Oldalak
▼
2013. július 31.
Újkrumpli krémleves sonkával
Hozzávalók: 40 dkg újkrumpli, 1 hagyma, 3 dl tej, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, 15 dkg szeletelt sonka, só, bors, metélőhagyma
Elkészítése: A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és a vajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a kockára vágott újkrumplit, megszórjuk sóval és frissen őrölt borssal. Felöntjük a tejjel és annyi vízzel, hogy ellepje, majd puhára főzzük. Ha megfőtt leturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt és felforraljuk. A sonkát ropogósra pirítjuk és felvágjuk. Tálaláskor a levest megszórjuk metélőhagymával meg a sonkával.
2013. július 30.
Uborkás hűsítő koktél
Nyári, forró napokra tökéletes frissítő és hűsítő koktél.
Hozzávalók: 3-4 uborka, 2 citrom, 3 evőkanál méz, 1 marék mentalevél, jégkocka
Elkészítése: Az uborkát meghámozzuk, kockára vágjuk és blenderbe rakjuk, majd hozzáadjuk a mentalevelet meg a citrom kifacsart levét. Felöntjük annyi vízzel, hogy jóval ellepje az uborkát és összeturmixoljuk. A poharakat megtöltjük jégkockával, rátöltjük az uborkalevet és vékonyra vágott citrom meg uborkaszelettel díszítjük.
Hozzávalók: 3-4 uborka, 2 citrom, 3 evőkanál méz, 1 marék mentalevél, jégkocka
Elkészítése: Az uborkát meghámozzuk, kockára vágjuk és blenderbe rakjuk, majd hozzáadjuk a mentalevelet meg a citrom kifacsart levét. Felöntjük annyi vízzel, hogy jóval ellepje az uborkát és összeturmixoljuk. A poharakat megtöltjük jégkockával, rátöltjük az uborkalevet és vékonyra vágott citrom meg uborkaszelettel díszítjük.
2013. július 29.
Grillezett mézes karaj
Hozzávalók: 8 szelet karaj, 2 kisebb padlizsán;
a pácléhez: 1 evőkanál méz, 2 evőkanál olívaolaj, 2-3 evőkanál balzsamecet, só, bors;
a mártogatóshoz: 2 dl tejföl, 1 teáskanál méz, 1 evőkanál ketchup, 1 teáskanál balzsamecet, só, bors, metélőhagyma
Elkészítése: A pácléhez összekeverjük az összes hozzávalókat, a húst bekenjük vele és 1-2 órára hidegre rakjuk. A mártogatóshoz a tejfölbe belekeverjük a mézet, a ketchupot, a balzsamecetet, az apróra vágott metélőhagymát és sóval meg borssal ízesítjük. A padlizsánt kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Előkészítjük a grillszenet és mikor parázslik, pirosra sütjük a húst és a padlizsánt.
2013. július 28.
Sajtos padlizsán császárszalonnában
Hozzávalók: 2 padlizsán, 15 dkg császárszalonna, 10 dkg gouda sajt, 10 dkg füstölt sajt, 2 dl tejszín, 2 tojás, 3 evőkanál liszt, só, bors
Elkészítése: A padlizsán héját lepucoljuk és kb. 2x2 cm-es csíkokra vágjuk. A sajtokat lereszeljük, a tojást pedig felverjük és hozzáadjuk a sót meg a frissen őrölt borsót. A padlizsán csíkokat meghempergetjük a lisztbe és belemártjuk a tojásba. Egy hosszúkás, tűzálló formát kibélelünk császárszalonnával úgy, hogy a szélein kilógjon, beleszórunk egy rend sajtot, meglocsoljuk a tejszínnel és befedjük a padlizsáncsíkokkal. A rétegezést addig folytatjuk, míg a hozzávalók elfogynak. A végén befedjük a lelógó császárszalonnával és fóliával letakarjuk. 35 percig sütőben sütjük. Szeletelés előtt, hagyjuk kicsit kihűlni.
2013. július 27.
Sajtfelfújt gombamártással
Hozzávalók 6 db-hoz : 10 dkg sajt, 4 dkg vaj, 4 dl tej, 2 evőkanál liszt, 3 tojás, só, bors:
a formák kikenéséhez: 2 dkg vaj, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa;
a gombamártáshoz: 15 dkg gomba, 3 dkg vaj, 1 kis fej hagyma, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 2 evőkanál tejföl, só, bors, petrezselyemzöld
Elkészítése: A vajat habzásig hevítjük, hozzáadjuk a lisztet és világosra pirítjuk. Felöntjük a tejjel, megszórjuk sóval meg borssal és sűrűsödésig főzzük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, elkavarjuk és teljesen kihűtjük. Ha kihűlt, belekavarjuk előbb a tojássárgát, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét. A szufléformákat kikenjük vajjal, behintjük zsemlemorzsával és a masszát szétosztjuk bennük, majd berakjuk egy tepsibe őket és félig felöntjük vízzel. Előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt megsütjük.
