuk. Fagylaltoskehelybe gombócokat rakunk a fagylaltból és tetejére csokoládét reszelünk.
2013. május 28.
Gyors halleves
Hozzávalók: 50 dkg halfilé, 1 hagyma, 1 paradicsompaprika, 1 tv paprika, 1 csípős paprika, 2 paradicsom, 2 evőkanál olaj, só, bors, őrölt fűszerpaprika, 2 babérlevél, fél citrom
Elkészítése: A hagymát megpucoljuk és csíkokra vágjuk. A paprikákat kicsumázzuk, megmossuk és csíkokra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk és a zöldségeket megdinszteljük. Mikor félig megvannak, hozzáadjuk az időközben leforrázott és héjától megpucolt paradicsomokat. Megszórjuk sóval, borssal és őrölt fűszerpaprikával, hozzáadjuk a babérlevelet, majd felöntjük vízzel és megfőzzük. Amikor a zöldségek megfőttek a levesből leszűrünk és a zöldségeket összeturmixoljuk. Visszaöntjük a levét és mikor újból felforrt, hozzáadjuk a csíkokra vágott halfilét. 10 percig főzzük, majd eloltjuk a lángot és citromlével savanyítjuk.
2013. május 25.
Görög dolma
Hozzávalók: 40-45 db. szőlőlevél, 30 dkg rizs, 1 dl olíva olaj, 1 csokor újhagyma, 1 csokor, petrezselyem levél, 1 csokor, zöld kapor, 1 evőkanál apróra vágott mentalevél, 2 citrom leve, só
Elkészítése: Az újhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és 50 ml olajon kissé megdinszteljük, majd hozzáadjuk a megmosott és lecsöpögtetett rizst, az apróra vágott zöld fűszernövényeket és együtt üvegesre dinszteljük. Felöntjük 2 dl. vízzel és addig pároljuk, míg a leve elfő. Beleszorítjuk 1 citrom levét és ízlés szerint sózzuk. Kissé lehűtjük, majd megtöltjük a szőlőleveleket és egy lábasba egymás mellé tesszük, ráöntjük a megmaradt olíva olajat és a másik citrom kifacsart levét. Enyhén sós vízzel felöntjük, épp csak, hogy ellepje és egy lapos tányért teszünk a tetejére, hogy töltelékek ne emelkedjenek fel. 30-35 perc alatt megfőzzük. Hidegen tálaljuk.
2013. május 24.
Avokádós kókuszgolyó
Hozzávalók: 1 érett avokádó, 10 dkg mascarpone, 8 dkg porcukor, 1 zöldcitrom leve és reszelt héja, 20 dkg kókuszreszelék
Elkészítése: Az avokádót meghámozzuk, magját kivesszük és villával összetörjük. Meglocsoljuk a zöldcitrom levével, hozzáadjuk a reszelt héját, a porcukrot, a mascarponet és jól kikavarjuk. A végén összekeverjük annyi kókuszreszelékkel, hogy jól formázható masszát kapjunk. Golyókat formázunk és kókuszreszelékbe hempergetjük.
2013. május 23.
Salátás egytál
Hozzávalók: 1 fej recés szélű saláta, 4 tojás, 12 dkg sonka, 4 szál zöldhagyma, 8 retek; a salátaöntethez: 2 dl görög joghurt, 1 evőkanál mustár, 2 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál citrom, 1 csokor metélőhagyma, só, bors
Elkészítése: A salátát, a zöldhagymát és a retket megpucoljuk és megmossuk. A salátát széttépkedjük, a retket és a zöldhagymát karikára vágjuk. A tojásokat keményre főzzük majd ha lehűltek, karikára, illetve a sonkát hosszúkás csíkokra vágjuk. Az öntethez a mustárt kikavarjuk az olajjal majd belekeverjük a joghurtba. Hozzáadjuk az apróra vágott metélőhagymát, sóval, borssal és citromlével ízesítjük. Egy salátástálba rétegesen lerakjuk az összes hozzávalókat, minden réteget bőven meglocsolunk a salátaöntettel. 1 órára jól lehűtjük. Önmagában fogyasztjuk könnyű vacsoraként.
2013. május 21.
