Oldalak
▼
2013. június 20.
Paradicsomos káposzta
Hozzávalók: 1 fej friss káposzta, 3 paradicsom, 1 hagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 2-3 ág borsikafű, őrölt bors, fűszerpaprika, só
Elkészítése: A káposztát megmossuk, félbe majd vékony laskára vágjuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a káposztát, a borsikafűágat, sót, borsót és a fűszerpaprikát, majd félig felöntjük vízzel és főni tesszük. Közben a paradicsomokat éles késsel kicsit megvágjuk, 1-2 percre forró vízbe rakjuk, majd kivesszük és a héját lehúzzuk. Apróra vágjuk és hozzáadjuk a főzelékhez. Mikor a káposzta megfőtt, a lisztet csomómentesre kavarjuk egy kevés vízzel, behabarjuk vele az ételt és egyet még forralunk rajta.
2013. június 18.
Ribizlis húspogácsa
Hozzávalók: 1 egész csirkemell, 2 tojás, 5 dkg vaj, 1 szelet kenyér, 2 szál zöldhagyma, 3 szál zöld fokhagyma, 15 dkf ribizli, só, bors; a tálaláshoz: rukkola
Elkészítése: A csirkehúst ledaráljuk és a zöldhagymákat apróra vágjuk. Egy seprenyőben megolvasztjuk a vajat és a hagymákat üvegesre dinszteljük benne, majd hűlni hagyjuk. A darált húshoz hozzáadjuk a kihűlt hagymát, a beáztatott és kiszorított kenyeret, a tojássárgát és ízlés szerint a sót meg a borsót. A masszát jól öszedolgozzuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és beleforgatjuk a húsba. Végűl hozzáadjuk a ribizlit is és lazán összekeverjük. A masszát 12 részre osztjuk, pogácsákat formázunk belőle és sütőpapírral bélelt muffinsütőbe rakjuk. Előmelegített sütőben, 30-35 perc alatt megsütjük. Rukkolával és ribizliszemekkel tálaljuk.
2013. június 17.
Falafel zöldhagymákkal
Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 2 szál zöldhagyma, 2 szál zöld fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál őrölt keverék a következő fűszerekből( koriandermag, csípős fűszerpaprika, bors, 1 szegfűszeg), 1 kávéskanál szódabikarbóna, só
Elkészítése: A száraz csicseriborsót megmossuk és estétől reggelig hideg vízben ázni hagyjuk. Másnap leszűrjük és kétszer ledaráljuk vagy késes aprítóban apróra vágjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldhagymákat meg a petrezselyemzöldet, a teáskanál fűszerkeveréket, a köményt meg a sót és jól összedolgozzuk. Ha nem akar összeállni, egy nagyon kevés vizet adunk hozzá. Fóliával letakarjuk és 3-4 órára(de ha van idő rá, akár több időre is) hidegben pihentetjük. Ekkor hozzáadjuk a szódabikarbónát, újból összedolgozzuk és vizes kézzel gombócokat formálunk. Lassú tűzön, közepesen forró olajban megsütjük. Salátával és zöldfűszeres mártásokkal fogyasztjuk.
2013. június 14.
Hideg avokádóleves
Hozzávalók: 2 érett avokádó, 2 dl sovány tej, 2 dl sovány joghurt, 1 teáskanál méz, só,1 citrom
Elkészítése: Az avokádót kettőbe vágjuk, húsát kikanalazzuk és turmixedénybe rakjuk. Hozzáadjuk a sót, a mézet, a joghurtot, a tejet és pépesre turmixoljuk. Izlés szerint citromlével savanyítjuk. Jól lehűtve tálaljuk.
2013. június 13.
Málnás-túrós pite
Hozzávalók: 13 dkg teljes kiőrlésű liszt, 12 dkg liszt, 10 dkg nyírfacukor, 10 dkg kókuszzsír, 1 tojás, 1-2 evőkanál tej; a töltelékhez: 20 dkg sovány tehéntúró, 8 dkg nyírfacukor, 2 tojás; a tetejére: 10 dkg málna
Elkészítése: A kókuszzsírt összekavarjuk a lisztekkel, hozzáadjuk a felvert tojást, a nyírfacukrot és annyi tejet, hogy formázható masszát kapjunk. A tésztát kinyújtjuk és egy 20 cm-es piteformát kibélelünk vele, úgy, hogy a peremére is jusson tészta. A töltelékhez a tehéntúrót összekeverjük a tojássárgával és a nyírfacukorral, majd lazán beleforgatjuk a kemény habbá vert fehérjét. A tölteléket a pitére töltjük és kirakjuk a málnaszemekkel. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 25-30 perc alatt megsütjük.
2013. június 12.
Majonézes brokkolisaláta
Hozzávalók: 1 fej brokkoli, 5 tojás, 1 hagyma, 3 evőkanál majonéz, 1 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, citromlé
Elkészítése: A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük és enyhén sós vízben roppanósra főzzük. Ha megfőtt leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és hűlni hagyjuk. A tojásokat keményre főzzük, majd megpucoljuk és karikára vágjuk, ebből 2-3 szelettel félreteszünk a díszítéshez. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. A majonézt összekeverjük a tejföllel, hozzáadjuk a brokkolit, a tojást, a hagymát, meg az apróra vágott petrezselyemzöldet és lazán összeforgatjuk. Sóval, borssal és citromlével ízesítjük. Tetejét főtt tojásszelettel díszítjük és tálalás előtt 2-3 órára lehűtjük.
2013. június 8.
Cukkini csónakok
a tálaláshoz: 5 dkg sajt, koktélparadicsom.
Elkészítése: A rizst enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük és hűlni hagyjuk. A cukkiniket megpucoljuk, kettőbe vágjuk, közepüket kivájjuk és megszórjuk sóval és frissen őrölt borssal. A rizst összekeverjük a lereszelt sajttal, az apróra vágott petrezselyemzölddel és a felvert tojással. Sóval és borssal ízesítjük. A kivájt cukkinikbe rakjuk a kolbászokat majd a rizses masszával befedjük. Vajjal kikent sütőtálba rakjuk, alufóliával lefedjük és előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd a fóliát levesszük és addig hagyjuk, míg a sajt megpirul a tetején. A sajtot vékony szeletekre vágjuk és fogpiszkáló segítségével vitorla formába hajtjuk, és a csónakokat feldíszítjük vele.
2013. június 6.
Kapros-juhsajtos saláta
Hozzávalók: 1 fej saláta, fél fej nyári káposzta, 1 kápia paprika, 10 dkg juhsajt, 10 dkg kolozsvári szalonna; az öntethez: 1 dl víz, 3 evőkanál olívaolaj, 1 kávéskanál cukor, 2-3 evőkanál almaecet, 1 kis csokor zöld kapor, frissen őrölt színes bors, só
Elkészítése: A salátát leveleire tépkedjük és megmossuk. A káposztát megmossuk és laskavékonyra gyaluljuk vagy vágjuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk és csíkokra vágjuk. A sajtot és a kolozsvári szalonnát kockára vágjuk, utóbbit zsírjára sütjük, majd szűrőkanállal kivesszük és papírtörlőre rakjuk. Az öntethez összekavarjuk a vízzel az ecetet, a sót, a cukrot, az olajat meg az apróra vágott kaport. Az összes hozzávalót egy salátástálba rakjuk, meglocsoljuk a salátaöntettel, megszórjuk a színes borssal és lazán összeforgatjuk. Önmagában fogyasztjuk.