Közben elkészítjük a gombamártást. Ehhez a hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd a vajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a megmosott és apróra vágott gombát és zsírjára sütjük. Megszórjuk a liszttel és felöntjük a tejszínnel, majd sóval, borssal meg apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. A végén belekavarjuk a tejfölt is. A sajtfelfújtat azonnal tálaljuk.
2013. július 26.
Paradicsomos szűzérme
Hozzávalók: 1 nagyobb sertés szűzérme, 5 dkg füstölt szalonna, 3-4 paradicsom, 1 kis fej hagyma, 2 cikk fokhagyma, só, bors, zellerlevél
Elkészítése: A szalonnát kockára vágjuk és zsírjára sütjük. A pörcöt szűrőkanállal kivesszük és félretesszük, a visszamaradt zsiradékon pedig mindkét oldalán elősütjük az 1,5 cm vastagságú szeletekre vágott szűzérmét. Mikor kissé megpirult, kivesszük és félretesszük. A hagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk és a zsiradékon megpirítjuk. A paradicsomokat forró vízbe 1-2 rakjuk, a héját lehúzzuk, majd kockára vágjuk és hozzáadjuk a hagymához. Megszórjuk sóval, borssal és apróra vágott zellerlevéllel, majd belerakjuk a szalonnapörcöt. Felöntjük egy kevés vízzel, felforraljuk, és a mártást egy tepsibe simítjuk. Ráhelyezzük a szűzérméket és 35-40 percre forró sütőbe toljuk. Rizzsel tálaljuk.
2013. július 25.
Mozarellás paradicsomsaláta és bazsalikom pestó
Hozzávalók - 4 személyre: 8 db. közepes méretű paradicsom, 40 dkg mozarella sajt; a pestóhoz: 1 marék bazsalikom levél, 5 dkg parmezán, 4 dkg dió, 2 cikk fokhagyma, 1 dl olíva olaj, 1 kávéskanál só; a díszítéshez: bazsalikomlevél
Elkészítése: A bazsalikomleveleket megmossuk és megszárítjuk, parmezánt lereszeljük, a fokhagymát pedig megpucoljuk. Az összes hozzávalókat késes aprítóba rakjuk és pépesre karavrjuk. A paradicsomot megmossuk és 0,5 cm vastagságú szeletekre vágjuk. A mozzarellát színtén szeletekre vágjuk, majd a kettőt egy tányérba rétegezzük. Tetejére kenjük a bazsalikomos pestót és pár friss bazsalikomlevéllel díszítjük.
Tipp: Készíthetjük koktélparadicsomból és mini mozzarella golyókból is, ilyenkor koktélpálcikára nyársalhatjuk.
2013. július 24.
Tejszínes kukoricaleves
Hozzávalók 4 személyre: 2-3 cső zsenge kukorica, 1 hagyma, 3 dkg vaj, 12 dkg császárszalonna, 2 tojás sárgája, 2 dl tejszín, só, bors, fűszerpaprika, petrezselyemzöld
Elkészítése: A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a hagymát és megdinszteljük. Félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk egy nagyon kevés fűszerpaprikával, sóval meg borssal és felöntjük vízzel. A kukoricaszemeket éles késsel levágjuk a csövekről és belerakjuk a levesbe. Addig főzzük, míg a kukorica megpuhul. A tojássárgát kikavarjuk a tejszínnel, kevés levessel hőkiegyenlítjük és belekavarjuk az ételbe majd kiforraljuk. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. A császárszalonnát felvágjuk és ropogósra kisütjük. Tálaláskor a leveshez adjuk.
2013. július 22.
Padlizsántekercsek paradicsomágyon (lépésről-lépésre)
Hozzávalók- 4 személyre : 2 padlizsán, 1 hagyma, 30 dkg paradicsom, 50 dkg darálthús, 1 szelet kenyér, 1 tojás, 4 cikk fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, fűszepaprika
1. Előkészítjük a hozzávalókat.
2. A padlizsánt megmossuk, szárazra töröljük majd 3-4 mm-es vastagságú szeletekre vágjuk.
3. A padlizsánszeleteket megsózzuk, 10 percig állni hagyjuk, majd papírtörlővel leitatjuk a levét és forró grillsütőn, mindkét oldalán megsütjük.
4. A darált húshoz hozzáadjuk a beáztatott és kinyomkodott kenyeret, az apróra vágott 2 cikk fokhagymát és petrezselyemzöldet, meg a felvert tojást. Sóval, borssal és fűszerpaprikával ízesítjük és jól összedolgozzuk.