Tejszínes brokkolileves
Hozzávalók: 1 fej brokkoli, 2 sárgarépa, 1 hagyma, 2 evőkanál olaj, 2 dl tejszín, 2 tojás sárgája,1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, citromlé
Elkészítése: A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd az olajon félig megdinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát és együtt dinszteljük tovább. Hozzáadjuk a sót, kevés frissen őrölt borsót, felöntjük vízzel és addig főzzük, míg a sárgarépa félig megpuhul. Ekkor a brokkolit megmossuk, kisebb rózsáira szedjük, hozzáadjuk a leveshez és készre főzzük. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet és a levest félrehúzzuk a lángról. A tojássárgát kikavarjuk a tejszínnel és 2-3 merítőkanál levessel, majd hozzáadjuk az ételhez, visszatesszük a tűzre és még egyet forralunk rajta. Tálaláskor ízlés szerint citromlével savanyítjuk.
2013. május 20.
Juhtúrós krém turbolyával
Hozzávalók: 20 dkg juhtúró, 2-3 evőkanál tejföl, 2 zöldhagyma, 1 csokor turbolya, bors
Elkészítése: A juhtúrót krémesre kavarjuk a tejföllel, hozzáadjuk az apróra vágott zöldhagymát és a turbolyát meg a frissen őrölt borsot és kikavarjuk. friss, ropogós héjú kenyérrel tálaljuk.
2013. május 19.
Rózsalikőr
Hozzávalók: 8-9 dkg illatos piros rózsaszirom, 7 dl fehér rum, 5 dl jó minőségű vörösbor, 40 dkg cukor, 1 rúd vanília, kis darab fahéj
Elkészítése: A rózsaszirmokat átválogatjuk, megmossuk és jól zárható üvegbe tesszük. Felöntjük a fehér rummal, az üveget lezárjuk és 15 napig világos helyen tároljuk, naponta egyszer jól felrázzuk. 15 nap után a vörösbort felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, a vanília kikapart magjait és a rúdját, a fahéj darabot és addig kavarjuk, míg a cukor elolvadt. Mikor kihűlt rátöltjük a rózsás alkoholra, összerázzuk és most már hűvös sötét helyen, 6 hétig érleljük, néha-néha felrázzuk. Mikor kész van, tiszta gézen átszűrjük és likőrös palackba töltjük.
2013. május 18.
Köményes fasírt főtt húsból
Hozzávalók:
40 dkg levesben főtt csirke vagy pulykamell, 3 tojás, 10-12 dkg
zsemlemorzsa, 4 cikk fokhagyma, 1 csokor petrezselyem levél, 1 kávéskanál őrölt
kömény, só, bors, fűszerpaprika; a hempergetéshez: 10 dkg zsemlemorzsa; a
sütéshez: 3 dl olaj
Elkészítése:
A levesben főtt húst hűlni hagyjuk és apró kockára vágjuk. Hozzáadjuk a
felvert tojásokat, a zsemlemorzsát, az áttört fokhagymát és az apróra
vágott petrezselyem levelet. Sóval, borssal, őrölt pirospaprikával és köménnyel
ízesítjük, majd jól összedolgozzuk és fél órára hűtőbe tesszük. Mikor a
massza jól lehűlt, fasírtokat formázunk belőle, zsemlemorzsába
hempergetjük és forró olajban hirtelen kisütjük. Párolt zöldségekkel tálaljuk.
2013. május 17.
Tavaszi zöldségleves csirkehússal
Hozzávalók: 35 dkg csirkemell, 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyem gyökér, 10 dkg brokkoli, 10 dkg karfiol, 10 dkg zöldborsó, 1 hagyma, 3 dkg vaj, 1 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors
Elkészítése: A zöldségeket megmossuk és megpucoljuk, a hagymát apróra, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret vékony karikára vágjuk. A brokkolit és a karfiolt kis rózsáira szedjük, a csirkemellet pedig falatnyi kockákra vágjuk. A vajat az olajjal együtt felforrósítjuk, hozzáadjuk a hagymát és üvegesre pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a csirkemellet, a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, és addig dinszteljük tovább, míg a hús kifehéredik, majd felöntjük vízzel és felforraljuk. Sózzuk és meghintjük kevés borssal. Mikor a hús majdnem puhára főtt, hozzáadjuk a karfiolt, a brokkolit meg a borsót és puhára főzzük. A végén a leveshez adjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet és egyet forralunk rajta.
2013. május 14.