5. A darálthúsos masszából hosszúkás fasírtokat formázunk és beletekerjük a padlizsánba.
6. A padlizsán megmaradt széleit meghámozzuk és a paradicsommal, hagymával és fokhagymával együtt apróra vágjuk.
7. Az olajat felhevítjük, megdinszteljük rajta előbb a hagymákat, majd hozzáadjuk a padlizsánt meg a paradicsomot,végül pedig a petrezselyemzöldet és 2 dl vizet, és összeforraljuk. Sóval és frissel őrölt borssal ízesítjük.
8. A paradicsomos mártást egy tűzálló edény aljára simítjuk, rátesszük a padlizsántekerecseket és befedjük fóliával. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
2013. július 20.
Erdélyi gombócleves
Hozzávalók a gombóchoz: 10 dkg juhtúró, 2 tojás, 2 evőkanál búzadara, 1 evőkanál liszt, 1 csokor friss kapor; a leveshez: 5 dkg juhtúró, 2,5 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 cikk fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 kávéskanál cukor, só, bors, ecet
Elkészítése: A gombócokhoz a tojásfehérjét felverjük, hozzáadjuk a sárgáját, a búzadarát, a juhtúrót, az összevágott kaprot és összedolgozzuk, majd 20 percig pihenni hagyjuk. Addig az olajat felhevítjük, a lisztet világosra pirítjuk rajta és felöntjük kb. 1,2 dl csontalaplével. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a frissen őrölt borsot, a juhtúrót pedig összekeverjük a tejföllel, kevés levessel hőkiegyenlítjük és rátöltjük a levesre. A gombócmasszából vizes kézzel vagy evőkanállal gombócokat formázunk és a levesben kiforraljuk. A lángot eloltjuk, az ételt pedig cukorral és kevés ecettel ízesítjük.
2013. július 19.
Majonézes tök
Hozzávalók: 2 kerti tök, 1 hagyma, 2 evőkanál olaj, só, bors; a majonézhez: 2 tojás sárgája, 1 kávéskanál mustár, 2 dl olaj, só
Elkészítése: A tök héját lepucoljuk, magos részét kivájjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Megszórjuk sóval és állni hagyjuk, majd amikor levet eresztett, kiszorítjuk. Az olajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a tököt és állandó kavarás mellet addig dinszteljük, míg teljesen megpuhul és krémes állaga lesz. Félrevesszük a tűzről és teljesen kihűtjük. Közben elkészítjük a majonézt. A tojássárgához hozzáadjuk a mustárt, a sót és lassan adagolva belekeverjük az olajat. A kihűlt tökbe belekeverjük a majonézt és az apróra vágott hagymát.
2013. július 18.
Padlizsános májas nyárs
Hozzávalók: 25 dkg csirkemáj, 10 dkg szeletelt sonka, 1 padlizsán, 15-20 db koktélparadicsom, 2-3 evőkanál olívaolaj, só, bors, majoránna;
a mártogatóshoz: 2 érett paradicsom, 1 piros paprika, 2 cikk fokhagyma, só, bors, majoránna
Elkészítése: A csirkemájat belecsavarjuk a sonkaszeletekbe, a padlizsánt kisebb darabokra vágjuk, majd a koktélparadicsommal együtt tetszőleges sorrendbe felhúzzuk a nyársra. A kész nyársakat egymás mellé rakjuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal és megszórjuk a sóval, a borssal meg a majoránnával. Előkészítjük a grillszenet és mikor parázslik, előbb a mártogatóshoz sütjük meg kissé a paradicsomot és a kápia paprikát, majd végül a nyársakat. A megsült zöldségeknek lehúzzuk a héját és késes aprítóban összevágjuk. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a majoránnát és sóval meg frissen őrölt borssal ízesítjük.
2013. július 16.
Joghurtos zöldborsóleves
Hozzávalók: 40 dkg zöldborsó, 4 dl joghurt, só, bors, mentalevél
Elkészítése: A zöldborsót megmossuk és enyhén sós vízben megfőzzük. Ha megpuhult, leszűrjük és ebből 4 evőkanálnyit félreteszünk a tálaláshoz. Hozzáadunk pár mentalevelet és krémesre turmixoljuk. Kevés főzőlével hígítjuk, megszórjuk frissen őrölt borssal és belekeverjük a joghurtot. Tálaláskor a tetejére szórjuk a zöldborsót, valamint joghurttal és mentalevéllel díszítjük.
2013. július 14.
Májkrémes csirkemell
Hozzávalók: 1 csirkemell, 25 dkg csirkemáj, 1 tojás, 10 szelet császárszalonna, 2 evőkanál zsemlemorzsa, só, bors, majoránna, petrezselyemzöld; a körethez: 20 dkg rizs, 10 dkg zöldborsó, 5 dkg vaj, só
Elkészítése: A csirkemájat 5 perc alatt forró vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük és villával széttörjük vagy ledaráljuk. Hozzáadjuk a felvert tojást, a zsemlemorzsát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, megszórjuk sóval, borssal meg majoránnával és jól összedolgozzuk. A csirkemellet éles késsel lapjában bevágjuk úgy, hogy egy nagy szeletet kapjunk, kissé megklopfoljuk és megszórjuk sóval meg borssal. A májas masszát hosszúkásra formázzuk, a csirkemell hosszanti szélére rakjuk és feltekerjük. A császárszalonnát egymás mellé rakjuk úgy, hogy kissé fedjék egymást és a húst belecsavarjuk. Sütőpapírba szorosan betekerjük, végeinél bezárjuk, berakjuk egy tepsibe és kevés vizet öntünk alája. 30-35 percre forró sütőbe toljuk. A körethez a rizst meg a zöldborsót külön-külön, enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a zöldborsót, kissé átsütjük és belekavarjuk a rizst. Ha szükséges, még sózzuk. A csirkemellet éles késsel felszeleteljük és a rizzsel tálaljuk.
Ruladă de pui cu ficat
Ingrediente pentru 4
persoane: 1 piept de pui, 250 g ficat de pui, 1 ou, 10 felii bacon, 2 linguri
pesmet, sare, piper, maghiran, frunze de pătrunjel verde; pentru garnitură: 200
g orez, 100 g mazăre verde, 50 g unt, sare, piper alb.
Prepararea: Ficatul de pui se
fierbe 5 minute în apă, se strecoară, iar după ce se răcește se zdrobește cu
furculița sau se dă prin mașina de tocat carne. Se adaugă oul bătut, pesmetul,
verdeața mărunțită, se asezonează cu sare, piper și măghiran și se amestecă.
Pieptul de pui se desface astfel încât să rezulte o foaie mare, unde este
nevoie se bate puțin cu ciocanul de bucătărie, se asezonează cu sare și piper.
Umplutura se pune pe partea mai lată și se rulează în pieptul de pui. Se pune hârtie
de copt pe masa de lucru, se pun unul lângă altul feliile de bacon, se
așază rulada și se înfășoară întâi în bacon, apoi în hârtia de copt, se închide
la capete. Rulada se pune într-o tavă, se toarnă puțină apă și se coace 30-35
minute în cuptorul fierbinte. Pentru garnitură se fierb separat, în apă cu sare
orezul și mazărea, se strecoară și se amestecă cu untul încălzit, se asezonează
cu sare și piper alb. Rulada se taie felii și se servește cu garnitura de
orez.
2013. július 13.
Grillezett fonott csirkemell
Hozzávalók: 1 csirkemell, só, bors, fűszerpaprika; a muzsdéjhoz: 1 fej fokhagyma, 1 dl olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, só; a körethez: 70 dkg újkrumpli, 5 dl olaj
Elkészítése: A muzsdéjhoz a fokhagymát megpucoljuk és áttörjük. Hozzáadjuk a sót meg az apróra vágott petrezselyemzöldet és krémesre kavarjuk, fokozatosan adagolva közben az olajat. A fél csirkemelleket éles késsel lapjában félbevágjuk, majd a szeleteket három csíkba vágjuk, úgy hogy az egyik vége egybe maradjon. Megszórjuk sóval, borssal és kevés fűszerpaprikával, megkenjük kevés muzsdéjjal, majd összefonjuk és a végét fogpiszkálóval rögzítjük. A krumpli héját lekaparjuk és megmossuk, cikkekre vágjuk, majd forró olajban megsütjük. Előkészítjük a grillszenet és mikor parázslik, a csirkefonatokat pirosra sütjük rajta. Muzsdéjjal és a sült krumplival tálaljuk.
2013. július 11.
Brokkolis tekercs
Hozzávalók: 1 kisebb fej brokkoli, 6 tojás, 4 dkg liszt, 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál tejföl, 25 dkg sajt, só, bors
Elkészítése: A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük és enyhén sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, apróra vágjuk és hűlni hagyjuk. A tojásokat egy keverőtálba törjük, felverjük és hozzáadjuk az olajat, a tejfölt meg a lisztet. Megszórjuk sóval és borssal, összekavarjuk majd végül beleforgatjuk a brokkolit is. Sütőpapírral ellátott, kb. 25x30 cm-es nagyságú tepsibe öntjük és 10-15 perc alatt megsütjük. Míg sül, a sajtot lereszeljük. A tojástekercset még forrón átfordítjuk, hogy a brokkolis fele kerüljön majd kívülre, rászórjuk a reszelt sajtot, és szorosan feltekerjük. Alufóliába csavarjuk és pár óráig hűlni hagyjuk, majd éles késsel szeletekre vágjuk.