Sonkás krumplisaláta tyúkhúrral
Hozzávalók 2 személyre: 4 krumpli, 15 dkg sonka, 4 zöldhagyma, 1 nagy marék tyúkhúr, 3 vőkanál olívaolaj,1 teáskanál cukor, 1 citrom leve, só, bors
Elkészítése: A krumplit megmossuk és héjastól, enyhén sós vízben megfőzzük. Közben elkészítjük a salátalevet. A hagymát karikára vágjuk, hozzáadjuk az olajat, 2-3 evőkanál vizet, a cukrot, a citromlevet, sózzuk, borsózzuk és jól összekavarjuk. A megfőtt krumplit leszűrjük, héját pedig lepucoljuk. Karikára vágjuk és még melegen a salátalébe keverjük. A sonkát előbb vékony szeletekre, majd csíkokra vágjuk, kevés olajon ropogósra sütjük és hozzáadjuk a salátához. Végül belekeverjük a megmosott tyúkhúrt is.
A tyúkhúr népies nevei: libafű, lúdfű, lúdhúr, madáreleség, madárhúr, pipehúr, tikhúr,
tyúkbegy
A mezei tikszemmel téveszthető össze. Vigyázat, ez mérgező növény. Fontos különbség, hogy ennek a virágszíne piros vagy kék színű, ha nem virágos példányt találunk, akkor a levelek alsó lapját nézzük meg, ha azon apró feketés pontokat találunk, ne fogyasszuk.
Mindenhol előfordul, szántókon, kertekben, szőlőkben, a nem művelt és nem bolygatott helyeken, erdei utakon, cserjésekben, vízparton, nedves réteken. Amikor elég nedvesség áll a rendelkezésére, mindig jól csírázik. Ezért öntözött kertekben terhes gyom. Lefekvő oldalágai minden csomónál legyökereznek, szőnyegszerűen borítja a talajt.
A virágzó növényt levesnek, főzeléknek használhatjuk. A fiatal növényt a zöldbabhoz hasonlóan készíthetjük el, ahhoz nagyon hasonló íze van. Semleges íze miatt fontos adalék az erős, kifejezett karakterű növények mellett, csökkenti azok esetleg keserű vagy erős fűszeres ízét.
Forrás: Terebes.hu
2013. május 13.
Inyenc halacska
Hozzávalók: 200 g olajos hering konzerv, 1 krumpli, 1 sárgarépa, 1 kisebb hagyma, 2 evőkanál majonéz, 2 evőkanál tejföl, 1 citrom, só, bors; a díszítéshez: 4 db hónaposretek.
Elkészítése: A zöldségeket megpucoljuk, enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és hűlni hagyjuk. A halkonzervet lecsöpögtetjük, villával szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a lereszelt krumplit meg sárgarépát, az apróra vágott hagymát, majd hozzákeverjük a majonézt meg a tejfölt. Frissen őrölt borssal, sóval és citromlével ízesítjük. A halkrémet halacska alakúra formázzuk és félkörre vágott retekszeletekből halpikkelyesre díszítjük.
2013. május 11.
Pillangós muffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
25 dkg liszt, 10 dkg cukor, 2 tojás, 2,5 dl kefir, 0,75 dl olaj, 10 dkg csokoládélencse, 15 dkg málna, 1 sütőpor;
a málnás tejszínhabhoz:: 2,5 dl habtejszín, 10 dkg málna, 1 tasak vaníliás cukor;
a pillangókhoz: 5 dkg étcsokoládé
Elkészítése: A tojást habosra keverjük a cukorral és hozzáadjuk a kefirt meg az olajat. A lisztet összevegyítjük a sütőporral és a csokoládélencsével majd beleforgatjuk a málnát. A lisztes keveréket összekeverjük a tojásos keverékkel és azonnal muffin formákba töltjük. Előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. A habtejszínt félig felverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot meg a málnát és készre verjük. Habzsák segítségével a krémet a muffinok tetejére nyomjuk. Az étcsokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, zsírpappírból tölcsért csinálunk, végére kicsi lyukat vágunk és egy sütőpapír csíkra pillangókat rajzolunk. A papírcsíkot egy szalvétagyűrűbe dugjuk, hogy a pillangók szárnyai fölfele dermedjenek. 10 percre hidegre tesszük, majd a muffinokat feldíszítjük vele.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)